Kritika

Animációs csemege DéVéDén – Az idõ urai

080107idourai_dvd.jpgGyermekkorom egyik legmeghatározóbb filmélménye volt Az idõ urai. Sosem felejtem el, ahogy egy foglalkozáson a könyvtárban ülve teljesen lenyûgözve tátottam a számat Moebius képeit látva. A Corner Film jóvoltából ma már otthon is együtt izgulhatunk, hazatérhet-e épségben a Perdide bolygóról a kis Piel.
 

A film

Talán ennek a francia-magyar koprodukcióban készült filmnek köszönhetõ máig megmagyarázhatatlan rajongásom a science-fictionokért? Nagy csalódás érheti az embert, ha egy ilyen meghatározó élmény után évekkel (évtizedekkel…) késõbb újra megnézi a legendás filmet. Talán nem meglepõ, hogy ezek után nem kevés izgalommal tettem be a lejátszóba a lemezt – nem kaptam mást, mint amire számítottam: magyarázatot, miért válhatott Az idõ urai kultuszfilmmé.

Piel, az aprócska kisfiú elveszti szüleit, és a Perdide bolygón ragad. Apja barátja, Jaffar  és annak öreg cimborája, Silbad indulnak keresésére, akikkel egy mikrón keresztül kommunikálnak. Miközben érkezik a felmentõsereg, Piel felfedezi a bolygót és megismerkedik szerethetõ és veszélyes teremtményeivel. Jaffarnak sincs egyszerû dolga: romlott áru van a hajóján a menekülésben lévõ herceg személyében, aki alaposan beleköp a levesébe, és nem kifejezett áhított kalandokba sodorja ûrhajóját.

Stefan Wul kultikus regényébõl a filmet rendezõ René Laloux és a hihetetlen látványtervekért felelõs Moebius (Jean Giraud) írt forgatókönyvet. Ez utóbbi által megálmodott világot a Pannónia Filmstúdió, Hernádi Tibor animációs rendezõ által vezetett mûvészei népesítették be fantasztikus lényekkel. Feltehetõen mindenki talál közöttük kedvencet magának, én személy szerint nehezen tudok választani: mind a mákvirágok, mind a Perdide mikrotolvaja, mind az arctalan angyalok alakjai elõtt lenyûgözve állok. A korabeli kritikusok fanyalogtak a Walt Disney-iskolát követõ figurákat látva, Az idõ urai azonban kiállta – lehet ezzel a címmel ezen csodálkozni? – az idõ próbáját, és bevonult a klasszikusok közé.

Az idõ urai a létezés mibenlétérõl beszél. Egy bizonyos kor után az ember tudja már, hogy nincsenek válaszok. Az idõ urai pedig már kisiskolásként megértette velem, hogy nem is kell válaszok keresésével idõt töltenem, az élet és halál természetét nem megérteni, hanem elfogadni kell. A pillanat egyszeri és megismételthetetlen volta a most megélésére buzdít – a világ megannyi csodálatos titka pedig örök kutatásra és szemlélõdésre sarkall. Ezek azok a gondolatok, melyeket Az idõ urai nekem adott – számos internetes fórum és blog tanulsága szerint sokan vagyunk, akik hasonlóan meghatározó élményt köszönhetnek a filmnek.

A lemez

A CORNERfilm kétféle kiadással örvendeztette meg a film rajongóit: egy lemezes és két lemezes verzióban is piacra került Az idõ urai. Mindkét változatban extraként érdekességekkel szolgáló trivia tracket találunk, a további csemegékre vágyók azonban duplázzanak: a második lemez rejti az interjúkat Stefan Wul-lal, Hernádi Tiborral és egy rajzolóval, a werkfilmet, egy sztoribord-film összehasonlítás, Moebius-montázst, elõzetest, képgaláriát és egy apró meglepetést. Mindkét kiadás magyar mono és 5.1-es francia hanggal, magyar felirattal jelent meg.

Az idõ urai (Les maîtres du temps)
színes magyarul beszélõ francia-magyar animációs film, 81 perc, 1982

rendezõ: René Laloux
író: Stefan Wul
forgatókönyvíró: René Laloux, Jean Girault
zeneszerzõ: Jean-Pierre Bourtayre, Pierre Tardy, Christian Zanesi
executive producer: Michel Gillet
vágó: Dominique Boischot

szereplõk:
Frédéric Legros (Piel hangja)
Jean Valmont (Jaffar hangja)
Michel Elias (Silbad hangja)
Yves-Marie (Matton hangja)
Monique Thierry (Belle hangja)
Sady Rebbot (Claude hangja)
Patrick Baujin (Jad hangja)

IMDb-átlag: 7,8

A DVD-t kiadja a CORNERfilm.
Megjelenés: 2007. 10. 11.
Ár: 990 forint/1 lemezes kiadás, 4990 forint/dupla kiadás

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..