Kritika

Az áldozatok száma: 9 – Az utaskísérő – Senkit nem hagy kielégítetlenül!

86060-Az-utaskisero---Senkit-nem-hagy-kielegitetlenul-2015-kep-4Kilenc. Ennyien mentek ki Az utaskísérő – Senkit nem hagy kielégítetlenül! című rémség premier előtti vetítéséről. Irigykedtem, hogy nem lehettem közöttük.

Egész úton hazafelé azt latolgattuk, vajon miért készült el a film. Maffiapénzt kellett tisztára mosni? Egy csomó tehetségtelen embernek volt szerződése még egy filmre, akiktől, miután letudták a művet, meg akart szabadulni a stúdió? Bár a tény, hogy a főszerepet játszó Mark Feuerstein finanszírozta a filmet, ad némi magyarázatot, azt végképp nem értjük, a Cinetel miért érezte úgy, hogy be kell mutatni a hazai mozikban is ezt az idiótaságot.

Larry Melegh (Mark Feuerstein) nevével ellentétben igencsak hetero légiutaskísérő, aki, miután kiderült, hogy a társaság robot-stewardessekkel (Rebecca Romijn) akarja helyettesíteni a kollegákat, egy versenyen próbálja bizonyítani, hogy ő a legjobb. Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az elköteleződésre képtelen férfi életében felbukkan a nő (Jayma Mays) – aki nem várt meglepetéssel szolgál neki.

A film elején még az volt az érzésem, hogy egy a nyolcvanas évek vígjátékainak szánt hommage-t nézünk – hamar felmerült azonban a kétség, hogy amit látunk, nem stílusgyakorlat, hanem szimpla bénázás. A poénok elenyésző százaléka ül, a többség esetében csak feszeng a néző. Az igazi gondok ott kezdődnek, amikor a jóízlés határát nem egyszerűen átlépi a film, hanem térdig gázol a gyomorforgató gusztustalanságokba – ez volt az a pont, amikor elkezdtek kiszivárogni az emberek a nézőtérről.

Larry-Gaye_3Hogy mi menti a filmet? Semmi. A szereplők idegesítők – a leginkább maga a főszereplő –, a történet egy tákolmány, az a néhány nagyágyú pedig, aki feltűnik a színen, csak még tovább fokozza az értetlenségünket. Jason Alexander, Marcia Gay Harden és Stanley Tucci valamilyen súlyos zsarolásnak köszönhetően adhatták a nevüket az elsőfilmes Sam Friedlander munkájához. Mark Feuerstein ezt megelőzően olyan filmek mellékszerepeiben bukkant fel teljesen vállalhatóan, mint a Terítéken a nő, a Mi kell a nőnek? vagy az Egy cipőben – a főszerep azonban, amit kiosztott magának, erőteljesen megkérdőjelezi, hogy lesz-e esélye még egyszer nagyobb alakításra…

1576-Az-utaskisero---Senkit-nem-hagy-kielegitetlenul-2015-kep-6

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya