Kritika

A női cinkosság és a hűtőláda esete – Blow the Man Down

A Blow the Man Down rendezőpárosa, Bridget Savage Cole és Danielle Krudy bűnügyi mesét alkotott eltemetett titkokról, elhallgatott szégyenről, széttöredezett közösségekről és a mindezt átható elemi nőiességről.


Hirdetés

Balladai félhomály, nedves, hideg parti köd, férfi halászkórus énekel, az idő kimerevedik. Frissen kibelezett hal, nyikorgó padló. Priscilla (Sophie Lowe) és Mary Beth (Morgan Saylor) anyjukat temetik, a halotti tort fojtott kísértetiesség uralja. Rögtön megérezzük, furcsa, szövevényes viszonyok lappanganak a gyászolók között. 

A Blow the Man Down című filmben nőiség, cinkosság és szexualitás kéz a kézben járnak.

Lynne Ramsay Ellopott siker című filmjéből a Blow the Man Down alkotói vállaltan merítkeznek. Az Ellopott siker a gyász különös, ambivalens fájdalmáról szól: a magányról, az elszigeteltségről, az elköteleződésről, a hűségről és az elvesztéssel járó furcsa szabadságról. A film zárójelenete mindent egybesűrít, csodálatos film!

A Blow the Man Downban a temetést követő gyászt a nővér és a húg másképp dolgozzák fel. Priss kétségbeesik az örökölt adósságoktól, Mary Beth azonban akárcsak az Ellopott siker főszereplője, egyszerre szorong és felszabadul, végül a helyi kocsmába menekül. Ez végzetes következményekkel jár: szexuális erőszak történik. Pontosabban gyilkosság, önvédelemből. A lányok testvériesen összefognak egymásért, és persze az sem hátrány, hogy kiválóan tudnak filézni, és hogy a halboltban hűtőláda is akad. A hűtőláda, amely épp akkora, hogy egy hulla belehelyezése tragikomikussá váljon, a tengerben végzi. A hagyomány örökkévalóságát behívó kórus itt drámai ellenpontként idéződik meg, az eseményeket ezzel elvonttá, inkább sorsokká és jóslatokká alakítja.

A rendezők által referenciaként emlegetett Volver (Pedro Almodóvar) szintén abszurd módon láttatja a Penélope Cruz által játszott feleség önvédelemből meggyilkolt férjének betaszigálását egy éttermi hűtőládába. A férj ittasan meg akarta erőszakolni nevelt lányát, aki ugyancsak egy felkavaró apai nemi erőszakból született. A hűtőládát szó szerint a föld nyeli el, ugyanis a feleség, barátnőit segítségül hívva, hűtőládástól ássa el volt hitvesét, akinek még fejfát is farag.

A Blow the Man Down precízen kidolgozott forgatókönyve tág narratív mozgásteret enged a kisvárosi titkok rendetlenségének.

A bűnügyi szálak és motivációk egyre bonyolódnak, a gyilkosságok felfedezik és megzavarják az évtizedek óta fennálló kényes hatalmi egyensúlyokat. Csendesen vad és bizarrul vicces kaland vár az északi halászfalu lakóira, amelyben a nők teljes kontrollt gyakorolnak a napközben halászó férfiak távollétében.

A helyi vénasszony trió, Susie (June Squibb), Gail (Annette O’Toole) és Doreen (Marceline Hugot), a bordélyházat üzemeltető Enid (Margo Martindale) és a lányok elhunyt anyja a múltban egyezséget kötöttek, hogy megvédjék lányaikat. Az újabb bűntettek rávilágítanak az egykori megállapodás elavultságára, így a konfliktusok és együttérzés határán egyensúlyozó viszonyuk végérvényesen meginog.

Az egyedi női karakterek az izgalmas színészi alakításoknak köszönhetően kitűnően elférnek egymás mellett. Priscilla (Sophie Lowe) és Mary Beth (Morgan Saylor) hitelesen egészítik ki egymást: Priscilla egyenes arcú, felelősségteljes és szorgalmas, míg Mary Beth impulzív és kiszámíthatatlan. Mindkét színésznő tökéletesen illeszkedik a szerepébe, érezhető a testvérekre oly jellemző különbözőségekből és intimitásból fakadó ambivalencia, miközben az erős forgatókönyv jóvoltából együtt fejlődnek a film során. Margo Martindale ízlésesen lavíroz a tenyérbe mászóan kedves és a gonosz karaktere között, jelenetről jelenetre újabb oldalát mutatja be, attól függően, hogy a vénasszony trió, a lányok, a rendőrfelügyelő vagy pedig a bordélyházában prostituáltként dolgozó Alexis (Gayle Rankin) a társa. Rankin a GLOW évadjaiban már bizonyított, de itt is nagyszerűen megállja a helyét. 

A fiatalok és az öregek bűnei, a fekete humor, a különböző sejtelmes hangok, baljós jelzések és félreértés-sorozatok a Coen-fivérek filmjeit idézik.

A Véresen egyszerű kapzsi, megvesztegethető világa és kegyetlensége lengi be a Húsvét-öbölben elterülő Maine-t.  Bridget Savage Cole és  Danielle Krudy első, független filmjében a város külön karakter (gyönyörű a forgatás helyszínét adó terület), egyfajta alternatív vadnyugat, egy távoli, kieső hely a saját szabályaival. Itt nem lepődünk meg különösebben, ha az erőszaktevő fejébe szigony fúródik.

A hagyományokat komolyan vevő vénasszonyok a háttérben meghúzódva, fokozatosan avatják be a lányokat a kisváros sajátos törvényeibe, az általuk alapított titkos szövetségbe. Hogy sikerül-e a beavatás és a hagyományok átörökítése? Ha a tengerparti zenére és a dallamokra figyelünk, amelyeket a film kezdetekor hiú lelkesedéssel, külön beékelt jelenetben énekelnek a férfiak, a film végén pedig mintegy suttogva, szinte csak maguknak énekelnek a nők, akkor megkapjuk a választ.

Szin Karolina

Szin Karolina az ELTE filmtudomány szakán végzett, majd grafikai- és product design tanulmányokat folytatott, többek között MOME-n. Jelenleg a filmgyártásban dolgozik. Szereti a szép grafikájú filmeket, animációkat (Tomm Moore, Sylvain Chomet, Gabrielle Vincent munkái), a magával ragadókat (Iñárritu, Jamin Winans), a kortárs magyart, illetve az ehhez részben viszonyítási pontként szolgáló rendszerváltó alkotásokat. szin.karolina@gmail.com

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés