Kritika

Unfair game – Államtrükkök

Az igaz történeteket feldolgozó politikai dráma világa természetéből adódóan rendkívül ingoványos talaj. A szimpla dokumentarizmus és a hiteltelen propagandafilm között húzódó arany középút keskeny ösvény, mely igen könnyen szem elől téveszthető – a műfaj gyakran zavarba hozza még az egyébként rutinos alkotókat is. A film

A probléma lényegét a hitelesség és a szórakoztatás igénye/követelménye között feszülő dilemma képezi, melynek feloldásához elkerülhetetlen a fenti két tényező kényes egyensúlyú elegyének megtalálása. Doug Liman (A Bourne-rejtély, Mr. és Mrs. Smith) legutóbbi rendezése, az Államtrükkök erre az egyszerűnek közel sem nevezhető feladatra vállalkozott, azonban minden igyekezete ellenére is csak közepesen teljesít.

Pedig a Valerie Plame volt CIA-ügynök memoárjából táplálkozó történet első osztályú alapanyag. Plame és férje, Joseph Wilson, volt diplomata közvetlenül a Bush-kormány idején indított második iraki háború kirobbanása után olyan információkat hozott nyilvánosságra, melyek komoly kétségeket ébresztettek a közel-keleti ország lerohanásának hivatalos indítékaival szemben. Cserébe a Fehér Ház módszeresen feldúlta addigi egzisztenciájukat, hamis információk kiszivárogtatásával pedig még a kezdetben támogatást biztosító médiát is megvezette, melynek következtében a házaspár élete szinte teljesen ellehetetlenült.

A fordulatokban gazdag, csavaros történet könnyen igazolhatja az elcsépelt mondást, miszerint az élet a legjobb forgatókönyvíró. Az Államtrükkök ezzel szemben azt bizonyítja, mennyire nem következik ebből, hogy az ilyen jellegű események filmre vitele már önmagában garanciát jelent a sikerre. Belép a képbe ugyanis a már említett hitelesség vs. szórakoztatás problémakör. Az alkotók láthatóan tisztában voltak ezzel és az ennek kapcsán felmerülő feladat súlyával. Be is vetettek néhány mérsékelten szofisztikált eszközt a finom balansz meglelésének érdekében, a film gyanús áramvonalassága azonban hamar felkelti a látottak iránti kétkedést.

Az események egyoldalú szelektálással való filmbe emelése és a főszereplő házaspár ezen keresztül történő túlzott idealizálása a megcélzottal éppen ellentétes hatást kelt. A drámai töltet fokozásának érdekében kipolírozott karakterek és a feltétel nélküli igazságkeresés kontra korrupt államapparátus patetikus szembeállítása könnyen idegenkedést kelthet, még ha egyébként minden tekintetben szimpatizálunk is a nem mindennapi bátorságot mutató főhősökkel. Talán ha az alkotók is hasonló bátorsággal szálltak volna szembe a mainstream Hollywood által megkövetelt sematizálással, sikerültebb lehetett volna a végeredmény.

A lemez

A Select ’86 által forgalmazott lemez nem tartalmaz extrákat.

Államtrükkök (Unfair Game)
színes, amerikai-emirátusokbeli akciófilm, 2010

rendező: Doug Liman
író: Joseph Wilson, Valerie Plame
forgatókönyvíró: Jez Butterworth, John-Henry Butterworth
zeneszerző: John Powell
operatőr: Doug Liman
producer: Jez Butterworth, Doug Liman
vágó: Christopher Tellefsen

szereplő(k):
Naomi Watts (Valerie Plame)
Sean Penn (Joe Wilson)
Sonya Davison (Chanel Suit)
Vanessa Chong (Tabir titkárnő #1)
Anand Tiwari (Hafiz)
Stephanie Chai (Tabir titkárnő #2)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.08.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, angol DD 5.1
Feliratok: magyar
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 3190 Ft

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com