Kritika

Akár a mesében – Muppets

Szüleink generációja zabálta a Muppet Show-t. Mi meg nem értjük, hogy most mi van. Vicces lehet-e az, ha egy színes szőrcsomónak magától mozog a szája. A valahol elveszett fonalat valójában senki nem akarja visszagombolyítani, a hetvenes évek poénján ma már csak feszengünk.

Kellemetlen dolog ez, lealázni a ma moziba kerülő Muppetset. Az ember a kisiskolás gyerekbe sem rúg bele, ha az nem énekel kristálytisztán, vagy nem tudja fejből a memoriter 17 versszakát, vagy nem ad taslit a kölyöknek, ha nem ér annak földig a lába. Hisz’ gyerek még. A Muppets is egy szeretni való film, de én nem tudom szeretni. Bele kellene rúgni, pedig neki semmi bűne, csak hogy kedves akar lenni. És arra kér, bárgyúságát nézzük el neki.

Hát legyen! Szemet húnyunk a bizarr családi viszonyok fölött, amelyek szerint Gary, az ember (Jason Segel) és Walter, a muppetfigura (Peter Linz) testvérek volnának. Gary már vagy 30 éves, de testvérével lóg, aki egy 10 éves szellemi szintjén van (nem tudjuk, hány éves, mert muppet), de vele lógott még a videótékában is, amikor még Gary volt 10 éves, és kivették az első Muppet Show-t. Aztán ahelyett, hogy a csajával (Amy Adams) kavarna, hiszen 10 éve együtt vannak, s ezt kettesben akarják romantikusan megünnepelni, inkább elviszik kisöcsit is Los Angelesbe. Hiszen hát mindenki Muppets Múzeumot akar látni, főleg a csaj, ő nem vágyik romantikára.

Szóval tele vagyunk életszerű dologgal (NOT), és persze az egészből az elején kapunk már egy nagy dózist, van pár betétdal, ami olyan kínos, hogy ha ez csak egy vicc, akkor még jó is lenne; de gyanús, hogy ezt ők komolyan gondolták. Ha már furcsa táncos betétdal és Jason Segel, akkor Suit Song. Az Így jártam anyátokkal Marshallja bele illett barátja, Barney öltönytáncába. Itt azonban a bárgyú a jobb kifejezés.

Egyébként ez a legtöbb gondolat, amit ki lehet sajtolni magunkból a film alatt: hogy lehet az, hogy rajongott sorozatsztárok Muppetshez hasonló, Hupikék törpikék 3D vagy Kellékfeleség szintű filmekig jutnak a tehetségükkel? Miért nem látunk egyetlen ilyen embert sem bármely Oscar- vagy azt felvezető díjas rendezőnek még a közelében sem? Egyetlen valamire vélhető ember itt Amy Adams, aki rendelkezik a fenti tulajdonsággal (A harcos, Miss Pettigrew nagy napja, Kétely stb.), sőt, háromszor őt magát is jelölték Oscar-díjra). Éppen csak talán nem tud jól választani.

Nagyjából ez a legkimeríthetőbb téma, amit a Muppets-szel kapcsolatban el lehet mondani, s ez jelzi az lehetőségeket. A spoilert lelőni, persze úgy se tudom, mert a napnál is világosabb: a régi tagokkal újra felálló show óriási siker, hát persze, hogy megmenekül a múzeum, a szerelmesek pedig egymásra találnak. A jó pedig elnyeri méltó büntetését. Akár a mesében.

Értékelés: 5/10

 

Muppets (The Muppets)
színes, magyarul beszélő, amerikai családi vígjáték, 103 perc, 2011

rendező: James Bobin
forgatókönyvíró: Jim Henson, Jason Segel, Nicholas Stoller
operatőr: Don Burgess
producer: David Hoberman, Todd Lieberman
vágó: James Thomas

szereplők:
Peter Linz (Walter)
Jason Segel (Gary)
Amy Adams (Mary)
Chris Cooper (Tex Richman)

IMDb

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com