Kritika

Álmosító pirokinetikus bosszú – Tűzgyújtó

Tűzgyűjtó (Firestarter) Drew Barrymore

Stephen King kilencedik könyvének mozgóképes átiratát 1984-ben mutatták be az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig néhány hónappal ezelőtt jelent meg DVD-n. A Tűzgyújtó annak ellenére is a kevésbé sikerült Stephen King-adaptációk sorát gazdagítja, hogy akciófilmes rendezőtől (a Kommandóért is felelős Mark L. Lester) gyereksztárig (az E.T. – A földönkívülivel már befutott Drew Barrymore) mindent bevetettek, hogy igazi kasszarobbantó alkotás születhessen belőle.

A film

Pedig a regény története igazi csemege lehetett akkoriban: egy pirokinetikus tulajdonsággal rendelkező kislány menekül a telepatikus képességű apjával egy kormányügynökség elől. Charlie és apja, Andy egy Tennessee környéki farmon bújik el, de ott is rátalálnak a családra, a lány viszont felrobbantja az üldözőit. Mire a Shop nevű kormányzati szerv egy gonosz szándékoktól vezérelt profit vet be az elfogásukra, nem is sejtve azt, hogy milyen indulatokat szabadítanak el ezzel a kislányban.

A Tűzgyújtó az adaptációk azon kategóriájába tartozik, amelyeken világosan látszik, hogy egy könyv volt az alapjuk. A Tűzgyújtó esetében ez leginkább a thriller gördülékenységén érződik, ugyanis a film szerkezete egyszerűen nem felel meg a műfaj követelményeinek. Ijesztő, tempós meneküléssel telik a közel kétórás alkotás első harmada, amit a néző nehezen tud élvezni, mert semmit nem tud a főszereplőkről. A menekülés közben indokolatlanul elalvó főhős álmaiból aztán összeáll a kép: Charlie szülei részt vettek egy kísérletben, annak mellékhatásaiként gazdagodtak az emberfeletti képességekkel.

Tűzgyújtó (Firestarter)

A szerkezeti problémák miatt a film közel fele tortúrát jelentő unalomba fullad, és leginkább ez is marad meg az egészből. Nem kéne: Stephen Kingben ugyanis simán van annyi kraft, hogy a néző felülemelkedjen a lassú részeken. Egyfajta beteges gonoszság, maró kegyetlenség az az erő, amitől még a legtökösebb néző is megborzong. A Tűzgyújtó egyik jelenetében például Andy a lánya elrablásáért a kormányügynököket telekinetikus képességgel megvakítja, egy másikban pedig Charlie, ahogy egyre jobban érzi az erejét, már tűzlabdákat lő ellenségeire.

Az akciójelenetek azonban így sem elég erősek, és a színészek sem segítenek igazán a jobb átélésben. Drew Barrymore játssza a főszereplő kislányt, és a Tűzgyújtót látva, sokkal inkább elfogadható a gyerekszínész kamaszkori, alkoholizmusba fulladó válsága (borzasztó lehet eljátszani 8 évesen a saját anyja haláláért felelős lány szerepét). Más ismerős színészekkel is találkozhatunk: Heather Locklear játssza Charlie anyját, apját David Keath, a Shop igazgatója pedig Martin Sheen. Igazán kiemelkedő alakítást azonban egyedül az effektek nélkül meggyújtott kaszkadőrök produkálnak.

A film látványvilágát nézve szembetűnő, mennyit fejlődött a filmipar az elmúlt harminc évtizedben. A hangkeverés és a hangvágás fejlettsége ilyenkor sokkal jobban látszik, mint a kortárs hollywoodi műveken. Aki viszont szereti a klasszikusokat és a zöld vászon előtti időkben forgatott filmek világát, számára bizonyosan jó választás lesz a Tűzgyújtó.

A lemez

A kiadványra extraként egy előzetes fért fel.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. [email protected]

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya