Kritika

Atlétatrikó nélkül – Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed

Már megint meglegyintett a szkepszis, mikor szembesültem a ténnyel, hogy nem csak Indiana Jones, de John McClane is feladja kicsit a nyugdíjas évek nyugalmát, és a kedvünkért ismét harcba száll a bűnözõkkel. Egyetlen reményem az volt, hogy a Die Hard sorozat azon kevesek közé tartozik, ahol az egyes darabok az idő előrehaladtával valóban egyre jobbá és jobbá váltak. Igaz ez a negyedik részre is, szerencsére nem fogyott ki a szufla sem a sztoriból, sem pedig a jó öreg Bruce Willisből.

Az élet mindig drága óta John McClane (Bruce Willis) élete csak kicsit lett rosszabb, mint előtte volt. A felesége… na igen, emlékezzünk csak az elsõ részre, nem csoda, hogy már nem a felesége, mostanra azonban már a lánya (Mary Elizabeth Winstead) sem áll vele szóba. Egyik este hazafelé tartva rutinmunkára kérik fel. Egy fiatal hekkert (Justin Long) kellene bevinnie az örsre. Csakhogy a srácot meg akarják ölni, nem is akármiért. Hamarosan kiderül, hogy belekeveredett az évszázad informatikai terrorcselekményében, aminek célja az ország teljes megbénítása. McClane nem kifejezetten egy technikai guru, a jól bevált fapados módszerekkel teszi a dolgát, s bár nem szaggatja el a már védjegyévé vált atlétatrikót, megmenti a srácot, a lányát és természetesen a jó öreg Egyesült Államokat.

Az underworldos Len Wiseman Mark Bornback forgatókönyvéből feszes tempójú filmet forgatott, ami nagyszerűen illeszkedik a Die Hardsorozat régebbi tagjai közé. Sok hasonlóságot mutat a harmadik résszel, különös tekintettel a szereplőkre. Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) és Mai Lihn (Maggie Q) párosa önkéntelenül is felidézi az Az élet mindig drága ördögi párosát a Jeremy Irons és Sam Phillips alakította Simon Grubert és Katyát. Azt hiszem, Jeremy Irons volt a sorozat legelvetemültebb bűnözője, de kétségtelen, hogy Timothy Olyphant is kiváló választásnak bizonyult. A harmadik rész másik átemelt karaktere a korábban egyedül dolgozó McClane társa. Az élet mindig drágában Zeus (Samuel L. Jackson) személyében lelt kotnyeles segítőre, a negyedik részben Matt Farrell-lel (a teljesen helyén lévõ Justin Long) veszi fel a harcot a rossz fiúk ellen.

Akcióból nincs hiány, néha már túlzásba is viszik a készítők. McClane ismét szinte törhetetlennek bizonyul, olyan hajmeresztő mutatványokat él túl gyakorlatilag sértetlenül, aminek hatására már mosolyognunk kell. Sokat lendített volna az akciójelenetek hitelességén, ha kicsit kevesebb van a helyenként teljesen mű számítógépes effektből és jóval több a kaszkadőri munkából.

A filmben végigvonuló humoros hang végig oldja a filmben ábrázolt rémisztő helyzetet, igazán hálás vagyok a készítőknek, hogy nem kell halálosan komolyan vennem ezt a kétségtelenül elképzelhető, de jellegzetesen amerikai ízű történetet. Persze meghazudtolni nem tudták önmagukat és csepegtetnek némi drámát is az érzékeny lelkű néző szívébe, hőseink időnként elmerengenek a hősiesség természetéről, a családi béke is helyreáll… Leszámítva ezen patetikus elemeket, a Die Hard 4.0 üditő színfolt az utóbbi évek egyre érdektelenebb akciófilmes piacán.

Die Hard 4.0 – Legdrágább az életed (Live Free or Die Hard)
színes magyarul beszélõ amerikai akciófilm, 135 perc, 2007

rendező: Len Wiseman
forgatókönyvíró: Mark Bomback, Doug Richardson, Roderick Thorp
zeneszerző: Marco Beltrami
operatőr: Simon Duggan
producer: John McTiernan, Arnold Rifkin, Bruce Willis
vágó: Nicolas De Toth

szereplők:
Bruce Willis (John McClane)
Timothy Olyphant (Thomas Gabriel)
Maggie Q (Mai Lihn)
Justin Long (Matt Foster)
Mary Elizabeth Winstead (Lucy McClane)
Cliff Curtis (Bowman)
Kevin Smith (Warlock)

IMDb
www.livefreeordiehard.com

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com