Kritika

A zátony fogságában – A zátony

a-zatony-jelenetfoto-01Csodás légi felvételeivel és víz alatti képeivel mintha egy utazási iroda tengeri szórakozásra buzdító reklámklipjét látnánk. Így indul A zátony, ám a történet később mind komorabbá, majd végül vérfagyasztóvá válik.

A film egyszerűnek induló története szerint a Texasban élő Nancy (Blake Lively) imád szörfözni, és Mexikóban egy csodás, eldugott tengeröblöt fedez fel magának, ahol két helybéli srác társaságában meglovagolhatja a hullámokat. Ám elköveti azt a hibát, hogy a figyelmeztetés ellenére sötétedés után egyedül kint marad a tengeren. Üldözőbe veszi őt egy cápa, aki elől egy sziklazátonyra menekül, és sebesülten, átfagyva, itt tölti az éjszakát. Nagy sikerű, mérföldkőnek számító elődje, az 1975-ös A cápa óta sok cápás filmet láthattunk már, melyekben az ikonikus állat a legkülönfélébb változatban támad meg embereket – ám nő egyedül még sosem küzdött meg a tengeri fenevaddal. Az eddig főként horror és akcióthrillereket rendező spanyol Jaume Collet Serra filmjének talán ez a magányos küzdelem az egyetlen újdonsága azok számára, akik valamit is várnak még ettől a toposztól.

A cápában a ragadozó váratlanul úszik be olyan tengeröbölbe, ahova senki sem várná és hirtelen ragadja el áldozatát. Ez a motívum A zátonyban éppúgy megjelenik, a hübrisz, az emberi elbizakodottság itt is áldozatokat szed, ám itt a megtámadott hősnő élet-halál harcot vív a cápával, mely küzdelemben a találékonyság és a racionális emberi gondolkodás nagy szereppel bír. Na meg az a véletlen” szerencse, hogy Nancy medikaként képes szakszerűen ellátni súlyos sérülését, még ha az iszonyatos fájdalommal is jár. A zátony apály idején kiemelkedik a vízből, ám a dagály elnyeli. A piciny sziklára kapaszkodó Nancynek nem sok ideje marad hát a túlélésre, így nincs más alternatívája, mint felvenni a harcot a cápával.

zatony2

A zátony több szinten is megérintheti az erre érzékeny nézőt, mert a rendező felkínálja a mélyebb értelmezés lehetőségét is. Aki csak egy könnyed nyári horrorra vágyik, megtalálja a számítását, mert a film ügyes dramaturgiai fogásokkal mindvégig képes fenntartani az izgalmat a lány és a cápa küzdelmének kétesélyes kimenetelét illetően, s mindemellett még a tenger csodálatos képi világával is elbűvöl. Aki mélyebben belegondol a történetbe, annak többel is szolgál ez a film, miként Az öreg halász és a tenger sem csupán a halászatról szól, sokkal inkább az ember és a természet találkozásáról és a természet erőivel való küzdelemről mesél. Mindehhez még hozzájárul egy szomorú lélektani háttér is. A filmből felfeslik, hogy az orvostanhallgató Nancy most veszítette el rákos édesanyját, amitől teljességgel meghasonlott az orvostudományba vetett hitében – egyetemi tanulmányait megszakítva pont azért utazik Mexikóba, hogy felkeresse a titokzatos öblöt, ahol édesanyja szörfözött hajdanán, amikor vele volt terhes. Anyai gyökereihez visszavezető utazásával egy nehéz élethelyzetbe ragadt, életében „megfeneklett” lány útkeresésének lehetünk tanúi, mely lélekállapotnak a zátony kifejező metaforája, s Nancy a cápával vívott küzdelme egyben önmagával és az emlékeivel folytatott harcként is értelmezhető.

A film legerősebb jelenetei Nancy a cápával folytatott tengeri csatáját mutatják: a lélegzetelállító, víz alatti „harci jeleneteket”, melyekhez hasonlókat jobb, ha a valóságban nem élünk át, a nézőtér biztonságot nyújtó bársonyszékéből tét nélkül izgulhatjuk végig borzongva. Sajnos a film gyengeségeket is felmutat: ilyen a túl hollywoodira sikeredett vég, ami nagyban lerontja az addigi ügyes cselekményvezetést, de szintén gyengíti a filmet az olyannyira amerikai családi összetartozás ábrázolása, az érzelgős családi jelenetek túlhangsúlyozása, melyeket az arcunkba tolt családi fotók és Nancy családjának szóló, sírásba fulladó búcsúüzenete is fokoz.

Nancy (Blake Lively) in Columbia Pictures' THE SHALLOWS.

A sziklán kuporgó sellőlány, Blake Lively, azon túl, hogy falatka bikinijében nagyon csinos, igen életszerűen is játszik. Hozzá hasonlóan fontos szereppel bír Marco Beltrani révén a család életét felidéző jelenetekben andalító, majd a cápa felbukkanásával, de leginkább a sziklazátony körüli körözésével mind rémületesebbé fokozódó zene is (miként A cápa aláfestő dallamára még ma is összeugrik a gyomrunk).

A zátony jó nyári szórakozást nyújt a tenger szerelmeseinek éppúgy, mint a borzongásra vágyóknak, de aki arra kíváncsi, hogy egy életveszélyes helyzetbe került vagány nő egyedül miként vágja ki magát a bajból, szintén ne hagyja ki.

 

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com