Kritika

Amikor megvernek egy kitömött bütykös hattyúval – Férfiak és csirkék

Anders Thomas Jensen már többször bebizonyította (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái), hogy fekete humor nélkül élni sem érdemes, de a Férfiak és csirkékben a szokásosnál is abszurdabb történettel és egyedi karakterekkel örvendeztetett meg minket. Egy biztos: sablonossággal a filmet nem lehet vádolni.

Persze ha most elmesélném a történetet elejétől a végéig (főleg a végét), akkor lehet, hogy sok embert elrettentenék a megtekintésétől – ez nem szándékom, hiszen a morbid sztori ellenére (vagy éppen amiatt) igen hangosan végig lehet nevetni a 104 perces játékidőt.

Elias (Mads Mikkelsen) és Gabriel (David Dencik) testvérek, mindkettő kicsit furcsán néz ki, és mindkettő most tudta meg, hogy az, akit eddig apjuknak hittek, valójában nem a biológiai szülőjük. Felkerekednek, hogy egy alig lakott szigeten megtalálják elveszettnek hitt családjukat, ahol három hasonlóan ütődött testvérükre lelnek. A furcsa szerzetek egy elhagyott szanatórium épületében élnek megannyi állat és súlyos titkok társaságában. Anélkül, hogy mélyebben belemennék és bármilyen poént lelőnék: genetikusoknak határozottan ajánlott a film megtekintése.

Nem hiába, Jensen elsősorban forgatókönyvíró: a filmet a morbid történet mellett a rettentő izgalmas karakterek teszik szórakoztatóvá. Mosolyra húzódik a szánk, ha Josef (Nicolas Bro), az egyik testvér megszólal: a filozófiai értekezéseket megszégyenítő mondandója parodisztikus ellentétben áll azzal, ahogy agyatlan ősember módjára elpüföl időnként valakit egy gerendával. És ha már a püfölésnél tartunk: Franz (Søren Malling) karaktere sem kevésbé szórakoztató, akinek kedvenc hobbija a kitömött állatokkal történő fenyítés. Olyan soha nem hallható mondatok hangzanak el ennek köszönhetően a filmben, mint „fejbe vágott egy kitömött bütykös hattyúval” vagy „elvert egy kitömött hóddal”. És természetesen mindnyájunk kedvenc dán színésze, Mads Mikkelsen által alakított Elias is felülmúlja várakozásainkat – amellett, hogy a maszkmesterek kiváló munkát végeztek, elképesztően jól hozza az agresszív, onanizálásra felettébb hajlamos, ugyanakkor rendkívül érzékeny karaktert.menandchicken

nders Thomas Jensent a legtöbben forgatókönyvíróként ismerik: Susanne Bier állandó alkotótársa. Ha a rendezőnővel dolgozik, akkor a melodrámáé a főszerep, ám ha saját maga ül a direktori székben, az abszurdum és a fekete humor veszi át a terepet. Legutóbbi filmje, az Ádám almái óta eltelt tíz év – nem is csoda, hogy ez idő alatt ennyi egészestés filmre való őrültség jutott eszébe: a házban lejátszott tollaspartiktól az elkeseredett csajozási kísérletekig sok-sok rémisztő szórakoztató szituációba csöppenek szereplőink, akik ugyanolyan gyorsan találhatják magukat egy hátborzongató jelenet kellős közepében.

Férfiak és csirkéket azoknak érdemes megnézni, akik nem szaladnak ki a moziból, ha valami meghökkentővel szembesülnek, kedvenc olvasmányuk Darwintól a Fajok eredete, és akkor is tudnak nevetni, amikor a legtöbb ember a sok hatására leesett állal ül a moziban.

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com