Kritika

Beépülve – A tégla

Most már bevallhatom, erősen aggódtam A tégla vetítése előtt, hogy a hongkongi filmremek, a Szigorúan piszkos ügyek amerikai remakeje vajon közelébe érhet-e az önmagában tökéletes eredetinek. Martin Scorsese azonban hál’Istennek nem követte el az amerikai remakek hibáit, nem lett happy ending, nem akart még kettőt csavarni a sztorin sem – a nagyszerű iparosmunka végül megugrotta a szintet.

A sztori egyszerűen zseniális. Leonardo Dicaprio talán egyik legjobb alakításában a dél-bostoni rendőrség tagjaként beépül Frank Costello (Jack Nicholson) gengszterfőnök csapatába. Csakhogy a dörzsölt maffiavezérnek is megvan a maga embere az elit ügyosztálynál az ambiciózus Colin Sullivan (Matt Damon) személyében. A két spion egymás leleplezésére tett kísérletei őrült hajszává válik, amiből nem kerülhet ki mindenki élve.

Frank Costello szerepét Scorsese eredetileg örök kedvencének, Robert de Nironak szánta volna, aki azonban saját rendezése miatt nem tudta elvállalni a feladatot. A rendező és DiCaprio személyes rábeszélésének és az igényei szerint kibővített szerepének köszönhetően adta be végül a derekát a vígjátéki szerepek után ismét velejéig gonosz Jack Nicholson. A film szinte minden további szerepében is nagyágyúk brillíroznak, a jófiúkat Alec Baldwin, Mark Walhberg és Martin Sheen erősíti. Érdekes, hogy bár kezdetben Kate Winslet és Hilary Swank neve is felmerült a film egyetlen valamire való női szerepére, Scorsese végül a kevésbé ismert Vera Farmiga mellett döntött… mindenki ítélje meg saját belátása szerint, hogy jól-e.

A film az azóta két folytatást is megért Szigorúan piszkos ügyek valamennyi részéből emel be elemeket, még sincs utánérzésünk. Scorsese szigorúan kikötötte, hogy nem remaket, hanem önálló filmalkotást akar készíteni, éppen ezért meg se nézte az eredetit. Szerencsére ez meg is látszik a filmen, teljesen önálló életet él, nincsen összehasonlítási kényszerünk. Nagyszerű történet és nagyszerű szereplők egy klasszis rendező kezében – aki szerette a Szigorúan piszkos ügyeket, annak azért, aki nem látta, annak meg azért kötelező darab.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs főszerkesztője és egyik alapítója. Geográfusként végzett, majd szabadúszóként írt. Miközben filmes diplomáján is dolgozik, saját PR ügynökségét építi. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek. kataorsolya@filmtekercs.hu

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

 

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..