Kritika

Silent Movie – Bombasiker

A Fantasy Film jóvoltából szeptember elejétől két nagysikerű Mel Brooks-komédia vált elérhetővé a hazai DVD-piacon. Munkatársunknak, Hevesi Istvánnak a Magasfrászról megfogalmazott megosztó véleményével szemben a Bombasikert kizárólag a „zseniális” címkével tudnám jellemezni.

A film

Dicsérendő a Fantasy Film kezdeményezése, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb nevettetőjének két, a hetvenes évek homályába vesző munkáját emelnék vissza a köztudatba, hiszen az ifjabb generáció számára Mel Brooks neve jószerivel egy rettenetesen gyenge vámpír-(Dracula halott és élvezi), és egy üdítően bohém Star Wars-paródiával (Űrgolyhók) forrhatott eggyé. Szerencsére a Bombasiker produceri idegeket romboló alapötlete kellőképpen árnyal a direktor álomgyáron élcelődő, ötletgazdag életművén.

A Bombasiker 1976-os megjelenése idején elképzelni sem lehetett volna eszementebb filmtervet egy némafilmes korszakot megidéző burleszknél. Mel Brooks Oscar-díjas forgatókönyvíróként (Producerek), egy szovjet (Tizenkét szék) és két műfaji – egy western (Fényes nyergek) és egy horror (Az ifjú Frankenstein) – paródia levezénylése után jutott el e merész döntés meghozataláig, s meglepetésre mind a közönség, mind a szakma előtt kifizetődőnek bizonyult a vállalkozás, amit a 36 millió dolláros bevétel és négy Golden Globe-jelölés is kifejez.

S valóban, a Bombasiker talán az életmű legszerethetőbb darabja, ami elsősorban a Hollywood (nagy)ipari berendezkedésén csattanó kendőzetlen öniróniának köszönhető. A sztori szerint az egykoron sikeres, alkoholproblémáit letudó direktor, Mel Funn a nagy visszatérésről álmodozik, amit egy némafilm elkészítésével hajtana végre, csakhogy a sikerhez elengedhetetlenek az álomgyári sztárok, s nem is olyan könnyű megnyerni őket a projekthez. A színészi ellenállásból azonnal leszűrhető önreflexió pedig káprázatos cameokat szül, felbukkan Burt Reynolds, James Caan, Liza Minelli, még Anne Bancroft is, de a csillagok közül Paul Newman bizonyul igazán bevállalósnak, aki autóversenyzői gyakorlatát kifigurázva balesete után egy kerekesszékkel menekül az őt üldöző alkotók elől.

A Bombasiker egyik mellékkonfliktusa a korszak jellegzetes, ám szomorú eseménysorát is felvillantja, miszerint a némafilmért felelős stúdiót egy, a filmkészítéstől idegen nagyvállalat szeretné bekebelezni. Érdemes azonban megjegyezni, hogy csak a történet szövetébe gondosan beágyazott poénok működnek igazán. Mel Funn és két társalkotójának egyéni, valóban slapstick humorra építő csetlés-botlásai bár megidézik a filmtörténet első fajsúlyos korszakát, Chaplinhez vagy Keatonhöz hasonlatos összetett személyiség híján nemcsak az azonosulást nehezítik, hanem megakasztják a film ritmusát is.

Mel Brooks valóban némafilmet forgatott, az inzertekkel dúsított 87 perces játékidő folyamán csupán pár olyan geget villant fel, amelyek erélyesebben kekeckednek a hangosfilmmel. Ugyanakkor a közönség képorientáltságára ügyelve jóval dinamikusabban, olykor attraktívabb zoomolásokat is alkalmazva forgatta le a Bombasikert. A filmre most, 2011-ben éppolyan filmtörténeti ősmaradványként lelhetünk rá, mint saját korának közönsége, de ahogy Hulot úr zárvány-kalandjaira, úgy a Bombasikerre is megéri egy felhőtlennek kívánt másfél órát tartogatni. Sőt egyes gegjei (pl. MGM-paródia, az üdítőautomata löveggé alakítása) önmagukban is örökérvényűek a minőségi szórakoztatás terén.

A lemez

A Magasfrász kiadványához hasonlóan a Bombasiker korongján is előzetesek és filmográfiák kaptak helyet.

Bombasiker (Silent Movie)
színes, amerikai vígjáték, 87 perc, 1976

rendező: Mel Brooks
forgatókönyvíró: Mel Brooks, Rudy De Luca
zeneszerző: John Morris
operatőr: Paul Lohmann
producer: Michael Hertzberg
vágó: Stanford C. Allen, John C. Howard

szereplő(k):
Mel Brooks (Mel Funn)
Marty Feldman (Marty Eggs)
Dom DeLuise (Dom Bell)
Bernadette Peters (Vilma Kaplan)
Ron Carey (Devour)

IMDb

A DVD megjelenése: 2011.09.01.
Szinkron nyelv: angol Surround
Feliratok: magyar
Extrák: Előzetes, Filmográfiák
Ár: 1049 Ft

Kiss Tamás

Kiss Tamás

Kiss Tamás a Vászon nélkül és a Fesztivál rovat szerkesztője. Gimnáziumi tanárként mozgóképkultúra és médiaismeret, illetve történelem tárgyakat oktat. Rajong a western, a horror és a gettófilm műfajáért, valamint Brian De Palma és Sidney Lumet munkásságáért.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya