Kritika

A laposföld-hívők is csak emberek – Behind the Curve

Daniel J. Clark Netflixen elérhető, Behind the Curve című filmje a laposföld-hívőket állítja középpontjába – egy döbbenetes, fontos és emberbarát alkotás.

Miután már az összes többi összeesküvés-elméletből kiábrándult, Mark Sargent fogta magát és kíváncsiságból beleolvasott a laposföld-elméletbe. Kezdetben az vezérelte, hogy megcáfolja azt, majd ahogy egyre jobban belemélyedt, rájött, hogy ez talán nem is hülyeség. Sőt… Elkezdett videókat gyártani a témában, amelyeknek köszönhetően az addig obskuritásban lévő laposföld-kultusz világszintű mozgalommá nőtte ki magát.

Ő és hívő társai a Behind the Curve főszereplői. Clark dokumentumfilmje egy nagyon furcsa és hihetetlennek tűnő szubkultúrába vezeti be a nézőjét, és arra keresi a magyarázatot, hogy miért élhet a 21. században több ezer olyan ember, akik rendíthetetlenül hisznek egy tudományosan számtalanszor cáfolt tézisben. A rendező szerencsére mindkét oldalt meghallgatja (a hívek mellett a filmben asztrológusok, asztronauták és fizikusok álláspontját is megismerjük), és a film legszimpatikusabb vonásává az válik, nem csinál szándékosan hülyét az alanyaiból. Legalábbis nem jobban, mint ők saját magukból.

A Behind the Curve ugyanis egy olyan film, amely nem a cinikus lenézés, hanem az őszinte megismerés igénye miatt készült el.

Persze a laposföld-hívőket értelmiségi gőgből fakadó lenézéssel annyival is elintézhetnénk, hogy „ezek hülyék”. De az igazság összetettebb ennél. A film ugyan bemutatja a laposföld-elmélet legfontosabb elemeit, és azt, hogy miként nőtte ki magát a mozgalom odáig, hogy több száz (ezer?) fős konferenciákat rendezzenek, ám nem ez a legnagyobb erénye. A Behind the Curve ugyanis sokkal általánosabb dolgokról is szól annál, hogy cáfolja a laposföldesek állításait: például, hogy a Földünk nem az űrben, a Nap körül keringő bolygó, hanem egy végtelen jégmezőn, egy búra alatt létező „életöböl”. Az égitestek pedig csupán holografikus kivetítések az áthatolhatatlan búra alatt.

A Behind the Curve kiválóan rámutat arra, hogy az emberek nem feltétlenül azért hisznek (akár bizonyítottan is) téves dolgokban, mert „hülyék”, hanem mert közösségre van szükségük.

A Flat Earth Society (Lapos Föld Társaság) ugyanis olyan csoport, mint bármely más szubkultúra.

Azonos érdeklődésű emberek közössége. Olyan embereké, akiket a társadalom, a családjuk vagy a barátaik kizártak maguk közül. A fölényes lehülyézés pedig ezért nem jó hozzáállás. Az csak megerősíti az egymás közötti köteléküket, miközben még messzebb taszítja őket a társadalom egészétől.

A filmből arról is pontos képet kaphatunk, hogy miként működik az összeesküvés-elméletek iránt elköteleződött személyek gondolkodásmódja, mi különbözteti meg az ő módszereiket a valódi tudományos kutatástól.

A fanatikusoknál ugyanis előbb van meg az eredmény, és aztán ahhoz keresnek egy kísérletet, ami képes igazolni azt.

Döbbenetes látni, mikor a hívők által kitalált és elvégzett kísérlet is megcáfolja a lapos Földet, milyen könnyedén vetik el az eredményeket, és találnak kifogásokat a kudarcra. Épp ez a hozzáállás az, ami miatt a valódi tudomány képviselői nehezen találnak rajtuk fogást. A kiközösítés/lehülyézés csak tovább ront a helyzeten, ám az észérveket sem hallgatják meg. Ami nem is csoda, hiszen a kultusz tagjai minden kapcsolatot megszakítottak a külvilággal. Emberi kapcsolatuk kizárólag a kultusz többi tagjával van. Így – ahogy ezt egy szereplő is kimondja – még abban az esetben is, ha cáfolhatatlanul bebizonyosodik egy hívő számára, hogy tévedésben él, még ekkor sem áll érdekében feladni a hitét. Hiszen akkor a laposföld-közösség kivetné magából, és félő, hogy a többségi társadalomba se tudna visszailleszkedni.

De akkor mégis mi a jó megoldás? Sajnos ez nem derül ki a filmből,

hiszen a fanatizmus hatásos ellenszerét mindeddig nem sikerült megtalálni. A mű egyik legerősebb pontja, mikor az egyik prominens laposföld-hívő podcastos arról beszél, hogy sokan róla is összeesküvés-elméleteket gyártanak („nem is igazi hívő, csak a CIA beépített embere”), és akkor sem hisznek neki, amikor egyértelmű bizonyítékot mutat a tévedésükre. Ilyenkor elgondolkodik, hogy mi van, ha ő is olyan, mint ezek az emberek. Ha ő is csak egy kritikátlan, fanatikus birka. Persze aztán gyorsan megnyugtatja magát, hogy szerencsére nem így van, mert neki igaza van.

Persze annyival is elintézhetnénk az egészet, hogy mindenki higgyen abban, amiben akar. Minek ezzel törődni? És valóban, a laposföld-szekta első ránézésre teljesen ártalmatlan. Ám sajnos az összeesküvés-elméletek általában összefonódnak. Hogy elhiggyük azt, hogy a Föld lapos, ahhoz el kell utasítanunk a modern tudomány eredményeit. Innen pedig már csak egy lépés, hogy elkezdjünk hinni a chemtrailben, vagy hogy ne oltassuk be a gyerekünket. Hogy utóbbi magatartás milyen veszélyekkel jár (nemcsak ránk és a gyerekünkre, de a környezetünkben élőkre is), azt remélhetőleg nem kell ecsetelni.

A Behind the Curve remek dokumentumfilm.

Nem pusztán a témaválasztása, informatív jellege és empatikus hozzáállása miatt, de filmként nézve is az. Egy jó tempójú, remekül szerkesztett és (interjúfilmhez képest) vizuálisan sem unalmas alkotás. Ám ami még ezeknél is fontosabb, hogy egy roppant fontos kordokumentum, ami nemcsak az anti-intellektualizmus terjedésében lévő veszélyekre hívja fel a figyelmet, de arra is emlékeztet, hogy egy vérre menő vitában nem szabad elveszítenünk a másik megértése iránti igényünket. Még akkor sem, ha épp nekünk van igazunk, hiszen olykor egy kis empátiával többre mehetünk, mint egy lexikonnyi érvvel.

Pongrácz Máté

Pongrácz Máté a Budapest Corvinus Egyetem Szociológia szakán végzett. A műfaji filmek nagy kedvelője és az elfedett, obskúrus, de értékes darabok felkutatója. A szerzői trash védnöke és Zardoz hírnöke.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com