Kritika

B–O–T – A Tai Chi harcosa

9434_man-of-tai-chi-reeves-640Keanu Reeves rendezésre adta a fejét. Bár ne tette volna. A Tai Chi harcosa klisétenger és öntömjénezés, ráadásul a rossz szerepvállalásairól híres színész ezúttal sem hazudtolta meg önmagát a saját magára osztott antagonista karakterével.

A film

Tigris Chent (Tiger Chen) nem elégíti ki mestere meditatív Tai Chi útmutatása, elindul hát a nemzeti kung-fu bajnokságon. Itt figyel fel rá Donaka Mark (Keanu Reeves), és felajánlja neki, hogy nagyon sok pénzt fizet a harcosnak, ha elindul illegális versenyeken. Chen nem akar becstelenül pénzért küzdeni, de mikor kiderül, hogy a templomot, ahol tanul, a lebontás fenyegeti, annak megmentéséért ringbe száll – csakhogy ekkor még nem sejti, hogy Donaka élet-halál küzdelemre akarja kényszeríteni. Chennek végül nemcsak Donakával, de saját magával is meg kell küzdenie az életben maradáshoz.

Keanu Reeves olyan terepre merészkedett, ahol a legnagyobb direktoroknak is kihívás lett volna elhárítani a sablonok fenyegető rémét. A Tai Chi harcosa képtelen elkerülni a téma rejtette csapdákat, mind a történet, mind a karakterek terén a végtelen egyszerűség jellemzi a látottakat. Chen egy marha, akivel igen nehéz azonosulni – az utolsó pillanatban mennybe jut, de nem igazán értjük, hol történt az a fenenagy jellemfejlődés, ami indokolttá teszi a happy endet. Donaka figurája sem kevésbé szerethető – Reeves Don Juanként a Sok hűhó semmiértben már bebizonyította, hogy intrikusként is megállja a helyét, most azonban nem sikerült használható jellemmel felruháznia a főgonoszt. A film minden pillanatából süt, hogy Reeves a rendezésre akart koncentrálni, így három percnyi akciót leszámítva semmi mást nem csinál egész film alatt, csak kanapékon tesped, és bunyókat néz. Ez azért sovány teljesítmény.

tiger-hu-chen-man-of-tai-chiHogy van-e valami, ami kárpótol minket a fentiekért? A bunyó kreatívan komponált, és kellőképpen belengi a tesztoszteron is, aki szívesen néz kung-fu filmeket zsinórban, annak ez is megteszi egynek. Aki azonban már az akció terén is tartalmasabb szórakozásra vágyik, nézze meg inkább Reeves legújabb pörgését, a John Wicket.

Mielőtt földig tipornám Reeves első (és ha szerencsénk van, utolsó) rendezését, annyit azért az újdonsült direktor javára írnék, hogy a vállalást, amit tett, tisztességgel elvégezte. A film elsősorban a könyvön bukik, Michael G. Cooney papírmasé figurái és érdektelen fordulatai egyetlen rendező keze alatt sem kelhettek volna életre. Reeves megcselekedte, amit megkövetelt a haza, kár hogy megint – mint már annyiszor korábban – rosszul választott.

A lemez

Akinek a film nem jelent elég extrát, a lemezből sem tud pótolni. Angol és magyar nyelv, 5.1-es hang – és ennyi.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!