Kritika

Candy

{mosimage} 

Kábítószeresekrõl filmet írni nem egyszerû dolog. Sokan, sokféleképpen próbálták feldolgozni a témát, a sor a Trainspotting óta egyre sûrûbb. Az ausztráloknak egyébként is szívügyük ez a sok bizarr kapcsolat, gondoljunk csak a pszichésen terhelt Rómeó és Júliára, az Angel Baby-re. Kettõs tekintet esett tehát Neil Armfield filmjére.

 

 

A végeredményen persze – de hát min nem – lehet vitatkozni. Lehet, de nem könnyû. Hiszen mirõl szól a film? Dan költõ, Candy pedig festõ. Akar lenni. De nem megy. Aztán kipróbálják a drogot, hátha azzal menni fog. Nem megy, ezért le akarnak szokni, de az se megy. A szerelmes pár kis híján életével fizeti a drogot.
{mosimage}Lelki szemeim elõtt tiltakoznak a film rajongói, de mégis meg kell hagyni. A Candy nem szól semmi többrõl, mint amirõl elõdei már szóltak. Lehet, hogy Luke Davies rózsás körmondatai bestsellerhez vezettek, de a film mint olyan nem körmondatokkal építkezik. A szerelmesek tûszúrásaira pedig már nem szisszenünk, a gyomrunk a sok hányástól és kifordult szemtõl már nem szorul össze, de sajnos Dan kártyafeltörõs pénzszerzési akcióin sem futja egy szájszéli mosolynál többre. Egy kivétel azért mégis akad: Candy terhes lesz, így szükségesnek látják a leállást. Mindketten. Van itt vagy 10 perc, amin folyton fölszisszenünk, ami torok- és gyomorszorító, s amihez egy szájszéli mosoly se jut. Még szerencse. Ekkor csak a kezünk szorul ökölbe, s csak a szánk kap kis enyhe grimaszt. Ez az, amikor nem tudunk kibújni a film alól.
Egyébként pedig marad a nagy csönd. Mert ha jó egy film, az egekbe lehet dícsérni: korszakos alkotásról kell szólni, egetrengetõ történetrõl, szereplõkrõl, képi világról vagy másról, meghatódottságtól vagy röhögéstõl telekönnyezett zsebkendõkrõl. Ha annyira rossz az a film, akkor bele lehet tölteni minden fölgyülemlett frusztrációt. De ha a Candy-t nézzük, mi marad? Az öröm, hogy Geoffrey Rusht újra látja a vásznont. Játszhat akármekkora taplót, õ így is ragyog.

 

{mosimage}

 

Candy
színes feliratos ausztrál romantikus dráma, 108 perc, 2006

rendezõ: Neil Armfield
forgatókönyvíró: Neil Armfield, Luke Davies
operatõr: Garry Phillips
zene: Paul Charlier

szereplõk:
Abbie Cornish (Candy)
Heath Ledger (Dan)
Geoffrey Rush (Casper)

IMDb-átlag: 7.0

Filmtekercs.hu

Filmtekercs.hu

A Filmtekercs.hu Magyarország legnagyobb független online filmes lapja és a te kedvenc újságod.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Címlapon

Video

Kik a legújabb szereplők a streamingpiacon és vajon melyiküké a jövő? A VLOGtekercs második adásában folytatjuk a seregszemlét és egy kis jövendölgetéssel is készültünk!

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya

A videó Tóth Nándor Tamás cikke alapján készült.

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..