Kritika

Mese-mese mátka… – A varázslótanonc

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy nagy varázsló, akit Merlinnek hívtak. Körülbelül így kezdődik a legenda újabb változata, mely érthető módon, egyre kevésbé izgatja az ember fantáziáját. Főleg, ha úgy van tálalva, ahogyan A varázslótanoncban.

Adott egy ősöreg történet, melyről már rengeteg bőrt lehúztak, feldolgozások tömege sorakozik előttünk. Ebből szeretett volna Jon Turteltaub modern, újszerű mesét varázsolni, de az eredményt látva ráférne még egy kis gyakorlás.

Balthazar Blake (Nicolas Cage) évszázadok óta próbálja megakadályozni a gonosz Maxim Horvath-ot a világ elpusztításában. Közben nagy erőkkel keresi Merlin örökösét, akire röpke 1000 év után rá is talál egy nyurga fiú személyében. A fizikus-zseni Dave (Jay Baruchel – alakítására nem lehet panasz, remekül hozza figuráját) nem éppen született varázsló, de lelkesen gyakorol a világ megmentésére, miközben álmai nője is képbe kerül.

A sztori halmozza a sablonokat. A gonosz hatalomra tör, a jó pedig harcol ellene. A lúzer srác a jó nőbe szerelmes, aki valami csoda folytán nem hajtja el. Végül következik a katarzis és a szerelmetes egymásra találás. Mindez nem lenne baj, ha érdekesen, vagy legalább egy kicsit egyedien tálalnák az alkotók, de nem. Felületes film születik, melyen a néző nem alszik el, néhány poénon még el is neveti magát (szerencsére elvétve akad belőle normális), a moziból távozva azonban hamar túllép rajta, egy silány emlék marad az alkotás, mely fénysebességgel halványul a napi élmények mellett.

A varázslótanonc (The Sorcerer’s Apprentice)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 103 perc, 2010

rendező: Jon Turteltaub
forgatókönyvíró: Doug Miro, Carlo Bernard, Matt Lopez
zeneszerző: Trevor Rabin
operatőr: Bojan Bazelli
producer: Jerry Bruckheimer
vágó: William Goldenberg

szereplők:
Nicolas Cage (Balthazar Blake)
Jay Baruchel (Dave Stutler)
Alfred Molina (Maxim Horvath)
Teresa Palmer (Becky)
Monica Bellucci (Veronica)
Toby Kebbell (Drake Stone)
Omar Benson Miller (Bennet)
James A. Stephens (Merlin)

szinkronhang:
Józsa Imre (Balthazar Blake magyar hangja)
Markovics Tamás (Dave Stutler magyar hangja)
Földes Eszter (Becky magyar hangja)
Gesztesi Károly (Maxim Horvath magyar hangja)

IMDb-átlag: 6,4
www.disney.go.com/disneypictures/sorcerersapprentice

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com