Kritika

Látványos katyvasz – Álomháború

Hihetetlen látvány orgiával kényezteti szemünket Zack Snyder, aki többek között a 300-at és a Watchmen: Az őrzőket is jegyezte. A film pozitívumainak sora azonban itt rövidre is zárul.

 

A történet szerint Baby Doll (a név választás nem tartozott a forgatókönyvíróként is funkcionáló Snyder erősségei közé) az erőszak és mostoha apja fogjává válik, végül egy elmegyógy intézetben köt ki lobotómiára várva. A tűvel szembenézve fantáziája elszabadul és álmában a diliházból a férfiak igényeit kielégítő táncos szórakozóhely válik, ahonnan főhősnőnk szökni akar. Ehhez a küldetéshez akad négy társa és öt beszerzendő tárgya, majd kezdetét veszik az “álom az álomban” akciók feldühödött sárkányokkal, gépesített német hadsereggel és hasonló fiktív szörnyekkel.

 

A sztori nemhogy nem nagy szám, inkább szánalmas próbálkozás valamiféle keret teremtésére Snyder fantáziavilága számára. Bizonyítja ezt az is, hogy már az előzetes sem tudja lekötni a legalább minimális tartalomra szomjazó néző figyelmét. Az egymást követő helyszínek és álmok ki tudja milyen elborult logika alapján összedobált egységtelen egészt alkotnak, mely hiába próbál az Eredetre hasonlítani. Elménk semmi gondolkodni valót nem kap, tétlenül szenved, miközben a látvány elképesztő részletgazdagsággal nyűgözi le egyéb érzékszerveinket. Nem ismeretlen dolog a jelenség, azonban régen terpeszkedett ekkora szakadék külcsíny és belbecs között.

 

A karakterek nevei mindent elárulnak. Baby Doll, az ébenfekete hajú Blondie és a többiek totálisan üres, érték nélküli barbie babák, melyeket a rendező másra sem használ, mint férfi közönsége szexuális fantáziálgatásainak széles vásznú megjelenítésére. Amilyen kevés figyelmet fordít a belsőre, olyan részletesen dolgozza ki lánykái dögösen harcias megjelenését, a “mell-villantó” felsőkkel, harisnyatartókkal, magas sarkú cipellőkkel (melyek köztudottan a legalkalmasabb harci viseletek közé tartoznak) és mindennel, amivel a szexuális kisugárzást fokozni lehet. Mindez csak azért probléma, mert semmi mást nem találunk a filmben.

 

Itt jegyezném meg, hogy a játékidő jelentős részében arra vártam, hátha megjelenik az alkotásban az oly sokat emlegetett és körüljárt tánc téma. Beszélnek róla, álmodnak közben, állítólag profik benne, sőt, gyakorolják is, mégsem látunk belőle egy lépést sem, holott némi értéket csempészhetett volna a sztoriba. A lányok “sonkái” azonban úgy tűnik csak mutatóban vannak jelen, igazán használni nem tudják sem a lábukat, sem a testüket.

 

Álomháború (Sucker Punch)

színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 120 perc, 2011

 

rendező: Zack Snyder
forgatókönyvíró: Zack Snyder, Steve Shibuya
zeneszerző: Tyler Bates, Marius De Vries
operatőr: Larry Fong
jelmeztervező: Michael Wilkinson
producer: Deborah Snyder, Zack Snyder
vágó: William Hoy

szereplők:
Emily Browning (Baby Doll)
Jena Malone (Rocket)
Vanessa Hudgens (Blondie)
Jamie Chung (Amber)
Abbie Cornish (Sweet Pea)
Carla Gugino (Madam Gorski)
Jon Hamm (High Roller)
Oscar Isaac (Blue)
Malcolm Scott (szakács)
Ron Selmour

szinkronhang:
Csifó Dorina (Baby Doll magyar hangja)
Csuha Bori (Rocket magyar hangja)
Bogdányi Titanilla (Blondie magyar hangja)
Tamási Nikolett (Amber magyar hangja)
Györfi Anna (Sweet Pea magyar hangja)

 

IMDb-átlag: 6,7

www.suckerpunchmovie.warnerbros.com

Avatar

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya