Kritika

Az élet megy tovább – Testvérek

Tobey Maguire katonai egyenruhára cserélte pókember jelmezét és két gyermekes apaként jelenik meg előttünk. Hogy mennyire áll jól neki ez a szerep, azt inkább hagyjuk, de maga a film tagadhatatlanul jól sikerült!

Jim Sharidan egy nem is olyan régi, dán drámát vett elő, és dolgozott át. Az alapszituáció nem bonyolult, adott egy testvérpár, akik tökéletes ellentétei egymásnak. Tommy (Jake Gyllenhaal) állandóan zűrös ügyekbe keveredik, történetünk elején épp a börtönből tér haza. Sam (Tobey Maguire) sikeres katona, épp Afganisztánba készül. Felesége, Grace és két kislánya várja haza, egészen addig, amíg halálhírét nem hozzák a seregtől. A temetés után Grace (Natalie Portman) megismeri Tommy felelősségteljes oldalát, kettejük között épp kipattan a szerelem szikrája, amikor megtudják, hogy Samet „csak” fogságban tartották és hazatér.

A történet tulajdonképpen nem nagy szám, inkább a benne rejlő sokféle érzelem teszi meghatóvá a filmet. Az egyik fő szál a gyászoló anya és az őt eredetileg segíteni szándékozó testvér bimbózó szerelme. Szinte alig történik kettejük között valami, lelkileg mégis közel kerülnek egymáshoz. A férj hazatérése után ez a szál teljesen eltűnik, befejezetlen marad. Párhuzamosan emellett látjuk az apát, aki küzd a túlélésért, hogy újra láthassa családját. Elszántsága felülír mindent, életösztöne és családja iránti szeretete erősebb emberségénél. Nem szabad megfeledkezni a két kislányról sem, akiknek fel kell dolgozni apjuk elvesztését és visszatértét, miközben egyre közelebb kerülnek egy új apafigurához.

A film erejét a színészi játékok alapozzák meg igazán. Tobey Maguire eleinte nehezen elképzelhető kemény katonaként, nehéz elszakadni korábbi Pókember énjétől. Ám amikor meggyötörten és összetörten hazatér, annál inkább hitelesnek érződik a játéka. Lassan, de legalább biztosan építi fel karakterét, a történet végén pedig igazán nagyot alakít. A feleségét játszó Natalie Portman fiatal anyuka (két ilyen korú gyerekhez talán túlságosan is), mindemellett azonban tetszett, ahogyan kezelte a lányokat, szerepében végig helytállt. Jake Gyllenhaal hozta a tőle megszokott lazaságot, és a hölgyek nagy örömére, sármja sem kopott meg. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, az idősebb lány szerepében Bailee Madisont emelném ki, akitől személy szerint teljesen elájultam. A maga tíz évével olyan érzelmeket képes hitelesen eljátszani, amit valószínűleg sosem tapasztalt meg. Egyszerre bájos és komoly, érzelmes és rideg. Le a kalappal Sheridan előtt, aki minden bizonnyal remekül instruálta az ifjú színészpalántát.

 

Testvérek (Brothers)
színes, feliratos, amerikai filmdráma, 104 perc, 2009

rendező: Jim Sheridan
forgatókönyvíró: David Benioff, Susanne Bier, Anders Thomas Jensen
zeneszerző: Thomas Newman, Bono
operatőr: Frederick Elmes
producer: Michael De Luca, Ryan Kavanaugh, Sigurjon Sighvatsson
vágó: Jay Cassidy

szereplők:
Jake Gyllenhaal (Tommy Cahill)
Tobey Maguire (Sam Cahill)
Natalie Portman (Grace Cahill)
Clifton Collins Jr. (Cavazos őrnagy)
Sam Shepard (Hank Cahill)
Bailee Madison (Isabelle Cahill)

IMDb-átlag: 7,4
www.brothersfilm.com

Kollár Flóra Anna

A BGF túltelített turizmus-vendéglátás szakának táborát erősítem, így bárkiben joggal merül fel a kérdés, mit keresek egy filmkritikai oldal szerkesztői között. A válasz a sokoldalúság, az ember addig próbáljon ki mindent, amihez kedvet, tehetséget érez, míg lehetősége van rá. Így voltam ezzel én is, mikor 2008 augusztusában, laikus filmimádóként a Filmtekercshez kerültem. Azóta nagy szerelmem, a rendezvényszervezés mellett folyamatosan fejlesztem a bennem érlelődő újságírót.

Filmek: Mindenevő lévén, nem tudok listát írni a kedvenceimről. Felőlem támadhat a Mars, apríthatnak a zombik, hősködhetnek a túsztárgyalók, szenvedhetnek fiatal, vagy épp idősödő párocskák az élet nagy dolgain. Jöhet a szórakoztató „limonádétól” kezdve, a könnyekig megható drámán keresztül a sötét hangulatú thrillerig minden; bármit szívesen megnézek, majd szelektálok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com