Kritika

Betojás – Vigyázz, kész, szörf 2.

Amilyen ütős volt a Vigyázz, kész, szörf első része – nem véletlenül jelölték Oscar-díjra is –, annyira erőltetettre sikeredett az egyenesen videós forgalmazásra szánt folytatás.


Hirdetés

Csak azt tudnám felfogni, miért kell Magyarországon ezeket a direct-to-video borzalmakat szélesvásznon bemutatni. Persze tudom a választ – a kisgyermekes családoktól szépen cseng a forint a kasszánál, akármilyen gagyi is a folytatás –, mégis minden alkalommal elátkozom a forgalmazót, aki ilyen alkotás nézésére kényszerít.

A film első pillanatában leesett, hogy bizony bepaliztak, ez nem a Jégvarázs 2, de nem is a Jégkorszak sorozat egyik kimunkált darabja, ez bizony egyike a tévécsatornák délutáni műsorsávjába kívánkozó utánérzéseknek, ami elé le lehet ültetni a dühöngő gyereket egyedül, amikor a szülő már nem bír vele. Hogy honnan lehet rögtön kiszúrni az átverést? Az animáció klasszisokkal olcsóbb az eredetinél, a történet sokkal együgyűbb, a karakterek pedig – csakúgy ahogy a konfliktusok is – bot egyszerűségűek. A nagy nevek helyén mind a készítők, mind a színészek terén másodvonalbelieket találunk.

Mivel nekem az első rész határozottan bejött – foglaljuk csak össze: egy remek, inspiráló mese, tökös zenék, szerethető karakterek, akiket gigasztárok keltettek életre és egy zseniális stilisztikai megoldás, az áldoku forma –, reménykedtem, hogy az ismert elemeket legalább egy okos variációban látom majd viszont. Sajnos reményeim hamar elszálltak, amikor rájöttem, hogy a beszédes nevű Cody Maverick (Shia LeBouf helyett Jeremy Shada) az előző rész óta igencsak elszállt magától és egész filmben csak péklapáttal kinevelhető karakterisztikákat mutat. Sajnos cimbim, Pipi Joe (hiába keltette életre megint Jon Heder) is sokat fakult, és az olyan nagy kedvencek mint Nagy Z (Jeff Bridges) vagy Reggie Belafonte (James Woods) sem tértek vissza egy új kalandra. Helyettük új ganget kapunk: a történet szerint Cody szeretne csatlakozni a Nagy Ötöshöz, de a helyért meg kell küzdenie régi ellenfeleivel Tankkel (Diedrich Bader) és Pipi Joe-val, illetve barátjával Lanival (Zooey Dechanel helyett Melissa Sturm).

Az előző film az áldokus formát teljesen kimaxolta, rengeteg finomságot és egy leheletnyi médiakritikát is kapott a néző – most ilyesmit a film nyomokban sem tartalmazott. Amit ellenben nem is kis mennyiségben: az az igazán kifogásolható példaállítás. Cody egy felfuvalkodott ficsúr, aki ugyan a film végén önzetlenséget mutat, de nem lesz szerethetőbb: a problémákat, sok más szereplőhöz hasonlóan, erőszakkal próbálja megoldani, és ezt a film nem ítéli el egyértelműen. Talán nem véletlen ez az új elem: a nagy ötös négy tagját híres pankrátorokról, az ötödiket pedig szintén a sportághoz köthető szervezőről mintázták, ők is adják a karakterek hangját – ez felnőttként egy érdekes adalék, egy gyerek világába azonban még ilyenformán se vinném be ezt a témát. Vesszőparipám a gyerekeknek szóló filmek felelőssége – a Vigyázz, kész, szörf 2. e tekintetben is bukott a szememben.

Persze láttam már sokkal botrányosabb animációs filmet is az utóbbi években – felületessége végett engem ugyan untatott a történet, de kellőképpen akciódús ahhoz, hogy a mesecsatornákon edződött gyerekek torkán lemenjen, így elképzelhető, hogy Cody rajongói kiegyeznek egy ilyen színvonalú kalanddal is, csakhogy megint láthassák kedvenc pingvinjüket szörfölni. Én azért, már csak a szülők védelme érdekében is, megvárnám vele – ha már úgyis oda szánták – a DVD kiadást.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!