Kritika

Bollywood: All in – Happy New Year

Farah Khan a Happy New Yearben mindent egy lapra tett föl – ismét összeterelte Bollywood legnagyobb sztárjait, hogy megcsinálja a Briliáns csapda és a Battle of the Year keverékét. A végeredmény vicces, látványos – és igencsak bizarr.

Szilveszter éjszakáján bármi megtörténhet – a tökéletes rabláshoz is remek időzítés. Tudja ezt Charlie (Shah Rukh Khan) is, aki 8 év után akar végre bosszút állni Charan Grooveren (Jackie Roff), aki börtönbe juttatta ártatlan apját. Csapatot verbuvál és arra készül, hogy ellopja Dubaiban a világ legértékesebb gyémántjait a férfitól – csakhogy ehhez meg kell nyernie az India táncbajnokságot. A csinos tánctanártól, Mohinitől (Deepika Padukone) kér segítséget, aki hamarosan nemcsak tánclépésekre, de szerelemre is tanítja az évek óta csak a bosszújának élő férfit.

A bollywoodi filmek nem ritkán három órásak, így nem meglepő, hogy egy átlagos amerikai vagy európai filmnél több is belefér a játékidejükbe – a Happy New Year ezúttal a heist filmet és a táncfilmet vegyíti megszórva természetesen a hindi nyelvű filmek kötelező fűszereivel: a humorral, az akcióval, a romantikával és a musicalbetétekkel. Bár a kétezer-tízes években már egyre gyakrabban készülnek amerikai mintára tisztább műfajú filmek, ez a 2014-es mozi inkább a klasszikus masala filmekre hajaz. Ezekhez hasonlóan a Happy New Yearben is megtalálja minden családtag a saját szórakozását: az urak a szépen kidolgozott bunyókban, a hölgyek Shah Rukh Khan szépen kidolgozott felsőtestében gyönyörködhetnek. Aki kedveli ezeket a kevert zsánerű mozikat, biztosan élvezni fogja ezt a filmet is – még ha ilyen bizarr mixtúrára ritkán látunk is példát.

Farah Khan nem először dolgozik együtt a nemes egyszerűséggel Bollywood királyának nevezett SRK-val, a rendezőnő valamennyi korábbi filmjének ő volt a főszereplője. Legújabb közös vállalkozásuk a humort helyezi középpontjába. Az európai ízlésnek kifejezetten infantilisnak ható poénkodás ezúttal viszonylag szerethető formában jelenik meg, bár tény, hogy a hányós viccek az indiaiaknak sem állnak jobban, mint az amerikaiaknak. Szerencsére a nevettetés egyik legjobban sikerült formája a filmben nem az emésztéshez, hanem a színészek ügyetlenkedéseihez kapcsolódik.

Aki látott már bollywoodi filmet, tudja, hogy az énekes-táncos betétek elengedhetetlen részei a legtöbb alkotásnak, az a színész pedig, aki nem mozog jól, nem igazán rúghat labdába. Pontosan ez a háttértudás segíti hozzá a nézőt a szórakozáshoz: a ritka jó táncosként már megannyiszor bizonyított Shah Rukh Khan önmaga paródiáját adja, csakúgy a szintén óriási sztárnak számító Abhishek Bachchan, aki most még egy idétlen kígyózó mozdulattal is rátesz a dologra egy lapáttal. Innen kezdve az egyébként objektív mércével alig-alig értékelhető táncbetétek belsős poénokká és a nevetés kiapadhatatlan forrásává válnak.

A filmet megnézve egy másik – közel sem az alkotóknak köszönhető – érdekességre is bukkanhatunk. A Bachchan által alakított karakter alkoholista – a film pedig több helyen is nyíltan foglal állást az alkoholfogyasztással szemben, méghozzá egyáltalán nem burkolt művészeti megoldásokkal, hanem egy szolid, de jól látható felirattal az adott jelenet alján. A Happy New Year az első olyan film, mely áldozatául esett a filmes tanúsítványokat kiadó indiai központi bizottságnak – korábban csak a dohányzás veszélyeire kellett felhívni a nézők figyelmét a film valóságából kiszakító feliratokkal, most már az alkoholfogyasztás sem megy át a rostán. Művészileg korántsem szerencsés megoldás, hiába szolgálja a társadalmi felelősségvállalás ügyét.

Happy New Year szórakoztató, egyszernézős film, egy újévi józanodáshoz pont megfelelő bohóság – amit azonban a Bollywood világában járatosabbak fognak igazán élvezni.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com