Kritika

Amerikából jöttem – Sötét titok

sotet_titok_2Amerikából jöttem, mesterségem címere: morális felsőbbség és rémes sablonok. A Sötét titok úgy akar szobrot állítani a dél-amerikaiak küzdelmeinek, hogy közben egy árva gondolatot sem fecsérel az értelmes (vagy legalább izgalmas) megvalósításra.

A film

Ecuador mélyén szörnyűség rejtőzik: a hadsereg lemészárolt egy városnyi embert, hogy kezére játsszon egy amerikai multinak. Ám a titok nem marad teljesen sötétben. A cég vezérigazgatójának húga felbérel egy volt CIA-ügynököt, hogy menekítsen ki egy tanút az országból.

Ahhoz képest, hogy akció-thrillernek reklámozzák, a Sötét titok lassú film. Sokkal többet foglalkozik a szereplőivel, mint amennyit akcióztatja őket. Emiatt szokatlanul elevenné válnak ezek a szereplők – nagy kár, hogy mindegyikük alapja oly sablonos, mert itt volt az esély érdekes embereket beleírni egy realistának ígérkező thrillerbe. (Forest Whitaker, Andy Garcia és Eva Longoria különben is erős csapat.)

És igen, a film realista szeretne lenni. A stáblistában kiemelik, hogy valós események nyomán készült: a téma a dél-amerikai közösségek küzdelme a helyi vízprivatizáció ellen. Kitűnő! Dél- és Közép-Amerikában még mindig van realitása a kapzsi amerikai multi + korrupt hadsereg vs. helyi összefogás tematikának. Kár, hogy az alkotók figyelme és/vagy tehetsége nem ért fel a célig: unalmas panelekből építkező, közhelyes filmet készítettek egy új Sziriána helyett.

sotet_titok_1

Mer’ nehogy már az összes pozitív karakter észak-amerikai legyen. Még annak az embernek is San Franciscóból kell érkeznie, aki helyi parasztvezérré válik? Ecuador táján nem terem egyetlen hős sem? És nehogy már ilyen egyszerű legyen végigverni a fél ecuadori hadsereget; egyszem ex-CIA-s és egy sebesült entellektüel úgy vágja át magát a soraikon, mintha ők lennének a Predator, a katonák meg a katonák. No és az állandóan hideg kékben fürdő vezérigazgatói iroda, a Maótól Gandhiig jutott gerillavezér, a lelkiismeretével küzdő ügynök… Megy ez jobban is. Lásd, igen, Sziriána.

Úgy nem lehet realista filmet készíteni, hogy hosszan elmerengünk a szereplőinken, aztán minden egyes cselekedetüket alárendeljük a műfaj legfáradtabb kliséinek. Tisztelem az igazmondás szándékát, de a szándék nem elég. És az is nagyon amerikai, hogy a „való életből vett” film rendezője egy közönségtalálkozón keverte Perut és Bolíviát.

http://www.youtube.com/watch?v=r6TAKbJNXaA

A lemez

Egy extra árválkodik a lemezen: egy kisfilm, Az igazságon túl. Magyar és angol DD 5.1 mellett magyar és angol felirat is választható, dicséretesen. A szabványos háromezer forint körüli eredeti ár megint csak túlzás – kár, hogy ezt mindegyik DVD-kritikában le kell írnom mostanság.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés