Kritika

Borzalom – Harcban élve

homefront jason stathamSylvester Stallone forgatókönyve alapján, Gary Fleder rendezte a Harcban élve című akciófilmet, melynek központi figuráját az „ezerarcú” Jason Statham alakítja. A film egy régi vágású iparos munka. Jól ismert történettel, többek között ezért is kiszámítható fordulatokkal, de a nyers erőszak, a műfajtól elvárható ritmus és tempó, néhány találó mondat és egy jól felépített – bár minden különösebb eredetiséget nélkülöző – formavilágnak köszönhetően egy éjszakára elég lehet.
Elég ahhoz, hogy jól szórakozzunk a filmen, persze csak ha szeretjük a Jason Statham-szerű harcművészetet, ami nem hasonlítható össze Bruce Lee stílusával, vagy Jackie Chan akrobatikus mozdulataival. Ő inkább egy felbőszített bika féktelenségével tapossa meg ellenfeleit, de korrekt, mert mielőtt beveri a fejed, előtte kétszer szépen kér.

harcban élve-jason-statham-2013-630x350Phil Broker (Statham) ex-DEA (kábszerellenes) ügynök, egy rosszul végződő beépített küldetés miatt adós marad az életével egy rosszarcú motoros drogkartell vezérének. Hogy elkerülje a megtorlást, és megállítsa a további pusztítást, egyetlen lányával az Egyesült Államok legbiztonságosabb helyére megy egy lousianai kisvárosba, ahol a methanphetamine születik. Amikor Broker lánya megvédi magát a homokozóban, és eltöri egy 10 éves nagyfiú orrát, egyrészt bebizonyítja nekünk, hogy tényleg Broker lánya, mert pont kétszer kéri szépen Ő is, és utána lealáz. Másrészt egy olyan bosszúlavinát indít el, amiben az apja újra kell, hogy gyakorolja a hivatását, egyszóval ölni fog. A jellemfejlődés elképesztő, Broker brutálisan megöl kb. 25 embert, de annak az életét megkíméli, aki valójában az egészről tehet.

James-FrancoNa de hagyjuk is a történet mesélését, beszéljünk inkább az akicófilmek mindig is jobban kedvelt sztárjairól, a főellenség(ek)ről. Sajnos ezúttal ezt a markáns műfaji elemet sem sikerült jól kijátszani. Habár a methlabor vezére, a Cápa (James Franco) névre keresztelt kakas, ezen a szemétdombon briliáns ügyességgel igazodik ki, és fedi fel Broker zsaru múltját – megtalálja a pincében a dokumentumokat… Kezdeti szociopata csínytevései a film végére egészen háttérbe szorulnak, a karakter és vele együtt a thriller elemekből építkező feszültségkeltő szál is lemorzsolódik. A végjátékban hiányoltam az igazán nagy durranást, ami azért szomorú, mert egy akciómozinak meg lehet bocsájtani, ha a történet nem röpköd homéroszi magasságokban, de csak és kizárólag akkor, ha a látvány kifogástalan. A történet nem borzolja fel az idegeket, és Jason Statham ezúttal sem alakít Oscar-díjasat, így a film végére semmi sem marad, ami miatt emlékeznünk kéne rá. Aki nem fanatikus Jason Statham rajongó, szerintem várja meg, amíg 499 forint lesz akciósba’ az Intersparnál.

Varga Gergő

2011-ben végeztem az ELTE Filmtudomány mesterképzésén, amit három szabadon bölcselkedő év előzött meg. Mindig is humán beállítottságúnak tartottam magam, de eleinte inkább az irodalom, mintsem a film vonzott. Első maradandó filmes élményeimet nem tudom olyan nagyságokhoz kötni, mint Bergman, Truffaut vagy Tarr Béla, sokkal inkább egy másik legenda, Jackie Chan akrobatikus mozdulatai derengnek fel. Egyetemi éveim alatt elképesztő iramban és mennyiségben szívtam magamba a nagy korszakok és a figyelemfelkeltő kortárs filmeket. Csillagjegyemhez hűen pedig mindenben megtaláltam az érdeklődésem. Több, mint egy éve írok a „'tekercsnek”, a szerkesztőség tagjai szemtanúi lehettek első publicisztikai lépéseimnek, és jó anyák és apák módjára noszogattak a helyes irány felé.

Filmek: Király Jenő kurzusai és írásai óta gyakorlatilag minden műfajban találok filozófai mélységet, mégis inkább a lelki vívódásokat kedvelem, mintsem a fizikai szenvedést. A horror így tehát kívül kell, hogy essen a rajongási zónán, bár a CGI technológiák előtti filmek maszkmesterei mindig is kivívták a tiszteletemet. A Távol-Keletről több alkotás is megérintett Ki-duk Kim gyakorlatilag bármelyik filmkölteménye, Chan-wook Park agresszív, brutális, mégis káprázatos thrillerjei. John Woo otthon és később az USA-ban rendezett akciómozijai. De a magyar filmgyártás Latabárja legalább annyira képes megnevettetni, mint az állati nyomozó Jim Carrey-je. A hatvanas-hetvenes évek magyar filmművészete pedig elképesztő műveket termelt ki!

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!