Kritika

Ciki, nem ciki? – Zöld Lámpás

Jó film-e a Zöld Lámpás? Harsány, sablonos, bántóan CGI, sokszor gyermeteg, de gyakran vicces, pörgős, nagyon látványos, s nem utolsó sorban nagy alázattal fordul a képregény nyersanyag felé. Ha egy kicsit gagyibb lenne, beleférne a bűnös élvezet kategóriába. Így azonban az éppen aktuális hangulatunk szerint szerethetjük vagy utálhatjuk.


Hirdetés

A film nagyban követi A kezdet titka című képregény sztoriját, mely bizony egy eredettörténet. E szerint Hal Jordant (Ryan Raynolds), a felelőtlenségéről messze földön híres pilótát egy földönkívüli gyűrű kiválasztja, hogy a világegyetem védelmezője legyen a Zöld Lámpás Alakulat tagjaként. Halnek nem nagyon tetszik a megbízatás, szeretne kibújni a felelősség alól, de amikor a legnagyobb gonosz a Föld elpusztításával fenyeget, a férfinek nincs más választása, meg kell mentenie a világot.

Persze az az első kérdés, jó képregény-e a Zöld Lámpás? Akármi is legyen rá a válaszunk, nagy valószínűséggel, akik a papírformájú zöld világmegmentőt nem csípik, ezzel az adaptációval se tudnak majd mit kezdeni. Mert bizony a Zöld Lámpásnak megvan a maga stílusa. Az utóbbi évek képregényadaptációt oly népszerűvé tevő realista megközelítés a Zöld Lámpásban még csak csírájában sem bukkan fel sehol. Ez egy remekbeszabott mese a jó és a rossz örök harcáról sok-sok akcióval, éppen csak a szükséges mennyiségű lélekbúvárkodással, de annál több humorral. A film harsány színeit is egyértelműen a papír eredetiből kölcsönözte – nekem személy szerint tetszenek a  vásznon a tökéletesen természetellenes neon árnyalatok, de gondolom, lesz, akinek kifolyik tőle a szeme. A természetellenesség nem csak a színekre, de sok másra is igaz – a CGI részlegnek volt munkája dögivel, és felróhatjuk, hogy a végeredmény nem sikerült éppen valószerűre, de kötve hiszem, hogy ez egyáltalán koncepció lett volna.

Az eredeti képregény rajongói leginkább a papír eredetihez mérhető kaliberű akciókat hiányolják a szélesvásznú verzióból. Kétségkívül igaz, hogy a készítők bizonsági játékot játszottak – bár van a filmben egy-két látványos összecsapás, a finálé nagyban elmarad a várakozástól. A Zöld Lámpás egyértelműen legnagyobb erőssége a humor és az önirónia. Szerencse, hogy az alkotók is ráeszméltek még időben, hogy ez a szuperzöld balhé erősen komolyanvehetetlen – ez az, amit megmenti a filmet a teljes kudarctól, sőt, megkockáztatom, ez az, ami végül mégiscsak szerethetővé teszi. A legnagyobb poén egyértelműen a megannyi más szuperhős képregény alapjául is szolgáló titkos alteregó felismerhetetlenségének abszurditását leleplező beszólás – de ez csak egyike a szuperhős toposzok kifigurázását célzó megannyi humormorzsának. Önmaga kiparódizálásához tökéletes választásnak bizonyult Ryan Reynolds, aki a tucatnyi filmben begyakorolt őziketekintettel most sem vall kudarcot. Mi pedig, ha nem vesszük túl komolyan a Zöld Lámpást, szintén nem fogunk.

Zöld Lámpás (Green Lantern)
színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm, 114 perc, 2011

rendező: Martin Campbell
forgatókönyvíró: Greg Berlanti, Michael Goldenberg, Michael Green, Marc Guggenheim
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Dion Beebe
producer: Greg Berlanti, Donald De Line
vágó: Stuart Baird

szereplők:
Ryan Reynolds (Hal Jordan)
Blake Lively (Carol Ferris)
Peter Sarsgaard (Hector Hammond)
Mark Strong (Sinestro)
Temuera Morrison (Abin Sur)
Jenna Craig (a 11 éves Carol Ferris)
Jon Tenney (Martin Jordan)
Mike Doyle (Jack Jordan)

szinkronhangok:
Géczi Zoltán (Hal Jordan magyar hangja)
Nemes Takách Kata (Carol Ferris magyar hangja)
Széles Tamás (Hector Hammond magyar hangja)
Király Attila (Sinestro magyar hangja)

IMDb
greenlanternmovie.warnerbros.com

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!