Kritika

Átváltoz(tat)ás – Phoenix bár

Christian Petzold: Phoenix bár (2014)

christian_petzold_phoenix_bar2Christian Petzold drámája, a Phoenix bár fassbinderi utakon jár. A II. világháború utáni Berlinben játszódik, kevésbé történelmi, mint lelki események körül. Egy holokauszt túlélő, fiatal nőről szól, akit hazatérve nem ismer meg a férje. A férfi, mivel úgy találja, hasonlít feleségéhez, ráveszi, hogy játssza el őt (azaz saját magát), és majd megosztoznak a nő örökségén.

Nellyben (Nina Hoss) férje emléke tartotta a hitet, rá gondolva tudta átvészelni a koncentrációs tábort. Akkor kapcsolódunk a történetbe, amikor Nelly testileg és lelkileg elgyötörve megérkezik Berlinbe, és a Soá traumája után szembesül összes családtagja halálával. Szétroncsolódott arcát megműtik, de az eredeti vonásait nem lehet maradéktalanul visszaállítani. Családja nélkül, új arcával, magának is idegenné válik. Barátnője, Lene (Nina Kunzendorf), hiába segít sokat, nem elég neki, a férjét akarja viszontlátni. A címadó Phoenixben, az amerikai katonák bárjában lel rá. A szereplők találkozásán kívül a mulatónak magának nincs nagy szerepe, hacsak nem azzal, hogy hangsúlyozza Nelly a táncosokra tapadó vágyakozó tekintetével az elvesztett énekesnői múltját, amikor még férje, Johnny (Roland Zehrfeld) kísérte zongorán. Maga Nelly is ideál volt (és lehetne), ahogy Fassbinder művésznői. A romos főváros város színei, hangulata is Petzold nagy elődjének műveit idézik.

A címadó Phoenix jelképként fontosabb, mint a cselekményben betöltött szerepe szerint. A hamvaiból föltámadó mitológiai madár, a főnix szimbóluma magára Nellyre vonatkoztatható, ahogy barátnője, és később még inkább Johnny segítségével (de az ő tudtán kívül) rátalál önmagára, újjáéled. Az ablakon beszűrődő napfény is ezt erősíti (több ízben) az éjszakai jelenetek ellenpontjaként, ahogy a szellemszerű Nelly fokozatosan visszanyeri régi valóját Nina Hoss kiváló alakításában.

Christian Petzold: Phoenix bár (2014) forrás: cinestarnews.comAhogy egy interjúban fogalmaz a rendező: a németek a hétköznapokba szőtt mítoszokkal mesélik el a valóságot. Ahogy a Petzold által is emlegetett Pygmalion-történetben, ahol a művész kelti életre művét, a rendező-színésznő viszony megfigyelhető a két hős között is, amint Johnny megtanítja Nellyt eljátszani Nellyt. Ez a történet egyik legérzékenyebb pontja, mert a nő tulajdonképpen a maga elleni árulásban vesz részt, mégis ettől talál rá a régi énjére.

A film szorosabban véve a francia Hubert Monteilhet Le Retour des cendres (Visszatérés a hamvakból) című bűnügyi regényének német környezetben helyezett adaptációja. Ám míg a könyvben aktív szerelmi háromszöget alkotnak a szereplők, a filmben árnyaltabbak a viszonyok és érdekek, életszerűbb lesz, nem fekete-fehér. Például Nelly férje árulását is a körülményekkel magyarázza, talán hihetően is, valamint kisebb nyomást gyakorolnak egymásra a szereplők, inkább szenvednek. Petzold drámája a szerelem építő, de véges erejéről szól. Miért fogadja el Nelly Johnny ajánlatát? Talán azért, mert így lehet hozzá közel és bizonyosodhat meg arról, hogy a férfi szerette-e, vagy csak aljasul elárulta, ahogy barátnője, Lene is gondolja.

A Phoenix bár Petzold második kosztümös filmje, melyet néhol az előző, a Barbara (2012) folytatásának nevez a szerelem tanulmányozását illetően. Mindkét film főszereplője Nina Hoss és Ronald Zehrfeld, de míg a Barbara egy létrejövő párról szól, a Phoenix bár egy többé-kevésbé meglévő szerelem próbatételét meséli el. Petzold az 1989 utáni német film egyik legünnepeltebb rendezője, aki idáig ötször nyerte el a német kritikusok díját nagyjátékfilmjeivel. A Phoenix bárt is nevezték, és akár díjazzák, akár nem, a rendező kanonizációját erősíti.

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófi

Szatmári Zsófia francia főszakot és film minort végzett az ELTE-n, majd francia irodalom mesterszakot a Sorbonne-on. Specializácója a szerzői film, érdekli pedig a film és az irodalom viszonya, a filmek kapcsán felmerülő nyelvi és fordítási kérdések. Az Interjú rovatot szerkeszti. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya