Kritika

Bájos, ám lapos – Boszorkányszerelem


boszorkanyszerelem_2Egy kis fantasy, egy kis vígjáték és egy kis romantika. Túl sokra nem mentek vele.

A film

Boszorkánynak lenni eleve spéci dolog. Morgan azonban még a boszorkányok között is különlegesnek számít. A pimasz lány az egyetlen közülük, aki ismeri a szerelmet. Ezenkívül az egyetlen, akinek – habár van már egy gyermeke – még szülhet. Utóbbit persze nem mostanában tervezi. Épp elég dolga van egyre csintalanabb elsőszülöttjével, Arthurral, akinek ráadásul egy ideális keresztapát is találnia kell a második születésnapjáig. Nincs könnyű helyzetben; pláne, hogy a gonosz Moloknak egyáltalán nem tetszenek a jelöltek. Ő maga szeretne a keresztapa lenni.

Kellemes egyveleget is alkothat a műfajkombináció, amivel a Boszorkányszerelem alkotói próbálkoztak. Jelen esetben azonban leginkább úgy tűnik, hogy egy butuska romantikus sztorit egy kis természetfelettivel, és egy-két halvány mosolyra se elegendő vígjátéki elemmel igyekeztek feldobni. A történet nem lett izgalmasabb, viszont így bele lehetett pakolni a filmbe néhány pocsék színvonalú trükköt. Ha van doboz sci-fi, akkor a Boszorkányszerelem egy kicsit doboz-fantasy, legalábbis ott, ahol elvétve megjelenik a természetfeletti erő. Igaz, nézőpont kérdése, hogy e megoldások mennyire tekinthetőek a film gyenge pontjának, mert – ellentétben a humoros szánt jelenetekkel – akaratlanul is megmosolyogtatónak bizonyulnak.

boszorkanyszerelem_'

A sok jogosan felhozható negatív kritika mellett mégis van valami alapvető báj a Boszorkányszerelemben, amit elsősorban a figyelemreméltó színészgárda szállít. A Morgant alakító Vanessa Paradis természetes játékával egy kis életet lehel az egyébként szinte minden szinten reménytelenül lapos filmbe. Ebben jó partnere Michaelt alakító Gil Bellows is. Jeanne Moreau feltűnése pedig bármilyen filmnek a javára válik. Azt pedig, hogy Jean Renonak jellemzően kevésbé állnak jól a vígjátéki, mint a komolyabb hangvételű szerepek, már régen megszokhattuk. Túl sok teret egyébként nem nyújtanak a Boszorkányszerelem végletekig leegyszerűsített, egydimenziós karakterei a színészi játék számára, de amit ki lehetett hozni belőlük, azt e színésznégyes megoldotta.

Végül pedig az is elgondolkodtató, hogy melyik a jobb címváltozata a filmnek: a Boszorkányok pedig léteznek, vagy az ennél gyakrabban használt Boszorkányszerelem. Nem nehéz belátni, hogy egyik sem telitalálat. Akárcsak ez a film.

Lagymatag romantika, remek színészek előadásában. René Manzor filmje szépen fényképezett, bájos, ám felejthető alkotás.

A lemez

A Mirax-kiadású lemez extra-tartalma egy képgalériában és számos előzetesben ki is merül.

Értékelés:

Boszorkányszerelem (Un amour de sorciere)

színes, francia romantikus vígjáték, 102 perc, 1997

rendező: René Manzor
forgatókönyvíró: René Manzor
zeneszerző: Jean-Félix Lalanne
operatőr: Gyulay Pál
vágó: Christine Kapsambelis-Pansu

szereplő(k):
Vanessa Paradis (Morgane)
Gil Bellows (Michael)
Jean Reno (Molok)
Jeanne Moreau (Eglantine)
Dabney Coleman (Joel)

IMDb

A dvd megjelenésének dátuma: 2012. október 9.
Szinkron: magyar, francia (5.1 DD)
Felirat: magyar.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..