Kritika

Be sem mutatták – Odd Thomas – A halottlátó

oddthomas_ahalottlato

oddthomas_ahalottlatoÍgérhet jót, ha egy film közvetlenül DVD-n jelenik meg minden mozis előélet nélkül? Hogyne ígérhetne, elég, ha csak a mostanában piacra dobott, szuper Egy különc srác feljegyzéseire gondolunk, amit itthon szinte száműztek a vászonról. Az Odd Thomas – A halottlátó esetében azonban egész más a helyzet. Úgy jött ki Magyarországon lemezen, hogy még sehol máshol nem volt bemutatója. Pedig egész jó kis film.

A film

Jó, egy bemutatója azért volt egy kisebb független fesztiválon, de az IMDb szerint ezután egyből Magyarországon debütált a film DVD-n a múlt hónapban. Gyakorlatilag itthon volt a világpremier. Általában akkor szoktak egy filmet csak lemezen forgalmazni, ha túl kockázatos a hazai közönséget meggyőzni arról, hogy ezt mindenképpen moziban kell látnia (mint ahogy az az Egy különc srác feljegyzéseivel történt), vagy ha annyira kétes minőségű alkotással állunk szemben, hogy azt már csak a híre miatt sem érné meg moziba küldeni.

Az Odd Thomas – A halottlátóval szemben viszont nyilván egyik ellenérv sem dolgozik, hiszen elég szórakoztató produkcióval állunk szemben, másrészt meg biztos vagyok benne, hogy itthon ez a film is simán megtalálta volna a maga rajongóit a tizen- és huszonévesek között. Valószínűleg így is meg fogja, bár ebben az esetben nagyrészt mégis csak azokhoz fog eljutni a híre, akik Dean R. Koonzt regényét is ismerik. Akik már várták egy ideje a filmet külföldön, azok most nem értik, hogy történhetett, hogy a producerek a forgalmazási és terjesztési összegekért perlik a film egyes gyártóit, ami miatt valószínűleg nem is fogják bemutatni a már kész alkotást az Egyesült Államokban. Máshol talán igen, és ezek között mi vagyunk az elsők, akik szabadon hozzájuthatnak az Odd Thomashoz.

Az persze már megint egy másik kérdés, hogy mi lesz egyáltalán a(z anyagi) sorsa egy olyan filmnek, ami minden bevezetés nélkül DVD-re kerül, ahonnan – valljuk be – gond nélkül utat talál magának az internet sötét és mély torrentbugyraiba.

De térjünk vissza a filmre, amit a múmiás-vanhelsinges Stephen Sommers írt és rendezett viszonylag kis költségvetésből a nagy stúdiók gondoskodó kezeitől távol, és valószínűleg ezért is fordulhatott elő, hogy pereskedésbe futott a produkció. Viszont a forgatókönyv hűen követi a regény cselekményét, így a problémák ellenére az író kitartott Sommers és a filmje mellett, nem mellesleg következő Odd-kötetét is a rendezőnek ajánlotta.

A magyar cím nagyjából elárulja Odd Thomas különleges tehetségét, nevezetesen a halottak látásának képességét, de szerencsére a történet nem merül ki ennyiben. Odd ugyanis olyan óriáscsótányszerű lényeket, bodakokat is lát, akik nagy jövőbeni katasztrófák és tragikus halálozások helyszínén jelennek meg. Ráadásul, ha a bodakok rájönnek, hogy valaki látja őket, azt mindenképp megpróbálják eltenni láb alól. Nem meglepetés, hogy a bonyodalom akkor kezdődik, amikor egyéb jelek mellett egy halom bodak jelenik meg egy furcsa alak körül a sivatagi kisvárosban, és még a pokol kapuja is feltárulni látszik.

A filmet pont ezek a furcsa lények élénkítik fel, mert veszélyt és némi kiszámíthatatlanságot visznek a sztoriba. Egyébként ki dobna manapság hátast attól, hogy valaki olyan szellemeket lát, akik elvezetik hősünket a gyilkosokhoz? A készítők nem is rágódnak túl sokat ezen a képességen, adottnak veszik, mint egy ismert, emberi emberfeletti tulajdonságot, ami még azért tartogat csavarokat, aztán indulhat is a könnyed móka a láthatatlan csótányokkal. Mert az Odd Thomason mindennél inkább talán a könnyedség látszik meg, hogy nem volt nyomás, elvárás, amiknek meg kellett volna felelni (a rajongókat leszámítva), így üde és nem mellesleg fiatalos színfoltja a szuperhős akcióknak. A legújabb filmes tendenciáknak megfelelő gyökérkereső, eredetkidolgozó hőseposzokkal szemben az Odd Thomas nem hőse megteremtésére koncentrál, így nem is az érett, elkötelezett, tapasztalt férfi jelenik meg a címszerepben, hanem egy kamaszos és sokszor felelőtlen fiatal, akit tökéletesen alakít az elsőre furcsa választásnak tűnő Anton Yelchin, mellette pedig ugyanilyen üdítő látvány a fiú szerelmét játszó Addison Timlin is.

oddthomas

A filmen egyébként is látszik, hogy lazának, viccesnek, fiatalosnak amolyan „menőnek” szánták a készítői, mert tele van ütős zenékkel, lassításokkal, visszapörgetésekkel, Ritchie-t és Tarantinót idéző osztott képmezőkkel, újralátott jelenetekkel, vicces időugrásokkal és betétekkel, sőt, az egésznek kirakós játék szerkezete van, csak kicsiben. Így egyébként az sem meglepő, hogy a gigantikus ütközetek és akciójelenetek helyett inkább a nyomozás vonala domborodik ki, és mindezekért az érzelmek is talán sokkal hitelesebbek. Nem mindenkinek fog garantáltan bejönni a stílus, de ha az utóbbi évek nagy hollywoodi szuperhős- vagy akciófilmjeire számítva nézzük meg az Odd Thomast, biztos, hogy kellemeset fogunk csalódni.

A lemez

A lemezen a világelsőséghez mérten az angol nyelv mellett magyar és cseh szinkron, valamint magyar, cseh és román felirat található. Használjuk ki!

Fazekas Balázs

Fazekas Balázs pszichológus, újságíróként specializációja a filmek és a lélektan kapcsolódási pontjai, a pszichológiai jelenségek, elméletek filmes megjelenése, a művek mélylélektani-szimbolikus értelmezései.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés