Kritika

Magyar dokumentumfilm a Dalai Lámáról – Az igazság harcosai

2010. szeptember 18-19-én Budapestre látogatott Őszentsége, a XIV. Dalai Láma. A szervezők becslése szerint több mint százezren látták Őszentségét és hallották a szavait (élőben és az internetes közvetítés segítségével). Ez az esemény  egy hosszú folyamat egyetlen állomása volt  – Izing Róbert és Janzsó Viktor dokumentumfilmje pedig ezt a folyamatot mutatja be, egy szélesebb perspektívából.

Tibet hagyományát és kultúráját a hegyek őrizték – amíg tudták. Mára száműzött ország vált belőle (lásd. a rendezők korábbi filmje: Tibet, a száműzött ország, 2006). A buddhista hit szerint  az önvédelem nem lehet támadás, így túlélési esélyük csupán a világ együttérzésében rejlik. A Dalai Láma nemzetközi szerepléseivel ezt kívánja erősíteni.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Az igazság harcosai című magyar film a Dalai Láma közszerepléseit a következő helyszíneken dokumentálja: Budapest, Prága, Freiburg, Lausanne, Dharamszala, Leh – vagyis széltében-hosszában a világon. Emellett megszólaltat tibeti diákokat, szerzeteseket, művészeket, akik Tibet jövőjéről, reményeikről beszélnek.

A dokumentumfilm jelentősége egyrészt a téma átfogó és érzékeny bemutatásában rejlik: egy erőszakmentes, békés mozgalom a tibeti nyelv és kultúra megőrzéséért. Másfelől ritka szép felvételeket láthatunk a dharamszalai hegyekről és az ott élő szerzetesek, tibeti fiatalok mindennapjairól.

 

Az igazság harcosai
magyar dokumentumfilm, 50 perc, 2011

Rendezte: Izing Róbert és Janzsó Viktor
Operatőr: Poór Attila

A film 2011. március 9-től a Toldi moziban tekinthető meg.


 

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket, 2010 óta a Filmtekercs.hu szerzője. kellermirella@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés