Kritika

PC-bb öregfiúk – Bad Boys: Mindent vagy többet

bad boys 4 - Martin Lawrence - Will Smith

Az idő egy szemétláda. Mindannyiunkat vonszol a halál felé, közben meg fogja az ikonjainkat is, és szépen ledöntögeti őket a porba. Még a hollywoodi sztárok sem menekülhetnek előle. Kivéve talán a rosszfiúk. Igen, a rosszfiúk talán még ezt az általános fizikai törvényt is képesek legyőzni… A Bad Boys: Mindent vagy többet legalábbis ezt látszik bizonyítani.

A ráncokat kisimító filterek korában nem csodálkozunk kicsit sem, hogy a filmsztárok lassabban öregednek, mint mi, a rajongóik. Will Smith (Mike) még „csak” 55 éves, és amúgy sem látszik rajta a kora. Mint tudjuk, egy kis csihi-puhi simán belefér neki a valóságban is, hát még a filmvásznon, egy akciófilmben. Martin Lawrence (Marcus) viszont már egy híján hatvan, és a Bad Boys: Mindent vagy többet promózása során egészségügyi problémákról pletykák – ezeket azonban hevesen cáfolta.

Jó formában vannak tehát. Ennek ellenére azért az akció egy részét már leveszik a vállukról – a film egyik legjobb akcióját nem ők, hanem Marcus veje szállítja. Igen, az a bizonyos „Cula”, Reggie, aki tengerészgyalogosként védi meg a családját az új Bad Boys egyik legpörgősebb jelentében.

Az akciók terén amúgyis teljesen rendben van a film – van benne friss erő (azt a bizonyos pisztoly körül nézetváltós szekvenciát [vagy valami nagyon hasonlót] még látni fogjuk más mozikban is), a régi, klasszikus, Bay-féle szikrázós-robbanós-helikopteres jelenetek is rendben vannak. Igaz, ezek inkább csak tisztelgések – az „új” Bad Boysokat rendező Adil El Arbi és Bilall Fallah most mindenesetre sokkal ütősebb akciókat – sőt, összeszedettebb filmet – raktak össze, mint legutóbb.

A Bad Boys-filmek másik erőssége a humor.

2024-ben az ember nem várhat olyan polgárpukkasztó, 18 karikás humort, mint a második rész hullagyalázás körül kicsúcsosodó morbid poénvihara, de azért nem túl nebántsvirágos, PC-módon szólogatnak be egymásnak jólismert szereplőink: a komikus szituációk is rendben vannak.

Marcus aktuális agymenése az, hogy egy halálközeli élmény kapcsán rácsatolódik az ezo-vonatra: halhatatlannak képzeli magát. Ez, és a látomásai nyilvánvalóan jó humorforrást szolgáltatnak a film folyamán. Az egyetlen probléma, hogy ugyanennek kellene adnia egy kis drámát és mélységet is, és ez nagyon nincs a helyén. Egyrészt a rendőrkapitány karaktere teljesen ki lett herélve. Persze, ő már nem él, de ez a forgatókönyv még a halottat is megöli: ez a szenteskedő, érzelmeskedő figura, ez a síron túli édelgős jelenés fájdalmas megbicsaklása a Bad Boys-sorozatnak. A régebbi filmek legemlékezetesebb jelenetei, ahogy Howard kapitány lehordja beosztottjait: a béna ingjei, a kosaras próbálkozásai, a kefehaja jellegzetes és szerethető pontjai voltak ezeknek a filmeknek. Ezekből most semmi sem marad: Joe Pantoliano láthatólag nem is érezte magát elemében a szerepben. Will Smith meg Martin Lawrence persze rutinból jól nyomják, Vanessa Hudgens, Eric Dane, Ioan Gruffud pedig Pantolianoval ellentétben láthatólag élvezték a forgatást.

A kicsit túltolt érzelmeskedés és dráma ellenére tehát végülis ez egy jó Bad Boys-mozi:

Will Smith és Martin Lawrence elemében lubickol, az akció tök rendben van, a poénok és cameók ülnek, fel-fel lehet nyeríteni rajtuk, és a történet sem túl buta ahhoz, hogy kizökkentsen abból a felszínes szórakozásból, amit egy Bad Boystól várnánk. A kérdés az, hogy ez 2024-ben elég-e.

A buddy cop filmek műfaja az ezredforduló környékén volt csúcson. Azt hiszem, nem kell hosszan sorolnom a máig is megnézésre érdemes képviselőit a Halálos fegyverektől a Csúcsformában-mozikon át Az utolsó cserkészig. Aztán a 2010-es évektől csak elvétve kerültek ilyesmik a mozikba. Mint ahogy a rendőrös akcióvígjátékok helyét is inkább a Marvel-filmek vették át. A kérdés tehát, hogy a látványos, izgalmas filmeket szerető, a szaftos humort és magvas egysorosokat kedvelő nézőknek bejön-e egy új Bad Boys-mozi?

Az előző rész sikerét látva úgy tűnik, igen. Lehet, hogy ebben a nosztalgiafaktor is szerepet játszik, és az is lehet, hogy ezt nagyon sokszor már nem lehet eljátszani, de a box office-adatok alapján a Sony bizakodik, hogy jót húzott a franchise negyedik részével is. Nem valószínű, hogy épp ez a műfaj fogja kihúzni a mozit a válságból, de azoknak, akik amúgyis szeretik a forró nyári estéket a légkondicionált nézőtéren tölteni, jó kis szórakozás lehet.

A Bad Boys: Mindent vagy többet június 6-tól látható a mozikban.

Pásztor Balázs

Pásztor Balázs újságíró, szerkesztő, tanár, édesapa. A kamera túloldalán is előfordul – ismeretterjesztő és dokumentumfilmek készítésébe kóstolt bele. Az okos és többrétegű filmeket kedveli, de a humor is fontos számára – a filmekben és az életben is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com