Kritika

Adomázó Kaszás – A vérdíj

Íme egy újabb brit gengszterfilm – pontosabban ír, ennek megfelelően sötétebb tónusú, mint Guy Ritchie (Blöff) vagy Matthew Vaughn (Torta) művei. Nem jobb, nem rosszabb, csak más.

A film

Michael McCrea (Cillian Murphy), a piti bűnöző ezer euróval tartozik a dublini alvilág fejének, Perrier-nek (Brendan Gleeson). A határidő rohamosan közeledik, ha a pénzzel nem áll elő pár órán belül, a csontjai fogják bánni. A nagy kapkodásban sikerül szereznie egy gyorsan fizető és egyszerű melót, de persze a gyakorlatban nem mennek ilyen könnyen a dolgok…

Főhősünknek tehát sürgősen pénz kell, azonban az időhiány ellenére nemcsak a szomszéd lány (Jodi Whittaker) szerelmi életét pofozza helyre, még rég nem látott apjával (Jim Broadbent) is sikerül rendbe hoznia viszonyát. A papával együtt ráadásul egy spirituális szál is érkezik a filmbe: az öreg szerint ugyanis előző este meglátogatta őt a Kaszás. Személyesen. Mindezt a búgó hangú Gabriel Byrne filozofikus gondolatokkal teli narrációjával körítve. Bár kommentárjai elég hangulatosak, ez a vonal sajnos csak lóg a levegőben, mivel nem sok köze van a film fő eseményeihez.

A vérdíj legnagyobb erőssége, hogy hősei esendő, szimpatikus figurák – nemcsak a főszereplők, hanem ellenfeleik is árnyalt, élő karakterek. A poénok viszont nem túl emlékezetesek, ami egy vígjáték esetén kevésbé szerencsés dolog. A film a pörgős cselekménynek köszönhetően mégsem laposodik el. Mindig képes meglepetést okozni, még úgy is, hogy a kelleténél eggyel többször jön az életmentő segítség az utolsó előtti pillanatban.

A végeredmény egy kitűnőnek nem nevezhető, de korrekt alkotás, ami néha el-eljátszik a sorsszerűség, az előre elrendeltség kérdésével. Talán ha valamivel nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a szálra, emlékezetes végeredmény született volna, ami képes magával ragadni nézőjét. Így viszont A vérdíj „csak” egy egy estés kikapcsolódás, annak viszont kiváló.

A lemez

Sajnos extra tartalom nélkül jelent meg a film.

A vérdíj (Perrier’s bounty)

Ír-angol vígjáték, 2009

Rendező: Ian Fitzgibbon
Forgatókönyvíró: Mark O’Rowe
Zeneszerző: David Holmes
Operatőr: Seamus Deasy
Producer: Elizabeth Karlsen
Vágó: Tony Cranstoun

Szereplők
Cillian Murphy (Michael McCrea)
Brendan Gleeson (Darren Perrier)
Gabriel Byrne (a kaszás hangja)
Jim Broadbent (Jim McCrea)
Domhnall Gleeson (Clifford)

IMDb

A DVD megjelenése: 2012.01.26.

Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1.

Feliratok: magyar

Extrák: – interaktív menük, – közvetlen jelenetválasztás

Ár: 2190 Ft

Polgári Lilla

Jelenleg elsős kommédiás mesterszakos hallgatóként az ELTE padjait koptatom. Két szenvedélyem van: a filmek és az írás, így e kettő kombinációjából indultam el az újságírói, de különösképpen a kritikusi pálya felé. Nem lehet elég korán kezdeni: családi beszámolók szerint 4 évesen a Schindler listáját néztem újra és újra, akkor még szerény (ám mai napig őrzött) VHS-gyűjteményünk egyikén. Ma már a sorozatok is jelentős szerepet töltenek be (izé, sok időt vesznek el); sok esetben vészesen függő lettem.

Filmek: vegyesen. Igyekszem bepótolni a klasszikusokat, bár ahogy haladok, kezdek rájönni, hogy arra egy élet is kevés. Legközelebb talán Tim Burton „korai” filmjei (a Nagy hallal bezárólag) állnak, valamint mindenféle kifordított mese (A herceg menyasszonya, Csillagpor, Leharcolt oroszlánok). A 3D-t nem szívelem, viszont általa a nagy vásznon tekinthetek meg filmeket, amik anno kimaradtak (Toy Story 1-2., Titanic, idén Jurassic Park). Mert minden moziban az igazi.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!