Kritika

Levezényled a világ legnagyobb betörését?  – Cat Burglar

A Fekete tükör Bandersnatch című epizódja után visszatért az interaktív történetmesélés világába Charlie Brooker, és bár a Cat Burglar jóval kisebb teret enged a nézői beavatkozásnak, azért bőven tartogat kellemes meglepetéseket a kipróbálója számára.

A Cat Burglar előzetese kapcsán nem véletlenül emlegettük a még mindig népszerű Cupheadet, valamint a kergetőzés magnum opusának számító Tom & Jerryt. Az interaktív animációs film látványvilágában és humorában is erősen hajaz mindkét alkotásra, bár zeneileg és a főcímmel egyértelműen Hanna és Barbera elnyűhetetlen szériája előtt tiszteleg. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy főhősünk, Rowdy macska egy kicsit a törvényt lazán kezelő Turpi úrfi leszármazottjaként is működik, míg eszköztárában és kreativitásában, illetve – a nézőknek köszönhetően – balszerencsében a Kengyelfutó gyalogkakukk prérifarkasának szellemi társa is, így elképesztően kreatív módokon képes meghalni és sikerrel járni is.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!
Cat-Burglar-interaktív-Netflix

A Cat Burglar elsősorban nem interaktív film, hanem egy olyan kvízműsor, ami helyes válaszok esetén azzal honorál, hogy elmesél egy humoros animációs heist sztorit, téves megfejtésért pedig egy vicces geggel próbál vigasztalni, vagy épp nagyobb igyekezetre ösztönözni. Az interaktív filmek jellegzetessége ugyanis az, hogy valós döntési helyzeteket produkálnak, amelyek a cselekmény későbbi pontjára és zárlatára is kihatással lehetnek vagy vannak, épp emiatt nehéz őket megkülönböztetni olyan sztoriközpontú interaktív játékoktól, mint például a Heavy Rain.

A Cat Burglar ehhez képest csak a dramaturgiailag fontos részeknél állítja szerencsepróba elé főhősünket, amelynek sikere vagy elbukása a mi helyes válaszainktól függ.

A műsor szabályrendszere meglehetősen egyszerű: adott Rowdy, aki a világ legdrágább festményét szeretné eltulajdonítani egy múzeumból, és Peanut kutyus, aki mindezt megakadályozná. És vagyunk mi, a nézők, akik összesen hat alkalommal avatkoznak közbe, hogy megmentsék Rowdyt a haláltól vagy épp oda taszítsák. Minden ilyen próbánál három kérdésre kell helyesen válaszolnunk (amely a pirítósra kenhető összetevőktől hétköznapi szóvicceken át a Beatles dalaiig terjed), egy rossz kattintás már a kis macsek halálát okozza. A baj csupán csak az, hogy Rowdy fajtársaitól eltérően nem kilenc, hanem mindössze három élettel rendelkezik, így a sztori végéig mindent egybe vetve 18 kérdést kell megválaszolnunk maximum két hibával – ellenkező esetben kezdhetjük elölről a játékot.

A Cat Burglar nettó játékideje mindössze 15 perces, azonban ehhez a sztorihoz összesen 90 percnyi anyag készült el, így egy ideig ötletes újratervezéseket produkál nekünk a filmecske. Érdemes azonban türelemmel vagy a szükségszerű kudarcokon felülemelkedve, egy jót nevetve nekiveselkedni a kalandnak, mert ellenkező esetben hamar unalmassá vagy éppen frusztrálóvá válhat az élmény.

A Cat Burglar február 22-től nézhető és játszható a Netflixen.

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés