Kritika

A romkom tükörbe néz – Barátság extrákkal

Will Glucknak sikerült az, ami Ivan Reitmannek nem: nézhetővé, sőt, szórakoztatóvá tett egy teljesen kiszámítható romkomot az egyre divatosabb „csak szex” témakörben. A Barátság extrákkal, ha nem is az utóbbi idők legjobb vígjátéka, mindenképp pozitív csalódás.

 A film

A Csak szexre kellesz című, már-már nézhetetlenül unalmas alkotás után Will Gluck vígjátéka erős hátránnyal indult. A két film történetét össze lehet foglalni ugyanazzal a mondattal: a férfi és a női főszereplő szimpátián alapuló, baráti szexkapcsolatot próbál kialakítani egymással, ám ez idővel – teljesen meglepő módon – mindenkinek kevés lesz; a nézőnek is. Szerencsére a Barátság extrákkal készítői úgy gondolták tovább az alaptörténetnek szánt vonalat, hogy abból szerethető végeredmény született.

A film dupla szakítással kezdődik, aminek hatására a főszereplők – még egymástól függetlenül – elhatározzák; jegelik a párkapcsolatokat egy időre. Útjaik New Yorkban keresztezik egymást, ahol a fejvadász Jamie (Mila Kunis) a GQ magazin művészeti vezetői pozíciójára próbálja rábeszélni a városba érkező Dylant (Justin Timberlake). Miután elfogadja az állást, a két, magányosan élő fiatal között szexhaverság alakul ki, megbánással, bűntudattal, érzelmi ingadozással és minden egyéb velejárójával. Ezen a ponton joggal hihetjük, hogy tudjuk, milyen úton, milyen konfliktusok mentén jutunk el az előre borítékolható happy endig, de a történet felénél felbukkanó mellékszereplők gondoskodnak arról, hogy ne menjenek simán a dolgok, és a film se laposodjon el.

New York tökéletes helyszínválasztás, a mai modern, sikeres fiatalok életét egy pörgős, soha nem alvó nagyvárosban lehet a legjobban bemutatni. Maga az alapszituáció is ettől a közegtől, ettől az életformától válik érdekessé és aktuálissá, hiszen a film egyszerre szemlélteti a workaholic húszon- és harmincévesek magányát, alig létező társasági életét, felszínes kapcsolatait, és azt, hogy ez nem feltétlenül rossz így, mert New Yorkban bármikor, bármi megtörténhet. Ismert emberekkel találkozhatnak vacsora közben vagy a reptéren, bármikor egy flash-mob közepén találhatják magukat, az igazit pedig akár a parkban is megismerhetik egy perc alatt, vagy ha őt nem is, legalább egy működőképesnek ígérkező kapcsolat illúzióját.

A Barátság extrákkal nem csak témájában, minden részletében XXI. századi történet. Főhősei nem könyvelők és titkárnők, hanem irigyelt médiamunkások és jól kereső fejvadászok – akik szükség esetén tablet-Bibliára tett kézzel tesznek esküt egymásnak. Vígjátékról lévén szó, a mostanában igencsak divatos, meleg kolléga sem hiányozhat, akit ezúttal Woody Harrelson alakít, extra humorforrásául szolgálva a filmnek.

Gluck romkomja azzal tűnik ki az egyívású mozgóképek sorából, hogy nem akar minden áron több és értékesebb lenni náluk. A műfaj kliséi ugyan megtalálhatóak benne, de ki is neveti azokat: bár Jamie szívesen élne egy romantikus filmben, a kapcsolatokkal szemben támasztott túlzott elvárásaiért Kathrine Heigl munkásságát okolja, míg a hasonló mozikban óramű pontossággal felcsendülő dallamokat legtöbbször maga Dylan, azaz Timberlake szolgáltatja. Jelen esetben – Emma Stone kivételével – a mellékszereplőket sem csak dísznek kérték fel, Woody Harrelson, Richard Jenkins és Patricia Clarkson is nagyban hozzájárul a romkom működőképességéhez. Ezeknek a részleteknek köszönhető, hogy a vélhetően komolynak szánt zenés-táncos befejezést sem a fejünket fogva üljük végig, hiszen a jelenet tökéletesen illeszkedik az addigi tökéletlen képbe. A Barátság extrákkal tehát nem a legújszerűbb, legeredetibb vígjáték, mégis eléri azt, amit a kategóriáján belül sok más film nem: másfél órára kikapcsol és szórakoztat.

A lemez (Kiss Tamás)

A romantikus komédia címe nem hazudik, a lemez valóban rendelkezik extrákkal. Will Gluck, Justin Timberlake és Mila Kunis egy audiokommentár erejéig lazultak a forgatást követően.

Emellett a kimaradt jelenetek is felkerültek a korongra, de apróbb poénokon kívül különösebb élvezeti értékkel vagy többlettartalommal nem bírnak. Néhányban Woody Harrelson veszi még komolytalanabbra homoszexuális figuráját, más szekvenciák Los Angeles városát tennék hangsúlyosabbá a bivalyerős New York-jelenlét ellenében. S akadnak egyetlen humoros szituációra épülő szösszenetek is: a hősnő anyukája (Patricia Clarkson) szado-mazo lovacskázik egy kellemeset, a párocska meg zuhanyzósapkában ravaszkodik egyet a vízsugár alatt. Az egyik szcéna jóvoltából pedig megkönnyebbülten nyugtázhatjuk, hogy Mila Kunis és Justin Timberlake nem egy szerelmespáros karikatúra láttán esnek egymásnak. Will Gluck egyébként a kimaradt jelenetekről is megmondja a magáét, ha a néző is úgy akarja.

Végül egy káromkodás-tanulmánnyal felérő bakiparádé is helyet kapott a Barátság extrákkal dvd-n, ami viccesnek vicces, de ha lecserélhetnénk a közönségbarát, magyar feliratos bónuszanyagokra, gondolkodás nélkül lemondanék a kacagás lehetőségéről.

Barátság extrákkal (Friends with Benefits)

színes, amerikai-angol vígjáték, 109 perc, 2011

rendező: Will Gluck
forgatókönyvíró: Keith Merryman, Harley Peyton, David A. Newman,Will Gluck
operatőr: Michael Grady
producer: Liz Glotzer, Will Gluck, Martin Shafer, Janet Zucker, Jerry Zucker
vágó: Tia Nolan

szereplő(k):
Justin Timberlake (Dylan)
Mila Kunis (Jamie)
Patricia Clarkson (Lorna)
Jenna Elfman (Annie)
Richard Jenkins (Mr. Harper)
Bryan Greenberg (Parker)
Woody Harrelson (Tommy)
Nolan Gould (Sam)
Emma Stone (Kayla)

szinkronhang:
Zámbori Soma (Dylan magyar hangja)
Pikali Gerda (Jamie magyar hangja)
Vándor Éva (Lorna magyar hangja)
Szávai Viktória (Annie magyar hangja)
Blaskó Péter (Mr. Harper magyar hangja)

IMDb

Megjelenés dátuma: 2012.01.25.
Szinkron nyelv: magyar DD 5.1, török DD 5.1, orosz DD 5.1, lengyel DD 5.1, cseh DD 5.1, angol DD 5.1
Felirat nyelv: magyar, szlovák, litván, hindi, román, bolgár, észt, izlandi, portugál, orosz, szerb, szlovén, török, lengyel, horvát, görög, cseh, arab, angol
Extrák: -Vidám forgatási felvételek -Audiókommentár Will Gluck rendező, valamint Justin Timberlake és Mila Kunis közreműködésével -Kimaradt jelenetek választható kommentárral

Somlyai Dóra

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés