Kritika

Attól indulok be, ha sírsz – Szexterápia

A Szexterápia ügyesen lavírozik a szexualitást kereszttűzbe állító fekete komédia és a pszichológiai kérdéseket felvető családi dráma között, miközben a kertvárosi környezet a társadalmat sem kíméli. A színész-rendező Josh Lawson debütálása sikeresnek mondható, figyelemre méltó sitcom jellegű alkotása kellemes szórakozást kínál mindazoknak, akik szeretnének végre jót nevetni és az enyhén perverz szexuális irányultságoktól sem riadnak vissza. Vigyázat: a pillanatnyi nevetés után önkéntelenül is elgondolkodunk saját viszonyainkról!

Az angol cím The Little Death, mint ahogyan az lenni szokott, sokkal találóbb és többet is árul el a történetből, mint a magyar fordítás. Az eredeti cím ugyanis az orgazmus eufemisztikus kifejezése, pontosabban az orgazmus utáni szinte az eszméletvesztéssel, egyfajta kisebb halállal hasonlatos állapot leírása. Sokan bármit megtennének azért, hogy ilyesfajta fiziológiai állapotba kerülhessenek, de mi van akkor, ha kiderül, ez csak igen szokatlan, perverz módon érhető el a vágyakozók számára?

A történet öt hétköznapi, kertvárosi halandóról szól, akik felfedezik magukon a halhatatlanság érzéséhez vezető furcsa, olykor bizarr utat, majd különféle módokon reagálnak, végül lesz, aki tovább lép, illetve, aki elbukik. Ötükből négy stabil párkapcsolatban él, azonban idővel kiderül, mindenkinek vannak titkai, akárcsak Stepfordban vagy a Lila akác-közben élő feleségeknek. A nyomasztó kertvárosi idill mélyén szunnyadó démoni erők esetenként felszabadulhatnak, ahogyan ez a Kék bársonyban vagy a Twin Peaksben is megtörténik, rosszabb esetben a műfaj horrorba fordul át (Rémálom az Elm utcában, Halloween), olykor pedig szépen, lassan, csendben megfojtanak, mint az Amerikai szépség Lesterjét, vagy a Jégvihar valamikori szerelmeseit.

A négy elővárosi pár közül, a rendező alakította Paul nehéz helyzetbe kerül, ugyanis barátnője, Maeve (Bojana Novakovic) legvadabb szexuális vágya, hogy váratlanul egy belevaló férfi megerőszakolja. Paul először tiltakozik, majd szorgosan nekilát a feladat megoldásának, pontosabban megrendezésének, amelynek kifutását nem sok választja el egy kisebb tragédiátóll. Phil (Alan Dukes) és Maureen (Stephanie May) története azonban nem kerüli el a tragédiát, pedig az összes sztori közül ez indul a legviccesebben. Phil szomnofíliás, amelyet „alvó hercegnő szindrómának” is neveznek, mivel csillapíthatatlan szexuális izgalmat érez, amikor feleségét aludni látja. Dan (Damon Herriman) és Evie (Kate Mulvany) kapcsolata szintén kudarcos véget ér, az isteni szikra, miszerint egy tehetséges színész lakozik benne, egy jól sikerült szexuális szerepjáték közben gyullad.

Személyes kedvencem a nem mindennapi vágyak közül, amely Richard (Patrick Brammall) és Hedvig (Kate Box) küzdelmei során bontakozik ki. Richard apját váratlanul halálos szívroham éri, ekkor döbben rá Hedvig, attól indul be, ha kedvesét könnyezni, sírni vagy zokogni látja. Végül a film csúcspontja, egy jelnyelvvel kommunikáló szokatlan pár Sam (T.J. Power) és Monica (Erin James) távbeszélgetése, amely során Monica tudatára ébred, hogy izgatják az obszcén telefonbeszélgetések. A szekvencia tele van nyers energiával és érzelemmel, ami nem utolsó sorban a színészek természetes játékának és hitelességének köszönhető.

A különböző parafíliák vászonra vitele önmagában nem újdonság, a szexualitás és annak nem megszokott irányultsága, esetenként bizarrsága a B-filmeknek és az exploitation filmeknek is kedvelt témája. A Szexterápia persze nem nevezhető exploitation alkotásnak, hiszen a film vezérfonalát éppen a történetek adják, nem egyfajta látszat-történetet látunk sok-sok megszakított szexjelenettel. Azonban az mindenképp elmondható, hogy a filmkészítő a szexualitás örökérvényű adukártyáját veti be annak érdekében, hogy igazi emberi drámákat jeleníthessen meg a vásznon.

Ilyen értelemben a betegesség, normalitás és szexualitás egymás mellettisége képezi a film fogalmi vázát, akárcsak a film műfaja szintjén is előképnek tekinthető, kanadai Variációk szexre című vígjáték, amelyben öt (illetve öt és fél) pár életét ismerhetjük meg egy éjszaka alatt. Sok a hasonlóság, a Variációk a szexre is szex és szerelem fogalmait boncolgatja, ellaposodott kapcsolatok, csalódott szerelmesek, egyéjszakás kalandok. A keretes szerkezet itt is megfigyelhető: míg a Szexterápiában egy-egy nagyobb fordulóponthoz érkezve hagyjuk magukra a szereplőket, addig a Variációk a szexre párjainak sorsát  egy másfél órás szexjelenet során érthetjük meg az előjátéktól az utójátékig.

A Szexterápia középpontjában nem csak az áll, hogy humorosan megismertet velünk különféle extrém szokásokat, hanem a felelősségvállalásról és arról, ha rosszul reagálunk, nem csak számunkra, de a körülöttünk lévő emberek számára is nemkívánatos következményeket okozhatunk. A film finoman belemászik a fejünkbe és a sok nevetés közepette megkérdőjelezi a normalitás fogalmát, hogy elgondolkodjunk, elég bátrak vagyunk-e ahhoz, hogy elismerjük és felvállaljuk, kik is vagyunk.

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés