Kritika

Akcióorgia idegenekkel – A Föld inváziója – Csata: Los Angeles

Úgy tűnik, az ötvenes évek hidegháborús paranoiája óta töretlen népszerűségnek örvendő inváziós sci-finek az új évezred mainstream Hollywoodja továbbra is a bebetonozott kliséken hízott fejőstehén szerepét szánja: a műfaj konstansai az unalomig ismételtek – a képletben a látvány az egyedüli változó.

A film

Az eddig jobbára horrorban utazó Jonathan Liebesman rendező (A sötétség leple, A texasi láncfűrészes mészárlás: A kezdet, A gyilkos szoba) és Christopher Bertolini forgatókönyvíró munkája – a már címében is egy sokrészes franchise lehetőségével kacérkodó –, A Föld inváziója – Csata: Los Angeles sem erőlködik túlságosan, hogy kilépjen a zsáner programadójának tekinthető H. G. Wells regény, a Világok harca által lefektetett sémák köréből.

A majd kétórás játékidő alatt menetrendszerűen érkeznek a kötelező panelek: váratlanul betoppan egy a mienknél jóval fejlettebb technológiával bíró idegen civilizáció, mely azonnal totális háborút indít bolygónk ellen; a percek alatt csatatérré változott metropolisz apokaliptikus díszletei között, tökéletesen uniformizált gyilkológépekből álló seregükkel vívott küzdelem egyre kilátástalanabbá válik; végül azonban igaz hazafiként a személyes konfliktusokat háttérbe szorítva, bátor amerikai katonák kis csoportja felfedezi a betolakodók gyengepontját, jelentősen megnövelve ezzel esélyeinket az addig reménytelennek tűnő végső győzelemre.

A Csata: Los Angeles csupán annyit tesz hozzá a sablonhoz, hogy a nézői bevonódás növelését megcélozva, mindezt a manapság divatos hektikus kézikamerás, hirtelen zoomos stílusban tálalja. Amivel – tagadhatatlan – el is éri a kívánt hatást. A leginkább videojáték-dramaturgiát követő cselekmény akciójelenetei valóban beszippantják a néhol határozottan plasztikus, intenzív vizuális élményben részesített nézőt. Ha máson nem is, a látványon biztosan meglátszik a film 70 millió dolláros költségvetése. Az egymásra következő újabb és újabb, halmozott adrenalinfröccsel kecsegtető tűzharcok sora azonban egy idő után megszokottá válik és a film vége felé haladva rohamosan veszít erejéből, a fináléra pedig kifejezetten bugyuta heroikus mészárlássá degradálódik.

Azt azért az alkotók is érezhették, hogy az akcióparádé önmagában nem fogja elvinni a hátán a filmet, ezért a megindítónak szánt, ám többnyire akut röhögőgörcsöt kiváltó drámai betétek beszúrása mellett próbálták valamiféle történetvázra felhúzni az eseményeket. Ez viszont nagyjából ki is merül A sólyom végveszélyben-ből vagy épp a Ryan közlegény megmentéséből ismerős „mentsük ki az ellenséges területen ragadt mieinket” séma határidő narratívába ágyazásában. Megtoldva persze egy részmegoldást hozó, lezáratlan befejezéssel, nyitva hagyva a kiskaput a lehetséges folytatások előtt.

A lemez

Az InterCom gondozásában megjelent lemez extrái között négy werkfilmet találunk, nevezetesen: A Csata mögött, Idegen lények Los Angelesben, Felkészülés a Csatára, Így készült Los Angeles Los Angelesben.

A Föld inváziója – Csata: Los Angeles (Battle: Los Angeles)

színes, amerikai akciófilm, 2011

rendező: Jonathan Liebesman
író: Christopher Bertolini
zeneszerző: Brian Tyler
operatőr: Lukas Ettlin
producer: Jeffrey Chernov, Neal H. Moritz
vágó: Christian Wagner

szereplő(k):
Aaron Eckhart (Michael Nantz)
Michelle Rodriguez (Elena Santos)
Bridget Moynahan (Michele)
Ramon Rodriguez (William Martinez)
Will Rothhaar (Lee Imlay)
Joey King (Kirsten)
Lucas Till (Grayston tizedes)
Jim Parrack (Peter Kerns)

Imdb

A megjelenés dátuma: 2011. augusztus 10.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, lengyel DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar, portugál, szerb, szlovén, török, ivrit, szlovák, román, bolgár, izlandi, lengyel, horvát, görög, cseh, arab, angol
Extrák: Kisfilm – A Csata mögött, Idegen lények Los Angelesben, Felkészülés a Csatára, Így készült Los Angeles Los Angelesben
Ár: 3190 Ft

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com