Kritika

A bűnözés argentin művésze – Az angyal

Létezhet-e kiút a bűnből egy olyan fiatalnak, aki a rablást és a gyilkolást már szinte művészi magasságokig fejleszti? A korántsem könnyű kérdésre Argentínából érkezik sajátos latinos válasz, Az angyal képében.

Az angyal című film Pedro Almodóvar produkciójaként, Luis Ortega író-rendezői dirigálása alatt készült el. A mozi magán viseli Almodóvar nyers és sokszor végletekig elborult gondolatiságát, de egyben egyfajta gyermeki rácsodálkozást is, mely inkább Luis Ortega forgatókönyvéből és rendezéséből ered.

Carlos Robledo igaz története valódi csemegét jelentett az alkotók számára: a ’70-es évek Argentínájának legkíméletlenebb bűnözője volt. Bűnlajstromán rablás, gyilkosság és még nemi erőszak is szerepel. A korabeli sajtó Carlost külseje miatt az Angyal becenéven illette.

Az ártatlan kamaszfiú álarca mögött egy valódi szociopata rablógyilkos lelke rejtőzött, és ez a kettősség adja a film igazi sava-borsát.

Már a film első perceiben feltűnhet, hogy ez a darab mennyire a hangulatra és a stílusra építkezik; latinos zenékkel aláfestett morbid szituációk, a House of the Rising Sun spanyol nyelvű verziójára vágott montázs, vibráló fényképezés, obszcén poénok és a karakterek homoszexualitásának túlhangsúlyozása jellemzik a filmet.

Bármennyire is adná magát, a színészi játék itt teljesen másodlagossá válik az előbb vázolt elemekhez képest, akárcsak a karakterek megismerésének komolyabb szándéka. Lorenzo Ferro játéka nem bontja ki előttünk igazán Carlos figuráját, és jellemfejlődése is kissé elhanyagolt. Ugyan a film végére egyre inkább az önzés, a bűn hajhászása lesz úrrá elméjén, de ez inkább csak az egyre könyörtelenebb bűncselekmények elkövetésében merül ki. Carlos szüleivel való kapcsolata például szintén rendkívül felszínes, bár a kölcsönös megértés hiánya mindkét oldalon érzékelhető, ahogyan az is, hogy Carlos szülei a féltésen túl nem bántak elég erélyesen rossz útra tért gyermekükkel.

A homoszexuális szerelmi szál ugyancsak inkább eltávolító szereppel bír hőseink bemutatásában,

ezek a szituációk ugyanis még hetero párok esetében is megbotránkoztatóak lennének.

Carlos miközben szerelmével, Ramónnal (Chino Darín) éppen ékszereket rabolnának, inkább úgy dönt, hogy a carpe diem filozófiának hódolva orálisan elégíti ki partnerét… a film egyik legbizarrabb jelenetét eredményezve ezzel.

Ez azért is fontos, mert az utóbbi időben számtalan hollywoodi és azon kívüli filmes próbálkozott azzal, hogy létező vagy fiktív bűnözőket vigyen közelebb a nézőkhöz. Magyar mezőnyben ezt tette A Viszkis, Hollywoodban pedig a Joker. Ezek a filmek viszont alaposan feltárták azt a világot, amiben hősük vagy antihősük működik és rávilágítottak olyan problémákra, melyek kitermelik magukból a bűnözőket. Az angyal viszont beéri felületes válaszokkal, a latinos stíluskavalkáddal és Ferro már-már tenyérbemászóan gyermeki arcával.

Ortega valószínűleg azért nem törekedett az efféle társadalmi és politikai áthallásokra, mert szereplőjére egyfajta negatív előjelű művészként tekint.

Egy fiatal, aki olyat és oly módon tett, amit senki más annak előtte és mestersége legjobbjává vált. Egy félresiklott ifjú, aki annyira magabiztossá vált szakmájában, hogy gyakorlatilag már nem létezett számára kiút. A film rengeteg történést hagy el a valódi Carlos Robledo bemutatásából (a legmocskosabbakat egyébként tudatosan) ezért akit érdekel az igazság, annak érdemes komolyabban utánaolvasnia az Angyal karakterének. Akik kedvelik Pedro Almodóvart, valószínűleg azok sem fognak csalódni. A konzervatívabb nézőket viszont alaposan meg fogja botránkoztatni ez az argentin mozi.

Gueth Ádám

Gueth Ádám

Gueth Ádám 2017-ben csatlakozott a Filmtekercshez. Mióta 5-6 évesen először látta a Jurassic Parkot, vonzza a filmek világa. 2016-ban a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakán szerzett mesterdiplomát. Később, 2020-ban az ELTE BTK Szabadbölcsészetének filmtudomány szakirányán szerzett BA oklevelet. Főállásban dolgozik egy helyi lapnál, mellette pedig több filmes portál és blog állandó és vendégszerzője. Elsősorban a történelmi, a háborús és a science-fiction műfaj érdekli, szívesen elemzi történelmi filmek valós hátterét és igazságtartalmát. Kedvenc rendezői között találhatjuk Steven Spielberget, Ridley Scottot, Quentin Tarantinot és Stanley Kubrickot.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés