Kritika

Az első lépés – Halálkeringő

Nehéz dolog meghonosítani egy olyan műfajt, amely eddig szinte teljesen kimaradt a hazai filmtermésből. Köves Krisztián Károly „első igazi magyar thriller”-ként beharangozott filmje kísérletnek éppen nem rossz, de sokkal inkább jelzi a gyökértelenségből fakadó hiányosságokat.

A film

A kamaradráma-köntösbe bújtatott Halálkeringő két főhőse a terhesen is drogozó fiatal lány, Elza (Dobó Kata), valamint a hozzá röpke tíz év után váratlanul betoppanó apja, Rusty (Kern András). Kettejük bizalmatlanságon alapuló (halál)tusáját mutatja be a film kicsit vontatottan, kicsit unalmasan, de legalább ötletes kameramozgásokkal és a kellő pillanatokban felcsendített hangeffektekkel.

Mindez azonban kevés ahhoz, hogy valódi thrillernek nevezhessük az elsőfilmes rendező művét. Látszik ugyanis, hogy a direktor tökéletesen tisztában van a műfaj hatáselemeivel, a suspense-mentes forgatókönyvvel még így sem tud érdemben mit kezdeni. A fordulatok nem csavarnak nagyot a történeten, a néző szereplőkhöz viszonyított többlettudása nulla, a karakterekkel való érzelmi azonosulás pedig lehetetlen.

Ezeknek, valamint a rendőri múlttal rendelkező, ám a pályát azóta különböző okok miatt többé-kevésbé elhagyó karaktereknek köszönhetően a Halálkeringő sokkal inkább nevezhető ijesztgetésre szánt elemekkel tarkított kriminek, mint thrillernek. A cselekményt ugyanis mindvégig egy egymás utáni nyomozássorozat teszi ki, melynek egyetlen áldozata a film első percétől fogva halott.

A lépten-nyomon vérfoltos lakás láttán várt izgalmat tehát már a film első negyed órájában felváltja egyfajta kíváncsiság, hogy mégis mi történhetett a cselekmény megkezdése előtt. A film további gyengeségét jelzi, hogy ez a kezdeti érdeklődés is hamar kifullad, és ahogy apránként fény derül a részletekre, a nézőben nem marad más, csak az a bizonyos „Ennyi?!”-érzés.

Mindezek ellenére azonban a Halálkeringő nemes vállalkozás és vállalható kísérlet marad, és bízom benne, hogy – a film vállalhatatlanul fellengzős és szörnyen hatásvadász záróképét elfelejtve – lesz még kedvük az alkotóknak, hogy az első kísérlet hibáiból tanulva elkészítsék az első, tényleg igazi magyar thrillert.

A lemez

A Mokép kiadványa nem kényezteti el a DVD-vásárlókat: mivel híján van bármiféle bónusztartalomnak, illik rá a mondás, hogy „egy film és más semmi”.

Halálkeringő
színes, magyar thriller, 100 perc, 2010

rendező: Köves Krisztián Károly
forgatókönyvíró: Szabó István
zeneszerző: Rakonczai Viktor, Kovács Áron Ádám
operatőr: Dobóczi Balázs
producer: Kovács Gábor, Pataki Ági
vágó: Fiers Ádám

szereplő(k):
Dobó Kata (Elza)
Kern András (Rusty)
Lengyel Tamás (Alex)
Mészáros Béla (Patrik)
Újlaky Dénes (díjbeszedő)

IMDb
http://www.halalkeringo.hu/

A DVD megjelenése: 2011.08.04.
Szinkron nyelv: magyar Stereo, magyar DD 5.1
Feliratok: angol
Extrák: Interaktív menük, Közvetlen jelenetválasztás
Ár: 2099 Ft

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com