Kritika

A rossz döntések természete – Barney és a nők

Az utóbbi idők legjobb filmje a Barney és a nők. Laza kis romkomnak álcázza magát, de messze több ennél. Érzékeny és vicces, szívszorító és elgondolkodtató.

Barney (Paul Giamatti) éppen válik, itt kezdődik a film. Válik, méghozzá a nagy Ő-től. Hogy hogy jutott ide, és hogy mi lesz ezután, erről szól ez a film. Talán már ennyiből látszik, hogy bár van – még ha folyamatosan ugrálunk is az időben – egy szépen végigkövethető élettörténet a filmben, a valódi téma a rossz döntések természete. Mennyi rossz döntést hozhat az ember az életében, hányszor van még egy utolsó esély? A film vígjátéki besorolást kapott, ha azonban komolyan belegondolunk, egyáltalán nem olyan vidám a kép.

Paul Giamatti alakításáért Golden Globe-díjat kapott, nem is alaptalanul. Csodálatosan ugrál a korok között, s bár a sminkesek is jól teljesítettek, a színészi játék az, ami miatt Barney minden életkorban hiteles tud lenni. Pedig nincs könnyű dolga, Barney ugyanis alapvetően nem túl kedvelnivaló figura: komoly megbotlásai vannak, nagy hibákat követ el – mi mégis szeretni tudjuk. Játszótársai is remekek, Rosamund Pike maga az élő Grace Kelly, Minnie Driver pedig sosem volt még vásznon ennyire imádnivaló (és idegesítő). A humor első számú forrása a Barney apját alakító Dustin Hoffman, aki pont annyit adagol, ami még nem teszi harsánnyá a figurát. Bár véleményem szerint már régóta járna neki megint egy főszerep, Bruce Greenwood megint csak egy mellékszerepben tűnik fel – addig is alázatosan és pontosan teljesít. A film nagy meglepetése számomra Scott Speedman volt, akiről kiderült, hogy nem csak a vámpíraprítás megy neki, a drámai vénája is igen erős.

Hogy mi az, amitől ez a film ennyire működni tud? A csodálatosan árnyalt karakterek. A film Mordecai Richler nálunk is megjelent, Így látta Barney című könyvének adaptációja, ami már önmagában remek kiindulási pontot szolgáltatott. Mordecai-t nagyon szeretik a filmrendezők, ez bizony a huszonegyedik film, ami az ő regényeiből és forgatókönyveiből készül. Robert Lantos producer évekig kereste a megfelelő forgatókönyvírót a feladatra, míg megtalálta Michael Konyvest, aki végül kiváló, több díjat is nyert forgatókönyvet készített a műből, melyet aztán az ezidáig nem sok érdemes művet felmutató Richard J. Lewis dirigált parádés filmmé.

Barney és a nők (Barney’s Version)
színes, feliratos, kanadai-olasz romantikus vígjáték, 134 perc, 2010

rendező: Richard J. Lewis
forgatókönyvíró: Mordecai Richler, Michael Konyves
zeneszerző: Pasquale Catalano
operatőr: Guy Dufaux
producer: Robert Lantos
vágó: Susan Shipton

szereplők:
Paul Giamatti (Barney Panofsky)
Rosamund Pike (Miriam Grant-Panofsky)
Dustin Hoffman (Izzy Panofsky)
Jake Hoffman (Michael Panofsky)
Atom Egoyan (O’Malley)
Macha Grenon (Solange)
Rachelle Lefevre (Clara Charnofsky)
Minnie Driver

IMDb
www.barneysversionthemovie.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!