Kritika

Bűbájos iparosmunka – Bűbáj

Nem tudom, ki hogy van vele, de én imádtam a Disney-féle családi mozidélutánokat. Hát ez most egy a jobb fajtából: vicces, tökéletesen kiszámíthatóan fordulatos, rózsaszín és szuperhabos. Pont ahogyan a nagy könyvben meg van írva: kiváló iparosmunka.

De hát Disney-től mi mást is várhatnánk. A mester hagyatékát őrző kompánia tökélyre fejlesztett egy receptet, csak a fűszereket cserélgeti, hogy ne unjunk rá a sok szirupra. A Bűbáj legkellemesen hozzávalója ezúttal a humor. Kifigurázza a Disney-életmű legmeghatározóbb motívumait – nem kell azonban félnünk, a film végén főhősünk, a megkeseredett válóperes ügyvéd (Patrick Dempsey) is megadja magát a rózsaszín mesevilágnak,  és bár dalra ugyan nem fakad, de táncol, méghozzá nem is akárhogyan.

Hogy mi készteti erre? A mesés Giselle. Giselle (Amy Adams) igazi Óperencián túli leányzó, akit Edward (újra és újra meglep James Marsden) herceg hamarosan hercegkisasszonyává akar tenni, csakhogy mostohaanyja, a gonosz Narissa királynő (Susan Sarandon) félti a trónját az ifjú arától és leendő gyermekeitől. Hüp-hüp, Barba-trükk, egy kis bűbáj segítségével a leányzó máris New York cseppet sem mesés utcáin találja magát. Még szerencse, hogy összefut Roberttel, akivel – na most lőjjem le a poént? – jól egymásba gabalyodnak. Persze nem élhetnek csak úgy boldogan, amíg meg nem halnak – legalábbis egyelőre –, mert jön utánuk a herceg megmenteni aráját, a királynő beépített embere, végül maga a gonosz uralkodónő is, hisz tudjuk, hogy a piszkos munkát senki sem tudja olyan jól elvégezni, mint a főgonosz. És a többit már mindenki el tudja képzelni.

A Disneyéknél már többször bizonyított Kevin Lima rendező nagyszerű kis csapatot verbuvált össze. A tévében eddig sokkal többet foglalkoztatott Amy Adams kapta meg a szupernaiva karakterét – hihetetlenül ártatlanul és szerethetően hozza a figurát. Ennek szöges ellentéteként Susan Sarandon parádézik a gonosz mostoha szerepében – a színészi kvalitásai eddig sem voltak kérdésesek, de az elsőrangú jelmeznek köszönhetően megdöbbentõen szexis formáját is megcsodálhattuk végre.  A Giselle szívéért vetekedő pasikat Patrick Dempsey és James Marsden alakítja – mindketten szuperédesek, még szerencse, hogy a végén Edward herceg sem marad pár nélkül – megszakadna a szívünk, hiszen egész film alatt olyan elszántan (és olyan kedvesen bután) küzdött hölgyéért.

Igazi katarzis volt a film nagyszerű musicalbetétje – tény, hogy manapság már mindenki furcsán néz, ha nem rajzolt szereplők dalolni, ne adj isten táncolni kezdenek, a humor eszközeként azonban egyre többször láthatunk megint ilyen jeleneteket, aminek én személy szerint nagyon örülök.

Mit is mondhatnék még? A Bűbáj remek családi kikapcsolódás, üde és vidám. Egyszerűen mesés.

Bűbáj (Enchanted)
színes magyarul beszélõ amerikai családi vígjáték, 108 perc, 2007

rendező: Kevin Lima
forgatókönyvíró: Bill Kelly
zeneszerző: Alan Menken, Stephen Schwartz
operatőr: Don Burgess
producer: Barry Josephson, Barry Sonnenfeld
vágó: Gregory Perler, Stephen A. Rotter

szereplők:
Amy Adams (Giselle)
Patrick Dempsey (Robert)
James Marsden (Edward)
Timothy Spall (Nathaniel)
Rachel Covey (Morgan)
Susan Sarandon (Narissa királynõ)
Idina Menzel (Nancy)

IMDb
disney.go.com/disneypictures/enchanted

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!