Kritika

Bagolyleső – Az őrzők legendája

Végre egy animációs film, ami nem merül ki abban, hogy mosolyt csal a gyerekek, vagy éppen a felnőttek arcára. Az őrzők legendája iskolapéldáját nyújtja annak, hogy a XXI. században is lehet mesét készíteni úgy, hogy a derűs hangulat és a lélegzetelállító látvány nem szorítja háttérbe a történetet.

A film egy eleinte még repülni is alig-alig tudó, ám végül mégis hőssé válni kényszerülő bagoly történetét meséli el szerethető módon. Már a film elején vázlatot kapunk egy legendáról, melyben baglyok egy hősies csoportja, a címben is szereplő őrzők, megvédik a világot gonosz ellenfeleiktől. Hamar kiderül azonban, hogy a legenda igaz, és hogy a védelmező madárraj csupán egy csatát nyert meg a még mindig tartó háború során. Ebbe a harcba csöppen bele Soren, a vakmerő fióka, akinek végül döntő szerepe lesz az események kimenetelében.

Ennyiből is jól látható, hogy a film története nem túl fifikás, nem hemzseg meglepő fordulatoktól, és nem is akar több lenni egy klasszikus mesénél. A mindig a szívükre – illetve adott esetben a zúzájukra – hallgató szárnyasok, és a velük szembenálló, velejükig romlott übermensch-baglyok az agyonnyüstölt jó és rossz közötti ellentétet hivatottak megtestesíteni, így a film végi nagy összecsapás eredménye szinte azonnal borítékolható.

Az ördög azonban, mint tudjuk, mindig a részletekben rejlik. Ha ugyanis valaki egy ennyire átlagos történetsémához nyúl, akkor nagyon eltalált elbeszélésmódot kell választania, ha a jövőben is szeretne rendezői székben ülni. Nos, Zack Snydernek (300, Watchmen) sikerült megtalálnia a megfelelő szüzsét ehhez az unásig ismételt fabulához. Filmjének nagy erénye, hogy a történet egyetlen percre sem ül le, hanem végig mozgásban tartja a néző figyelmét. Ez egyrészt köszönhető a lélegzetelállító látványvilágnak, másrészt az üresjáratokat mellőző cselekménynek. És mi más fűszerezhetné meg ezt az egészet, mint egy csipetnyi humor?

Noha első látásra talán viccesen néznek ki a baglyok fején a spártai katonáktól „megörökölt” harci sisakok, a vasálarcosok többsége mégis komolyan vehető karakter marad. A nevettetés ilyen módon a mellékszereplők tisztje lesz, akik mindig épp akkor szólnak közbe, esnek el, vagy csinálnak más vicces dolgot, mikor a történet kezdene ellaposodni.

A bemutatott világ azonban faji szempontból nem túl sokszínű, lévén a két szembenálló csapat tagjai, valamint az említett mellékszereplők is – néhány denevér és egy kígyó kivételével – egytől egyig baglyok. És hogy vajon ez azért van-e így, hogy a fiatalabb generáció számára is könnyen felismerhető legyen az emberek világával húzható párhuzam, vagy esetleg csupán azért, mert az alapanyagként használt regényben is így van, ki-ki döntse el maga. Az azonban biztos, hogy ennek köszönhetően a film során bagoly bagolynak lesz farkasa.

Az őrzők legendája (Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole)
színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál animációs film, 100 perc, 2010

rendező: Zack Snyder
forgatókönyvíró: John Orloff, Emil Stern
zeneszerző: David Hirschfelder
producer: Zareh Nalbandian

szereplők:

Jim Sturgess (Soren eredeti hangja)
Jay Lagaia (Dereng eredeti hangja)
Geoffrey Rush (Ezylryb eredeti hangja)
Emily Barclay (Gülfi eredeti hangja)
Hugo Weaving (Noctus eredeti hangja)
Ryan Kwanten (Kludd eredeti hangja)
Emilie de Ravin (Eglantine eredeti hangja)
Helen Mirren (Nyra eredeti hangja)
Sam Neill (Metalbeak eredeti hangja)
David Wenham (Digger eredeti hangja)
Richard Roxburgh (Boron eredeti hangja)
Miriam Margolyes (Mrs. Plithiver eredeti hangja)
David Field (Jutt eredeti hangja)

szinkronhangok:

Előd Álmos (Soren magyar hangja)
Faragó András (Dereng magyar hangja)
Borbiczki Ferenc (Ezylryb magyar hangja)
Molnár Ilona (Gülfi)

IMDb-átlag: 7,0
legendoftheguardians.warnerbros.com/dvd

A DVD-t forgalmazza a Pro Video Film.
Megjelenés dátuma: 2011. 02. 09.
Képarány: 16:9
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, szlovén, szerb, román, lett, horvát, észt, cseh, bolgár, angol
Extrák: A Föld igazi Őrzői, Digger és a Modern család ifjú sztárja, Rico Rodriguez bevezetnek a baglyok izgalmas világába, és elmesélik, miért fontos, hogy vigyázzunk rájuk, Új Bolondos dallamok-rajzfilm: A prériszárnyas

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!