Kritika

A Szikla, a kamion és a drog – Csapda

Snitch_10 Pankrátorból színésszé válni – nem semmi karrier. Dwayne „The Rock” Johnsonnak mégis sikerült. Nem hiszem, hogy első filmszerepénél A múmia visszatérben, 2001-ben sokan fogadtak volna erre – most azonban, a Csapda című darabban megmutatja, hogy komolyan gondolta azt a közbeeső években a színészkedést, és le tud tenni valamit e téren is az asztalra. Kár, hogy a film ennek megcsillogtatásán kívül sok mást nem tud felmutatni.


Főhösünk (Dwayne) egy jól menő fuvarosvállalatot vezet. A semmiből építette fel, vasakarattal, és igazán jól vezeti vállalkozását: nem riad vissza a kockázatoktól, emberséges a beosztottaival, és szigorúan végigviszi azt, amit vállal. Ezen tulajdonságait még azelőtt ismerjük meg, hogy kiderül, hogy fia nagy zűrbe – drogügyletbe – keverte magát, de azután is nagy hasznukat veszi. A srác szabadulásának feltétele ugyanis az, hogy segít elkapni egy, a drogbizniszben magasabb polcon álló dealert. Mivel azonban a fiú tényleg nem ismer senkit (ami azt illeti, elég aljas módszerrel ugratják bele ebbe az egészbe), az apának kell magára vállalnia ezt a feladatot. A kamionsofőr tehát beépül az alvilágba, ahol bizony nem csak kamionjainak épsége, a saját élete, a cége és a jó híre forog kockán, hanem bizony a családja is…

SNITCHBár a Csapda a beépülős, drog elleni küzdelmes krimik eszköztárával dolgozik, valamint Dwayne Johnsonról nyilván inkább akciófilmekre asszociálunk, ez a film leginkább dráma. Annak legalábbis jobb, mint akciómozinak – két darab szerény akciójelenetével ugyanis egyáltalán nem azt a pörgős-látványos, adrenalinpumpáló szórakozást nyújtja. Ennek ellenére a drámai feszültség elég erős benne ahhoz, hogy végig odafigyeljünk, és szurkoljunk a nagydarab kamionosnak, aki ugyan a vad helyzetekben is képes megőrizni a hidegvérét, de azért érezhetően nem a saját terepén játszik, a családi életében pedig bizony nincs éppen a helyzet magaslatán – pláne mikor belemerül ebbe az idegen „tégla”-szerepbe.

SNITCHAmi igazán kellemes meglepetés, hogy Szikla Johnson mennyire jó egy ilyen szerepben is. Sosem fog Oscar-díjat kapni, de messze jobb, mint egy alapvetően az izmainak a fitogtatásávál kenyerét kereső meláktól vár az ember. Sőt, jelen esetben még Susan Sarandonnál is jobb, aki ugyanis most nem a törtető államügyészt játssza – hanem annak paródiáját.

SNITCHÉs ezzel el is érkeztünk ahhoz, hogy az izomagy okozta kellemes csalódáson kívül nem igazán akad értékelhető teljesítmény ebben a filmben. A fő baj a cselekmény óriási lukjaival van. Semmi értelme így a sztorinak, szinte minden második fordulat csak azért van benne, hogy izgalmasabb legyen – de logikusan semmi értelme. Kezdve itt egyes mellékszereplőkkel megcsináltatott dolgoktól, indokolatlan autócseréken át az egész fő problémáig: tényleg ez volt a legegyszerűbb módja annak, hogy megszerezzék a fődrogdealer telefonszámát?

Jójó, azt azért sejteni lehetett, hogy ez a film nem az eszünkhöz fog szólni, de ez már zavaró szintje a moziélvezők hülyének nézésének. Persze, megvan a magyarázat a dologra (már persze a moziba való becsalogatáson kívül): a dramatizálás arra is szolgál, hogy jobban átérezhessük a bemutatott, valóban létező problémát. A Csapda ugyanis a valóságon alapul – és ha tényleg ebben a formában működnek ezek a drogtörvények az USA-ban, az tényleg elég gáz. De mivel sem a sztori, sem a színészek nem igazán tudják elérni a hitelesség megfelelő szintjét, így még akár ebben a tanulságban is kételkedhetünk…

Bár csak a Cinema City Westendben vetítik ebben a formában, de érdemes megjegyezni azt is, hogy Csapda 4DX változata az első, moziban bemutatott 4D film Közép-Európában.

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya