Kritika

Avagy kabbe büdös kölyök – Fák jú Tanár úr! 2.

Fak jú tanár úr 2.

Fak jú tanár úr 2.Az évtized legnagyobb német sikere visszatért egy folytatással! Nem lőttek mellé: a Fák jú Tanár úr! 2. se nem rosszabb, se nem jobb, mint elődje – mégis más. 

Alapvetően mindenkit meglepett hazájában, majd később a többi európai országban is a rendkívül idióta című Fák jú, tanár úróriási sikere. Az utóbbi nyolc év legnagyobb bevételű német moziját bemutatásának évében, 2013-ban csak egyetlen film, A hobbit – Smaug pusztasága tudta übereleni. Érezhető volt, hogy valamit nagyon eltalált vele a török származású rendező, Bora Dagtekin. Pedig a történetet nem lehetett eredetiséggel vádolni: Zeki Müller (Elyas M’Barek) pitiáner bűnöző, akit bankrablás miatt lecsuknak, szabadulása után pedig felkeresi azt az építkezést, ahová elrejtette a szajrét. Ott eközben felépült a környék legrosszabb hírű középiskolájának új tornaterme, úgyhogy a rablónak nincs más választása: beáll tanárnak. Aztán ott is ragad.

A folytatás első képkockáin még mindig nem fűlik a foga a tanári hivatáshoz, de barátnője-kollégája (Lisi Schnabelstedt – Karoline Herfurth), illetve anyagi kilátástalansága miatt marad a bűnrossz 10.b. osztályfőnöke. Amikor kasszafúrótársa halála miatt értesül a zsákmány másik felének, egy marék gyémántnak a hollétéről, azonnal nekiáll megtervezni álmai sztriptízbárjának részleteit, csakhogy véletlen események láncolata folytán a drágakövek Thaiföldön kötnek ki. Zeki gyorsan úgy alakítja a dolgokat a suliban, hogy elmehessen egy emberjogi tanulmányi útra néhány idióta és kevésbé idióta diákjával.

Fak jú tanár úr 2.Ez alapján eredetiséget most sem érdemes keresni a Fák jú, tanár úr 2. történetében. Klasszikus folytatással állunk szemben hollywoodi módra: ugyanazokat a karaktereket áthelyezik az éppen trendi Thaiföldre – megvan az új poénforrás! (Lásd: Másnaposok 2.Bridget Jones: Mindjárt megőrülök!) A csavarok és fordulatok is emlékeztetnek az amerikai filmipar szabályaira: vagy végtelenül kiszámíthatók, vagy blődek és ezáltal hiteltelenek.

Igen ám, csakhogy a Fák jú, tanár úr 2. esetében azért a képlet mégsem ilyen egyszerű, a vígjáték ugyanis szokatlanul pörgős – nem mellesleg ez a legjobb jellemzője. Rengeteg esemény történik az egyébként nem is rövid (115 perc) játékidő alatt, és több esetben nem történnek meg a várt fordulatok. Bármilyen hihetetlen, de néha a hitchcocki „vörös hering”-hez hasonlóan terelik az eseményeket, még ha nem is ilyen dominánsan. Lizi például nem jut el Thaiföldre, így lényegében az első résszel szemben marginális mellékszereplője pusztán a történetnek.

Fak jú tanár úr 2.A felsoroltak alapján is látszik, a Fák jú… 2. hollywoodi eszközökkel kerüli ki a műfaj tipikus amerikai csapdáit. És közben pedig teljesen elveszik a német jellege (amelyre a magyar szinkron végképp ráerősít). A helyszínválasztás szintén ebbe az irányba terelte a vígjátékot, így egy-két – egyébként kifejezetten ütős – poénon kívül teljesen indifferens, hogy német nemzetiségűek a gyerekek. A globalizációs ugrás így egyfelől teszi univerzálissá és jellegtelenné a produkciót, pedig az európai alkotások számomra mindig attól voltak élvezetesebbek, hogy műfajtól függetlenül beemeltek egy társadalmi (és nem pszichológiai) aspektust az adott történetbe.

A hiányérzet dacára a Fák jú… 2. végig szórakoztató marad minden ripacskodása és irritáló figurája ellenére. Ebben sokat köszönhet a főszereplők közé emelt diákságnak és a legbosszantóbb tanárok (élükön Lizivel) háttérbe szorításának – a ribancos Chantal (Jella Haase) egymaga több viccet hoz, mint a tanári kar összes többi tagja. És persze a főszereplőt alakító Elyas M’Bareknek, aki ismét simán elviszi a filmet a hátán. Majdnem biztos vagyok benne, hogy két év múlva a Most már tényleg fák jú, tanár úr 3. az ő esküvőjéről szól majd.

Avatar

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya