Kritika

„Attól, hogy vak, még nem lesz szent!” – Vaksötét

Stephen Lang a Vaksötét (Don't Breathe) című filmben

A Vaksötéttel Fede Alvarez bebizonyította, hogy még jobb horrort tud rendezni önálló történetből Sam Raimi keze alatt, mint a mester remekművének remake-elésével.

Noha már a Gonosz halott 2013-as újragondolása sem sikerült rosszul, a Vaksötét egyértelmű előrelépés a mindössze 38 éves rendező kibontakozó életművében. Új filmjének legnagyobb erénye a hagyománytisztelő újítás: használja a horror műfaji kliséit és toposzait, de okosan és kreatívan nyúl hozzájuk, hogy a végeredmény ne egy kiszámítható, hanem egy újabb és újabb meglepetéseket tartogató alkotás legyen.

Megvolt pedig a veszélye az egy mondatban leírható és ennyiben ki is fulladó történetnek, hiszen az, hogy három fiatal betör egy vak fickóhoz, aki aztán sorra öli őket, önmagában még nem tartogat túl sok izgalmat. Szerencsére azonban ebből az egyszerűségből és a fullasztóan szűkös terekből álló ház szinte teljesen egyedüli helyszínéből sikerült kihozni a maximumot. És a kamaradrámákkal ellentétben ez most kevésbé a színészek, sokkal inkább a forgatókönyv és a rendezés érdeme.

Vaksötét (Don't Breathe)Nem arról van szó, hogy Money (Daniel Zovatto), Rocky (Jane Levy) és Alex (Dylan Minnette) nem hoznák szerepükhöz méltóan a horrorfilmek kötelező karaktereit – tenyérbemászó menőcsávó, mélyszegény életén és testvérén segíteni akaró lány és a tetteik miatt lelkiismeret-furdalással küzdő jófiú –, csak egyszerűen semmi extrát nem tudnak hozzátenni az erőskezű Alvarez iránymutatásaihoz. De még a vak háborús veteránt játszó Stephen Langra sem mondható, hogy elvinné a hátán az egész filmet, noha az ő karaktere jóval összetettebb a többinél: eleinte még simán elhisszük róla, hogy egy szerencsétlen és kissé magatehetetlen ember, az idő előrehaladtával azonban folyamatosan árnyalódik a róla alkotott képünk – míg a végén vaksötét nem lesz.

Ennek annyira nem is kellene meglepőnek lennie, hiszen már az előzetesben is szerepelt az a film elején elhangzó, dolgokat előrevetítő mondat, miszerint „attól, hogy vak, még nem lesz szent”, de akkora változásra azért mégsem számítanánk, amekkorán a házát védő férfi átesik. És mindezt úgy, hogy beiktatták ugyan a Vaksötétbe a vakság okozta többi érzékszerv felerősödésének ezerszer kihasznált jellemzőjét, mégsincs túlerőltetve a dolog: ellenlábasunk a látszólagos kiszolgáltatottságával együtt válik üldözöttből üldözővé.

Vaksötét (Don't Breathe)Ez a fajta, nem várt mélységekig jutó ábrázolás pedig ugyanúgy Alvarez érdeme, mint a már méltatott rendezés. Ő írta ugyanis a film forgatókönyvét azzal a Rodo Sayagues-sel közösen, akivel már a Gonosz halott remake-en is együtt dolgoztak. Szemet gyönyörködtető továbbá az operatőri munka is: Pedro Luque néha egészen elképesztő kameramozgásokkal és hosszú beállításokkal operálva növeli a film egyébként is folyamatosan magasan tartott feszültségszintjét.

A dolog kulcsa, hogy Alvarez látszólag nagyon figyelt arra, hogy amikor a néző egy jelenettől végre egy kis megnyugvást várna, akkor mindig történjen valami, amire nem számítunk. Vagy ha számítunk is, későbbre várjuk. Mert – a fenti karaktertípusok alapján egy horrorrajongónak – egy pillanatig sem kérdés például, hogy ki lesz az első áldozat, ennek az időzítése azonban szokatlan. És még sorolhatnánk a fentebb már említett hagyománytisztelő újításokat…

…melyek mellé azért néhány logikátlanság is becsúszott (a film felénél felbukkanó Törőcsik Franciska karakterénél például érthetetlen, miért nem veszi le bekötött szájáról a maszkot, mikor mindkét keze szabad), de ezek száma annyira elenyésző, maga a film pedig annyira sokkoló, hogy simán túllendülünk rajtuk. Összességében pedig mindenképp pozitív élmény, hogy a stáblistán magyar nevek tömkelege tűnik fel, hiszen ha továbbra is ilyen színvonalú filmek készülnek hazánkban, az további lökést adhat a hazai filmszakmának – még ha a Vaksötét nem is mindenkinek, hanem szigorúan csak a 18 év feletti korosztálynak készült.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com