Kritika

Bodiból buddy – Rock csont

Az Énekelj! után ismét egy a zene köré épülő animáció hirdeti a légy önmagad igéjét. Ash Brannon Rock csont című filmje nem kapott akkora hájpot, mint az Illumination állatos tehetségkutatója, nem érdemel azonban kevesebb figyelmet.


Hirdetés

A kínai-amerikai koprodukcióban készült számítógépanimáció egy öntudatos malamut története: a tibeti birkafalut védelmező Bodi (Luke Wilson, magyar hangja Puskás Peti) ahelyett, hogy örömmel követné apját (J.K. Simmons, magyar hangja Törköly Levente) a poszton, arról álmodozik, hogy zenészként meghódítja a nagyvárost. Egy idő után apja is beadja a derekát és elküldi a fiút, valósítsa meg álmait – vagy ha elbukik, térjen vissza a faluba és vállalja fel a neki szánt feladatot. Bodi neki is indul. A város azonban nem fogadja tárt karokkal őt – jó szíve, tehetsége és hűsége azonban nemcsak a sztársághoz segíti hozzá, de a farkasok fenyegette otthonát is megmenti.

Az utóbbi években a mesék legnagyobb baja a nehezen elfogadható értékrend. Láttunk már az opportunizmus éljenző madármesét és gyilkolást legalizáló dinókalandot. A Rock csont leginkább azzal tud kiemelkedni kortársai közül, hogy egy nagyon is valid üzenetet, egy valóban például szolgáló attitűdöt jelenít meg szerethető módon. A kitartást, a bátorságot és a lojalitást támogatja, és ezzel egyszerre szolgálja a közösséget és az önmegvalósítást. Ritka az ilyen tisztán üdvözölhető üzenet, utoljára talán a Kubo és a varázshúrokban láttunk hasonlót. A forgatókönyvet Kurt Voelkerrel közösen jegyző Ash Brannon rendező egyébként nem először tűz zászlajára ilyen üzenetet – a nem véletlenül Oscarra jelölt Vigyázz, kész, szörf! szentelt már néhány gondolatot a témának.

Bodit minden naivitása ellenére hamar a szívünkbe zárjuk – nála csak az alkotói válságban sínylődő rocksztárt (Eddie Izzard, magyar hangja Simon Kornél, énekhangja Mikecz Kornél) kedveljük meg még jobban, aki az iróniából táplálkozó humort is szállítja. Angus karaktere, a sok rocker kiszólás és a tipikus zenész klisék kiforgatása a garancia rá, hogy minden korosztály egyaránt élvezze a sztorit. Ahogy egyre többet tudunk meg a macskáról, Bodi kezdetben egyszemélyes sztorijából szépen lassan buddy történet lesz – kifejezetten értelmes, ahogy építkezik a film.

Hogy mi az, ami miatt mégsem tud a Rock csont akkorát szólni, mint amekkorát kellene? Bizony a zene miatt. Egy rockzenés animációban legalább a hajunkat kéne lefújnia a gitárriffeknek – ezúttal a csúcspontot adó nóta éppen csak, hogy megszólal, a film legnagyobb dala pedig sosem lehetne több egy egynyári rádiós slágernél. A katarzis, annak ellenére, hogy az üzenet igenis felemelő, a karakterek pedig kifejezetten szerethetők, mégis elmarad – egy ütős nótával Brannon maradandóbb filmet alkothatott volna.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés