Kritika

A boldogság nyomában jr. – Trollok

Trollok (Trolls)

Trollok (Trolls)A DreamWorks és a Hasbro szerelméből született Trollok masszív szín- és csillámportúladagolással mutatja be a gyerekeknek, hogy a boldogság márpedig választható.

A trollok élete csupa szivárvány, ének, tánc és móka – rikítóbbnál rikítóbbra színezett hajuk hivatott szimbolizálni, milyen boldog kis lények ők. Mivel ezen kívül más tulajdonságuk nem is nagyon van, ez fogja okozni vesztüket is: a boldogságot nem ismerő, kifejezetten taszító kinézetű bergeniek – akik nem mellesleg óriásnak tűnnek a mindössze néhány centiméter magas főhőseink szemében – ugyanis azt találják ki, hogy ha megeszik a trollokat, attól ők is boldoggá válnak.

Porcos királyfi első igazi trollalája (így nevezik ugyanis a trollfaló ünnepet a méretes szörnyek) azonban botrányba fullad: az ízletes kis lények helyett csupán fából faragott másukat találják a trollfán a bergeniek. Rikító kis hőseink menekülése és új helyen történő letelepedése azonban csak bevezető a fő történetszálhoz, melyben találkozunk bergeni boldogtalansággal küzdő trollal éppúgy, mint a kannibál jegyeket magán viselő lakoma nélkül is boldogságot megtapasztalni tudó szörnnyel.

Trollok (Trolls)Hogy valójában miben áll a boldogság, mi az igazi öröm nyitja, az a film végére biztosan kiderül a gyerkőcök számára – a felnőtteknek pedig jó eséllyel sokkal korábban, de mivel a Trolloknak egyáltalán nem ők a fő célközönsége, ezért nincs is ezzel feltétlen baj. Addig azonban, míg a zenés-táncos végkifejletig eljutunk, számtalan kaland, veszély és persze ének és tánc vár még a cukiságmérőt lépten-nyomon kiakasztó kis lényeinkre.

Az olykor már giccsbe hajló örömködés mellett persze némi humor is helyet kapott a Trollok világában, melyek közül egy-kettőt csak a felnőttek fognak érteni (pl. a Sound of Silence című örökbecsű felcsendülését, mikor egyetlen mogorva trollunk csendet kér), sőt, a készítők nem átallottak viccet csinálni magából a musical műfajból sem, a rendszerint indokolatlanul felcsendülő muzsikára ugyanis szürkeségével a többiek közül kilógó kis hősünk nem egy ponton bedobja a „Ne már! Most tényleg énekelni fogsz?” kérdést. Ez azonban, mint ahogy a többi vicc is, már bőven gyerekkompatibilis, így nem csoda, ha a lurkók egy nagy kacagás és – a zenéknek köszönhetően – egy nagy buli emlékével hagyják el a mozitermet.

Trollok (Trolls)A Trollok tehát nem nyújt semmiben maradandót vagy újat (egy zenékkel felturbózott Hupikék törpikék-történet lényegében az egész, csak még kevesebb jellegzetes karakterrel), de az elkészítésének feltételezhető célját eléri: gyerekek számára szórakoztató módon, színesen, de a néhány eleresztett csillámporos puki miatt szerencsére nem szagosan mesél a boldogságról, melynek megtalálása mindenki számára cél, az erre alkalmazott módszerek között azonban létezik alkalmas és alkalmatlan egyaránt.

Hancsók Barnabás

Hancsók Barnabás 2010 óta ír cikkeket a Filmtekercsnek, volt rovatvezető és olvasószerkesztő. Specializációja az adaptáció, a sci-fi, a vígjáték és a társadalmi dráma, szívesen ír szerzői, bűnügyi és dokumentumfilmekről is.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com