Kritika

Az AHA-élmény – Sing Street

sing-street-john-carney-picJohn Carney egy amerikai kiruccanás után a Sing Streettel csak visszatért a szigetországba. Felnövéstörténete valóban szívhez szóló, de csak akkor fogod értékelni, ha beindul a boogie a lábadban a ’80-as évek brit zenei stílusára.

Minden bizonnyal életre szóló élmény lehetett forgatni a Sing Streetet a stábnak. Különösen az idősebb generáció élvezhette a három évtizedes időutazást. A most 43 éves rendező például éppen ebben az időszakban volt tinédzser: előkerültek az óriás karika-fülbevalók, a ma már minősíthetetlenül kínos ruhák, melyek akkor felértek egy egész világgal, amikor elképesztően menő volt szent fogadalmat tenni a VHS-nek, és hinni, hogy valószínűleg ez a technológiai evolúció csúcsa. Videón nézni pedig az éppen felfelé ívelő brit szintipopot lehet csak. Take On Me: hát kell ennél több egy 15 éves fiúnak?!

Az ír rendező már kétszer megmutatta, hogy ha zenét és szerelmet kell ötvözni, rá mindig lehet számítani. Az Egyszer kicsit kócos (nem is annyira) szerelmi története sundance-i fesztiválgyőztesként eredeti mezítlábas zenéjével égett a retinánkba, a Szerelemre hangszerelve pedig New Yorkból csinált óriási stúdiót, minőségi popzenével és világszerte ismert sztárokkal (Keira Knightley, Mark Ruffalo, Adam Levine); így tudta megmutatni a zenés filmek érzelmi töltetét. Carney szívesebben „vitte haza” újabb történetét, ráadásul ez a leginkább önéletrajzi ihletésű. Főszereplőjéhez hasonlóan ő is Dublinban született, tizenéves korában zenélt, és a filmben is főszerepet kapó középiskolába, a Synge Street CBS-be járt. Ha ez nem volna még elég, Twitter üzenetében maga vall minderről.

Ennél fontosabb részletekre nem derül fény: nem tudunk a femme fatale valódi életéről, ahogy arról sem, az elhangzó zenék mennyire határozták meg a rendező gyerekkorát, vagy valóban voltak-e hasonló szökési gondolatai. A film konkrét története az eddigiekhez hasonlóan most sem kiemelkedő: új gimnáziumában Conor (Ferdia Walsh-Peelo) menekülve az iskola által megtestesített fafejű kötöttségektől a mindig lázadó zenében találja meg saját fejlődésének és felnövésének lehetőségét. Az iskolában zajló állandó konfliktusai, a családi problémák, a belső kételyek, egy szép szemű, de nála pár évvel idősebb lány, Raphina (Lucy Boynton) mindent felbolygató szerelme alakítja a film mindennapjait.

sing-street-1024

Ez mindenképpen megemlítendő, még ha ebben a filmben inkább a körítés a lényeg. A történelmi háttér, a ’80-as évek szegénységben élő Írországa, ahonnan sokan a szintén mélyponton lévő, de még mindig jobb helyzetben lévő Angliába emigrálnak, ad újabb értelmezést a fiatalkori lázadó menekülésnek. Szegénység, bizonytalanság és szülők válása mellett ugyanakkor maga a zene az, legyen az saját vagy sztároktól hallott, ami segíthet a bajban. A Sing Street ugyanis a rendező eddigi egyetlen olyan filmje, amiben saját zenék és a kort megidéző eredeti felvételek egyaránt elhangzanak. Mondhatni tehát, egyszerre visszatekintés egy letűnt korba, de ugyanannyira saját történet.

Nehéz megállapítani, a rendező eddigi életművében hová helyezhető ez a film, mint ahogy azt is, hogy a zenei háttér ront vagy javít a megítélésen. Mert noha – mint minden filmben – a zene itt is csak egy alkotóelem, ami csak részben befolyásolja a mű egészét. Egy ilyen film esetében azonban, ahol a zene hordozza a legfőbb mondanivalót, nehezen tudunk elszakadni attól, hogy alapvetően az tetszik-e, vagy éppen milyen minőségű.

Ez a film pedig, legyen bármilyen kedves, a zenéje rabságában marad. Forgatókönyve inkább cuki, mint csettinteni való darab, ahogy a képi megvalósítás sem számít különösebben kiemelkedőnek. Műfajából adódóan azonban szerencsére a sminkre és a kosztümre nagyon odafigyeltek, hiszen ez adja a megjelenő nosztalgia sava-borsát. És noha semmiben sem különleges a Sing Street, hitelességével mégis képes sokak szemébe könnyet csalni.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com