Moziban

Kifulladóban – Adéle és a múmiák rejtélye

A francia mester, Luc Besson az utóbbi években elveszni látszott saját mesevilágában lassan velünk is elfeledtetve, hogy bizony ő az a zseni, aki egykor megrendezte A nagy kékséget, a Nikitát és a Leon, a profit. Az Adéle és a múmiák rejtélye sem idézi a régi nagyokat, kedves bohóckodás, mely sokkal inkább főhajtás Spielbergnek, mintsem maradandó filmművészeti alkotás.

De persze, miért is kellene, hogy az legyen? Bessonnak szemlátomást nincs kedve komoly filmeket csinálni már egy jó ideje, mi pedig hagyjuk neki, hogy meséljen. Mesél is, csak éppen nem mond sajnos semmi újszerűt. Jacques Tardi képregényéből álmodta vászonra a rendkívül öntudatos Adele kiasszony kalandjait, melyek gyakorlatilag – ahogy azt a port.hu kritikája rendkívül jól felismeri – Spielberg életművéből táplálkoznak. Felváltva vannak a vásznon dinók és sírrablók, akik a francia vígjátékokban már megszokott stílusban mókázzák végig a filmet.

A történet is kissé szedett vedett, adott Adele (Louise Bourgoin) a kalandornő, aki Egyiptomig megy, hogy hazahozzon egy múmiát, akitől beteg testvére gyógyulását reméli. De ahhoz előbb még fel is kell élesztenie. Nem lesz gond ez sem, hisz a századforduló Párizsa felett máris egy eleven pterodaktilusz repked… Sok szál elvarratlan marad, sok minden nem kap magyarázatot, talán majd a folytatásban, hiszen Besson három részesre tervezi Adele történetét.

Mindettől függetlenül szerethető film az Adéle és a múmiák rejtélye, és ami miatt az, az elsősorban Louise Bourgoin, aki talán még ismeretlen a hazai nézők számára. Az alig harminc éves színésznő csodálatosan viszi a hátán a filmet, egyszerre komédiázva, akciózva, és ahol kell, drámázva. A film vége egy újabb kaland kezdete, ha másért nem, már csak a színésznő személyéért érdemes lesz megtekinteni a folytatást.

Adéle és a múmiák rejtélye
(The Extraordinary Adventures of Adele Blanc-Sec)
színes, feliratos, francia kalandfilm, 105 perc, 2010

rendező: Luc Besson
író: Jacques Tardi
forgatókönyvíró: Luc Besson
zeneszerző: Eric Serra
operatőr: Thierry Arbogast
producer: Virginie Silla
vágó: Julien Rey

szereplők:
Louise Bourgoin (Adele Blanc-Sec)
Gilles Lellouche (Léonce Caponi)
Jean-Paul Rouve (Justin de Saint-Hubert)
Jacky Nercessian (Marie-Joseph)
Philippe Nahon (Ménard)
Nicolas Giraud (Andrej Zborowski)
Mathieu Amalric (Dieuleveult)
Youssef Hajdi (Aziz)

IMDb-átlag: 6,0
www.adeleblancsec-lefilm.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. [email protected]

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés