Kritika

Ballada a három szomorú tigrisrõl – El Tropico

Andy Garcia régi álma vált valóra, mikor 15 év után sikerült leforgatnia az El Tropicót kedvenc regényébõl, Guillermo Cabrera Infante a Három szomorú tigris címû könyvébõl.  Hogy megérte-e ennyit várni erre a filmre? Mindenképpen.

A film három testvér története, akik eltérõen élik meg a kubai forradalmat majd Fidel hatalomra jutását. A legidõsebb testvér, Fico Fellove (Andy Garcia) megpróbálja magát távol tartani a politikai történésektõl, vezeti bárját az El Tropicót, de mikor lassan testvérei és szerelme is a forradalom híveivé válnak, döntenie kell, ki mellé áll.

A havannai születésû Garciának szívügye volt, hogy filmre vigye az ugyancsak kubai születésû és haláláig londoni emigrációban élõ Guillermo Cabrera Infante egyik legismertett regényét. Garcia semmit sem hagyott a véletlenre, nemcsak rendezõként jegyzi a filmet, hanem a szerzõvel közösen készítette a film forgatókönyvét, magára osztotta a fõszerepet, sõt a filmzene is az õ nevéhez fûzõdik. A további szerepekre is fantasztikus egyéniségeket nyert meg. Nestro Carbonell és Enrique Murciano játssza Fico Fellove két testvérét, a meseszép Inés Sastre alakítja szerelmét. A kisebb szerepekben is olyan nagyságok tûnnek fel, mint Dustin Hoffman vagy Bill Murray.

Talán a fentieket olvasva azt gondolhatnánk, hogy ez a film Andy Garcia egyszemélyes szórakozása, ami nem szól másról, mint saját exhibicionizmusáról, ahol mindenki más csak mellékszereplõ lehet. A valóság az, hogy ez egy nagyszerû film egy jó forgatókönyvvel, vérpezsdítõ zenével, pontos alakításokkal és összességében kiváló rendezéssel. Garcia nagyszerû karmesterként irányítja a film minden egyes elemét, nagyon jó érzékkel adagolja az akciót, a drámát, a szerelmet, a humort és persze a fantasztikus kubai muzsikát. Az amúgy szívszorító történéseket nem hagyja giccsbe fordulni, humorral könnyít a nézõk lelkén. Andy Garcia másfél évtizedes munkája egy érett, átgondolt, film, egy igazi történelmi tabló egy családról és egy nemzetrõl, amihez azért elkel néhány zsebkendõwww.atlantafest.com/Cheap-Uggs.php.

El Tropico (The Lost City)

színes feliratos amerikai filmdráma, 143 perc, 2005

rendezõ: Andy Garcia

forgatókönyvíró: G. Cabrera Infante

operatõr: Emmanuel Kadosh

zene: Andy Garcia

vágó: Christopher Cibelli

szereplõk:

Andy Garcia (Fico Fellove)

Dustin Hoffman (Meyer Lansky)

Bill Murray (az Író)

Inés Sastre (Aurora Fellove)

Tomas Milian (Don Federico Fellove)

Richard Bradford (Don Donoso Fellove)

Nestor Carbonell (Luis Fellove)

Steven Bauer (Castel kapitány)www.atlantafest.com/Uggs-Outlet.php

IMDB-átlaf: 6,8


www.thelostcitythemovie.com

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés