Kritika

Az Arany Orsó – Delta

Az idei szemle fõdíját az Arany Orsó-díjat Mundruczó Kornél Delta címû alkotása nyerte el. A filmet még tavaly Bertók Lajossal a fõszerepben kezdték el forgatni a rendezõi koncepció szerint télen, azonban a színész váratlan halála miatt meghiúsultak a tervek, leállt a forgatás. Ezt követõen megszületett az új forgatókönyv egy új fõszereplõvel, Lajkó Félixszel (aki egyébként a filmzenét is jegyzi, melyet szintén díjaztak a szemlén). A filmet tehát nyáron forgatták és a studiómunkálatokat a szemle elõtti napon fejezték be. A sok nehézség, valamint az idõ hiányának ellenére remek film született.

A történet alapja a fõhõs hazatérése egy Duna-delta vidéki kistelepülésre. Titokzatos ez a figura, nem lehet tudni, hogy honnan jött, mit csinált a nagyvilágban, miért jött vissza, csak annyi derül ki, hogy sok pénze van. „Az élet rendje a westernekben, hogy jön valaki, és megforgatja a világot, és igazságot hoz a tájra. Segít felszabadulni az embereknek és szeretetet hoz. Nagyjából ez nálunk Lajkó Félix szerepe.”- nyilatkozta a rendezõ.

A fõhõs valóban megpróbálja felszabadítani az embereket, leginkább a testvérét, akit félig-meddig sikerül is, de a falu lakóinak jelleme megváltoztathatatlan, nem hagyják magukat és õt sem.

Megérkezik a rég nem látott  szülõi házba, ahol mindenki idegen, csupán édesanyja üdvözli õt, és bemutatja neki sosem látott testvérét (Tóth Orsi), aki elsõ látásra beleszeret. A háttérben ólálkodik a mostohaapa (Gáspár Sándor) is, aki megjelenésében és jellemében a falu lakóinak szimbóluma. Õ a rosszindulatú, alacsony szinten megrekedt ostoba ember, aki még sok feszültséget fog okozni.
 
A fiú kiköltözik egy folyóparti házba, ami édesapjáé volt, majd elkezdi felépíteni „palotáját” a víz kellõs közepén. Testvére sûrû látogatásai során kettejük kapcsolata elmélyül, hosszú hallgatásaik megtelnek érzelmekkel. Szerelmüket természetesen nem élhetik meg büntetlenül, a lányt mostohaapja kegyetlenül megerõszakolja. A két testvér végül megtalálja a közös békét, ami nem tart sokáig. Meghívják a falubelieket egy hatalmas esti mulatságra, ahol az elállatiasodott zabálás közben néhányan elkezdenek szórakozni vendéglátóikkal, akiket heccbõl megaláznak és végül megölnek.
 
Hiába jött ez az értéket képviselõ figura – aki nem véletlenül menekült el anno, hogy talán a megoldással a kezében tér vissza. A rothadó falu és lakói menthetetlenek, egyedül testvére érti meg szándékait, no meg az anyja, aki ugyan segít, de változtatni nem hajlandó, hiszen tudja, hogy fölösleges.

A fõhõs felépít magának egy tökéletes világot a természetben, távol az emberi hülyeségektõl és mocsoktól, és ezt a paradicsomi létet osztja meg az arra érdemes emberrel. Mûködhetne. Talán. De nem fog, mert a külvilágot nem lehet kizárni, különösen akkor nem, ha az ember változtatna rajta; ütköznek a szándékok és az értékek, a tenni akarásért lincselés jár.
 
Hatásos film, már a kezdésnél az. Testvérszerelmet ábrázol nagyon finoman, nyers erõt állatiasan; minden rendkívül stilizált és jelentõségteljes. Nyugodt és jó ritmusú film, melyben a némaság a természet beszédességétõl nyer értelmet. Alig hallunk dialógust a két szereplõ között, csak a természet elsõre unalmasnak tûnõ csendjét, de megjelenik ellenpontként a falu, a zaj és a beleszõtt agresszív mondatok, a fülsüketítõ lakodalmas diszkózene, az ordenáré közeg, ami után alig várja a nézõ, hogy visszameneküljön a csendbe és a fõszereplõ által kiválasztott és létrehozott világba.

Delta
színes magyar-német filmdráma, 2008

rendezõ: Mundruczó Kornél
forgatókönyvíró: Bíró Yvette, Mundruczó Kornél
zeneszerzõ: Lajkó Félix
operatõr: Erdély Mátyás
dramaturg: Petrányi Viktória
jelmeztervezõ: Breckl János
producer: Petrányi Viktória
gyártásvezetõ: Sós Judit
vágó: Jancsó Dávid

szereplõk:
Lajkó Félix (Mihail)
Tóth Orsolya (Fauna)
Monori Lili (Anya)
Gáspár Sándor
Kiss Mari
Martin Wuttke

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..