Kritika

„A csoda ott él benned és bennem” – Az igazi csoda

Julia Roberts és Jacob Tremblay Az igazi csoda (Wonder) című filmben

Az igazi csoda nem az, hogy Julia Roberts végre normálisan játszotta el a szerepét, hanem hogy készült egy viszonylag sablonmentes családi film Hollywoodban.

Oké, nem a téma egyedi, hiszen a szokatlan testi adottságokkal rendelkező és ezért kirekesztett ember históriáját számtalan módon és formában megénekelték már. Auggie Pullman (Jacob Tremblay), a gyerekkorában 27 műtéten átesett, de még mindig meglehetősen torz arcú tízéves fiúcska történetében is sokkal inkább a „hogyan” a jó, mint a „mit” és a „miért”, de azért a „hogyan”-ért bőven megéri megnézni Stephen Chbosky filmjét.

A rendezőként az Egy különc srác feljegyzései miatt ismert rendező (aki mellesleg íróként jegyzi többek között a Jericho című sorozatot és az idei A szépség és a szörnyeteget is) ugyanis úgy gondolta, ideje a gyerekek szempontjából bemutatni azt a küzdelmet, amit az iskolába való beilleszkedés jelent. És ez a küzdelem bizony hatványozottan óriási, ha főhősünk eddig azért volt magántanuló, mert szülei (Julia Roberts és Owen Wilson) nem igazán merték emberek közé vinni.

Owen Wilson, Julia Roberts, Jacob Tremblay, Izabela Vidovic, Danielle Rose Russell Az igazi csoda (Wonder) című filmben

Az Auggie-ban kialakult szorongás persze akarva-akaratlanul visszaköszön, amikor osztálytársai gúnyolják, lerajzolják mindenféle szörnynek vagy épp a kidobósban kizárólag rá céloznak. De akkor is, amikor egyébként nem is róla van szó. Ahogy a nővére, Via (a mindössze 16 éves Izabela Vidovic egyértelműen a legjobb színész a filmben; még biztos hallani fogunk róla!) meg is mondja neki a film egy pontján: „Nem minden körülötted forog!”, az olyan, mintha a rendező szájából hallanánk.

Az igazi csoda ugyanis épp attól különleges, hogy nem akar különlegesen bánni senkivel.

Épp ezért nem meglepő, hogy csak a film első epizódja szól kifejezetten Auggie-ról, utána pedig a többi, hozzá közel álló gyerek – Via, az ő egykori barátnője, Miranda (Danielle Rose Russell) és a főhős torzságán először felülkerekedni tudó Jack Will (Noah Jupe) – szempontjából ismerjük meg a történet egy-egy szeletét. Ennek köszönhetően pedig megtudhatjuk, mi járhat egy örökké háttérbe szorított testvér fejében, hogyan szűnhetnek meg barátságok egyik pillanatról a másikra az egyik fél látszólagos pálfordulása miatt, vagy hogy mennyire lehet őszintén és saját akaratból barátkozni egy olyannal, akit a társadalom szinte teljes egésze kivet magából. Sőt, végül még az ügyeletes rosszfiú – mert természetesen ilyen is van Julian (Bryce Gheisar) személyében – cselekedeteinek okára is fény derül, ami után aztán már végleg kijelenthetjük:

ebben a filmben nincsenek sablonok, csak tökéletesen alátámasztott, precízen megírt karakterek.

Az igazi csoda tehát valóban egy kissé csodaszámba menő családi film, ami az elfogadásról tanít, miközben teljes mértékben megérti a másik, az elfogadók oldalát is. Mert bizony az sem lehet egyszerű: elfogadni azt, hogy valakin nem tudunk változtatni, csupán elfogadni olyannak, amilyen. És ráadásul nem is (annyira) hatásvadász, mint amennyire elsőre annak tűnhet. Inkább az a csendesen megríkatós fajta, mely után könnyeink törölgetése közben érezzük, hogy valamivel többek lettünk.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com