Kritika

Alkotmányunk ünnepén – Veri az ördög a feleségét

veri_az_ordogAndrás Ferenc briliáns szatírájában ami elromolhat, el is romlik – ritkán érezzük, ízleljük, szagoljuk ilyen pontosan a szocialista vidéki Magyarországot. Ez a világ önmagában elég groteszk, nem is kell elé görbe tükröt tartani.

A film

Csodálatos, egyben hihetetlen, hogy András Ferenc elsőfilmje átcsúszott a cenzúrán, hiszen antihősei – akik között van egy megsavanyodott pártfunkcionárius is – majdnem olyan kedvezőtlen képet festenek az országról, mint A tanú szerencsétlenkedő Pelikán Józsefe. Igaz, a Veri az ördög a feleségét inkább a magánélet veszélytelenebb közegében mozog, bár a folyamatos célozgatások végig játékban tartják a közéleti dimenziót is: a Kajtár család ugyanis képtelen helyénvalóan viselkedni, állandóan kicsúszik a szájukon valami nem odaillő – rendszeresen a vendég Vetró elvtársnak címezve. Ügyeskedésük előnytelen fénytörésben mutatja be a falusiak életmódját, gondolkodását, túlélési lehetőségeit – alkoholizmus, általános butaság, zsákutcába jutott életek… Persze ezt nem kötelező általános érvényűnek látni, s úgy tűnik, a korabeli döntnökök nem is akarták.

veri_az_ordog_3A film közege mindannyiunk számára ismerős lehet még akkor is, ha 1977-ben nem éltünk. Egyrészt a szocialista vidék jellegzetes tárgyi kultúrája a maga groteszk eklektikájában és ízléstelenségében még évtizedekkel később is ugyanígy kísért; a Balaton-parti családi ház berendezése ijesztően élethű a filmben, a naiv, kopott szentképek, túlretusált családi fotók és kommunista relikviák békésen megférnek egymás mellett a horgolt terítőn, közvetlenül Korda György újságból kivágott fotója alatt. Itt kap jelentőséget, hogy a film augusztus 20-án játszódik: a túlterhelt ünnep (alkotmány, új kenyér, Szent István) ugyanúgy tengődik, mint egy ilyen agyonzsúfolt, ellentmondásos berendezésű ház. A nagy nap vegyes gesztusokra készteti az embereket, a falusi búcsú, a tévében közvetített állami ünnepségek és a család viszonyulása mindehhez önmagán túlmutatva pontos látlelet a huszadik század ideológiai labirintusában botorkáló kisemberekről. Kajtár bácsi ugyanolyan büszke kommunista matrózmúltjára, mint arra, hogy mozdonyvezetőként (száll a négyhuszonnégyes) ő szállította körbe a Szent Jobbot – nem fogja fel, hogy Vetró elvtárs előtt az utóbbit nem túl szerencsés emlegetni.

https://www.youtube.com/watch?v=hvjoBTvBYxM

Másrészt az alapkonfliktussal is mindannyian találkoztunk hol az egyik, hol a másik oldalon állva: amikor a család – tele hátsó szándékkal – kétségbeesetten próbál egy fontos vendég kedvében járni, de csak egyre kínosabb helyzetbe kerül. Mit lehet tenni, ha a lenyűgözni, megvesztegetni kívánt elvtárs (aki csak egy utat jött átadni, de nyilván a tévéműsorba is lehet beleszólása) gyomorbajos, így a Szindbád-léptékű lakomából semmit nem fogyaszt? Sok hasonló film egyből a dolgok közepébe vág, majd nem tesz mást, mint futószalagon szállítja a ciki jeleneteket – a Veri az ördög a feleségét azonban nem hagyja, hogy a pikáns alaphelyzet azonnal elszabaduljon, a történet ügyesen kiszámított dramaturgiai ívet követ, tele egyedi sorsokkal, epizódokkal. Azaz fokozatosan válik egyre groteszkebbé a szituáció, sőt, még egy katartikus csúcspontot is tartogat a film. Így eléri azt a bravúrt, hogy egyszerre lehet tragédiaként és komédiaként értelmezni a Kajtár család életét.

veri_az_ordog_2Ugyanez az aprólékosság, részletgazdagság figyelhető meg a film verbális humorában is – Bereményi (társ-)forgatókönyvében megállás nélkül követik egymást a több szinten mozgó, gyakran észrevétlen poénok; a nyelvhasználat, a család kifejezéskészlete legalább annyiban felelős a kényelmetlen helyzetért, mint a tetteik. Bereményit dicsérik a döbbenetesen életszerű párbeszédek, a színészek (mind csúcsformában játszanak, kiemelném Pásztor Erzsit) mintha végig rögtönöznének, miközben hallatszik a tervezettség, hiszen még a megszólításoknak (nagyságos asszony) is jelentősége van. Ezen túl a rajongók – szokás szerint – felfedezhetik a Bereményi-univerzum visszatérő jegyeit; a 424 mellett a Vetró és a Dodó név lehet ismerős más műveiből. Amíg vannak emlékeink erről a korszakról, pimaszul szórakoztató marad a Veri az ördög a feleségét – amint eltűnnek, ez a film lesz a mementó.

A lemez

A kiadvány érdekfeszítő bónuszanyagának számít az Augusztus 20-a a magyar filmhíradókban című összeállítás.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Papírfény rovat felelőse.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya