Kritika

Amikor megvernek egy kitömött bütykös hattyúval – Férfiak és csirkék

Anders Thomas Jensen már többször bebizonyította (Gengszterek fogadója, Zöld hentesek, Ádám almái), hogy fekete humor nélkül élni sem érdemes, de a Férfiak és csirkékben a szokásosnál is abszurdabb történettel és egyedi karakterekkel örvendeztetett meg minket. Egy biztos: sablonossággal a filmet nem lehet vádolni.

Persze ha most elmesélném a történetet elejétől a végéig (főleg a végét), akkor lehet, hogy sok embert elrettentenék a megtekintésétől – ez nem szándékom, hiszen a morbid sztori ellenére (vagy éppen amiatt) igen hangosan végig lehet nevetni a 104 perces játékidőt.

Elias (Mads Mikkelsen) és Gabriel (David Dencik) testvérek, mindkettő kicsit furcsán néz ki, és mindkettő most tudta meg, hogy az, akit eddig apjuknak hittek, valójában nem a biológiai szülőjük. Felkerekednek, hogy egy alig lakott szigeten megtalálják elveszettnek hitt családjukat, ahol három hasonlóan ütődött testvérükre lelnek. A furcsa szerzetek egy elhagyott szanatórium épületében élnek megannyi állat és súlyos titkok társaságában. Anélkül, hogy mélyebben belemennék és bármilyen poént lelőnék: genetikusoknak határozottan ajánlott a film megtekintése.

Nem hiába, Jensen elsősorban forgatókönyvíró: a filmet a morbid történet mellett a rettentő izgalmas karakterek teszik szórakoztatóvá. Mosolyra húzódik a szánk, ha Josef (Nicolas Bro), az egyik testvér megszólal: a filozófiai értekezéseket megszégyenítő mondandója parodisztikus ellentétben áll azzal, ahogy agyatlan ősember módjára elpüföl időnként valakit egy gerendával. És ha már a püfölésnél tartunk: Franz (Søren Malling) karaktere sem kevésbé szórakoztató, akinek kedvenc hobbija a kitömött állatokkal történő fenyítés. Olyan soha nem hallható mondatok hangzanak el ennek köszönhetően a filmben, mint „fejbe vágott egy kitömött bütykös hattyúval” vagy „elvert egy kitömött hóddal”. És természetesen mindnyájunk kedvenc dán színésze, Mads Mikkelsen által alakított Elias is felülmúlja várakozásainkat – amellett, hogy a maszkmesterek kiváló munkát végeztek, elképesztően jól hozza az agresszív, onanizálásra felettébb hajlamos, ugyanakkor rendkívül érzékeny karaktert.menandchicken

nders Thomas Jensent a legtöbben forgatókönyvíróként ismerik: Susanne Bier állandó alkotótársa. Ha a rendezőnővel dolgozik, akkor a melodrámáé a főszerep, ám ha saját maga ül a direktori székben, az abszurdum és a fekete humor veszi át a terepet. Legutóbbi filmje, az Ádám almái óta eltelt tíz év – nem is csoda, hogy ez idő alatt ennyi egészestés filmre való őrültség jutott eszébe: a házban lejátszott tollaspartiktól az elkeseredett csajozási kísérletekig sok-sok rémisztő szórakoztató szituációba csöppenek szereplőink, akik ugyanolyan gyorsan találhatják magukat egy hátborzongató jelenet kellős közepében.

Férfiak és csirkéket azoknak érdemes megnézni, akik nem szaladnak ki a moziból, ha valami meghökkentővel szembesülnek, kedvenc olvasmányuk Darwintól a Fajok eredete, és akkor is tudnak nevetni, amikor a legtöbb ember a sok hatására leesett állal ül a moziban.

Avatar

Piller Mónika

Piller Mónika az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve dán szakon. Szakdolgozatát az izlandi filmek és a globalizáció témakörében írta. Specializációja a skandináv film, a dokumentumfilm és az animációs film. Jelenleg a Magyar Televíziónál dolgozik szerkesztő-riporterként.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya