Kritika

“Be jó is vóna…” – A Kilimandzsáró hava

Hemingway-regény helyett Victor Hugo-költemény az ihletforrás, keserű rögrealizmus helyett romantikus idealizmusra épül a mondanivaló. Robert Guédiguian filmjének ereje az elvárásokat kijátszó csalókaságban rejlik: minden naivitása ellenére olyan kielégítő képet alkot a „munkásosztály” szolidáris egységéről, hogy a másfél órás játékidő alatt – s talán még kicsivel utána is – nem átallunk hinni benne.

A francia Robert Guédiguian (A bűn serege) szerint az igazságtalan nagyvilágban – ahol mindennapos jelenségnek számít a gigászi méretű munkanélküliség vagy a józan ítélőképességet mellőző igazságszolgáltatás – is rejlik még igazság, ráadásul a kisemberekben lakozik. Fennköltséget száműző, tiszteletreméltó gondolatában pedig érdemes hinni, illetve bízni, holott a rendező igencsak kisarkított képpel támasztja alá mondanivalóját.

Drámája főhőséül ugyanis egy szakszervezeti vezetőt (Jean-Pierre Darroussin) választ, akinek becsületességét két jellemvonással dúcolja alá: egyrészt szívvel-lélekkel szaval a munkások egységéről, másrészt előszeretettel olvas szuperhősös képregényeket. Mindennek jegyében a kikötői leépítés során saját nevét is elhelyezi a sorshúzó ládikában, s tizenkilenc társával együtt az utcára kerül. Csakhogy hősünk korkedvezményes nyugdíjasként, a többiek azonban kiebrudalt munkanélküliként. Jön is a csattanó! Két fegyveres rabló egy baráti összejövetelt megzavarva szabadítja meg vagyonától és afrikai repülőjegyétől a családapát, aki az egyik elkövetőben azonban egy röpke – s a végkimenetel szempontjából nem is lényeges – nyomozást követően felismerni véli egyik egykori munkatársát (Grégoire Leprince-Ringuet).

Robert Guédiguian a kolléga feladásának morális konfliktusára koncentrál, s a főhős belső vívódását egy érzelmeket előcsalogató sablon-megoldással még súlyosbítja is: a tettes ugyanis nemtörődöm anyjuk helyett egymaga neveli két kisöccsét. Komoly kihívás elé kerül tehát a főhős értékrendje, s A Kilimandzsáró hava lényegében nem szól egyébről, minthogy juthat-e, s ha igen, miként, közös nevezőre a törvény betűje és a kisemberek hétköznapi igazsága?

S jelen esetben valóban célszerűbb a kisember kifejezést használni a munkás helyett, ugyanis Guédiguian filmje nem vérbeli munkásdráma. A rendező egyáltalán nem óhajt a francia munkások problémáinak mélyére ásni. Komoly vádak (például a szakszervezet sikkasztásairól) ugyan elhangzanak a kikötői dolgozók közti vitákban, ám többnyire nyitva is maradnak. S a képi világ sem dönt meg tabukat: a marseille-i kikötőt szinte csak a messzeségből, a tengerparti várost pedig kizárólag tűző napsütésben látjuk.

A központi kérdésre azonban megszületik az eredendő hollywoodi optimizmust is megszégyenítő válasz. A morális krízishelyzet időskori romantikába csap át, s hiába didaktikus és naiv az ellentéteket kiegyenlítő megoldás, végül elégedetten nyugtázhatjuk, hogy olykor a kecske is jóllakik, de a káposzta is marad. A Kilimandzsáró hava – a francia riviérával a háttérben, illetve a szimpatikus színészi alakításokkal (Jean-Pierre Darroussin, Ariane Ascaride, Gérard Meylan) az előtérben – lélekmelengető varázstapasszá érik a panaszos hétköznapokra.

A Kilimandzsáró hava (Les neiges du Kilimandjaro)

színes, francia filmdráma, 90 perc, 2011

rendező: Robert Guédiguian
író: Victor Hugo
forgatókönyvíró: Robert Guédiguian, Jean-Louis Milesi
operatőr: Pierre Milon
vágó: Bernard Sasia

szereplő(k): 
Jean-Pierre Darroussin (Michel)
Ariane Ascaride (Marie-Claire)
Gérard Meylan (Raoul)
Marilyne Canto (Denise)
Grégoire Leprince-Ringuet
Anais Demoustier (Christophe)
Adrien Jolivet (Flo)

IMDb

Avatar

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya