Kritika

Coolabb, nagyobb, véresebb – Terrorbolygó

Terrorbolygó (Planet Terror) Rose McGowan
Terrorbolygó (Planet Terror) Rose McGowanQuentin Tarantino legújabb klasszikusa, a Halálbiztos után nem gondoltam volna, hogy ezt fogom írni: bizony, bizony a jó öreg mestert Robert Rodriguez egy laza mozdulattal lesöpörte a színről, a Terrorbolygó magasan felülmúlta a Grindhouse egyébként fantasztikus első részét!

A Grindhouse a Tarantino-Rodriguez páros két részes tisztelgése a 70-es, 80-as évek B-kategóriás filmjei előtt. A dupla produkció címét az amerikai mozizás jellegzetességéről, a grindhouse mozis hálózatról kapta. A szó jelentése daráló, ami arra utal, hogy a hálózat mozijaiban a filmeket megállás nélkül vetítették. Az itt lejátszott mozik gyakran más filmek és más műfajok újrahasznosításának termékei voltak, melyeket a helyiek kedvük szerint vágtak meg, így szinte városról városra más és más filmet láthattak a látogatók – akár más-más címek alatt. A filmek elõtt az előõzetesek a vér és az erőszak ígéretével csábították a nézőket, gyakran azonban semmi közük nem volt a valódi filmekhez. Ezekre a trailerekre hajaz Rodriguez a Machete fiktív filmjének előzetesével, amely önmagában egy apró gyöngyszem.

Na, de nem nyújtom tovább a rétest, hulljon le a lepel magáról a Terrorbolygóról! A film Rodriguez régi álmának megvalósulása, régóta tervezi egy zombifilm elkészítését. Az utóbbi években több ilyen témájú film (28 nappal később, A holtak hajnala) is született, ez még inkább megerősítette abban a hitében, hogy erre igenis vevő a közönség. Valójában nem is igazi zombifilmről van szó, ugyanis itt nem meghalt és újra feltámadt szörnyekkel kell hőseinknek megküzdenie, hanem egy különleges biológiai fegyver hatására megbetegedett, egyébként valóban a zombikra hasonlító fertőzöttekkel. A történet szerint egy orvos házaspárnak (Marley Shelton és Josh Brolin) különös bõrbetegséggel érkező betegeket kell ellátniuk, akiken hamar úrrá lesz vérszomj. A harcot ellenük a titokzatos Wray (Freddy Rodriguez) vezeti, volt barátnője, Cherry (Rose McGowan) a lábát hagyta a fenevadak karmai között. (Talán nem fognak sokan velem vitatkozni, ha azt mondom, hogy a géppuskalábú Cherry filmtörténeti ikonná lesz.) A rejtélyes módon egészségesen maradó kis csapat számára a küzdelem elég kilátástalannak tűnik, nem tudhatjuk tartogathat-e számukra happy endet a történet.

Terrorbolygó (Planet Terror)

A film legnagyobb erénye, hogy egy percig sem veszi magát komolyan. Így aztán mindent túlzást megengedhet magának, ami sokszor megdöbbentő, máskor kifejezetten vicces jelenetekhez vezet. Ennek egyik szélsőséges megnyilvánulása Quentin Tarantino nagy fináléja. A rendező, akit sok rajongója valójában színészként tart számon, egy kiéhezett katonát alakít, aki szeretne eljátszadozni hősnőinkkel. Annyira eszét veszti, hogy elfeledkezik a fertőzés ellenszeréről, és szép lassan a szemünk előtt válik zombivá. Nem lövöm le a poént, mindenesetre el kell ismerni, Rodriguez néha már-már beteges humora ismét nagyot üt.

A film színészgárdája isteni. Rodriguez a legtöbb szerepet olyanokra osztotta, akiknek a film műfaja nem jelentett újdonságot. Kivételt Freddy Rodriguez képez, aki azonban táncosként hamar tudott alkalmazkodni a nem mindennapi fizikai felkészülést igénylő feladathoz. A két főszereplőnő, McGowan és Shelton már a Halálbiztosban is bebizonyította, hogy remekül illik a Grindhouse világhoz, most azonban egyszer és mindenkorra meg fogjuk jegyezni a nevüket is. A film számomra két legemlékezetesebb alakítását azonban a dr. Blockot alakító Josh Brolin és a J.T. szerepében brillírozó Jeff Fahey nyújtotta. Dr. Block a film egyik legveszélyesebb figurája, aki megtudva, hogy felesége megcsalja, teljesen megőrül. Bár a film legvégéig nem éri el a fertőzés, mégis szinte veszélyesebb, mint  a húszabáló zombik bármelyike. J.T. egy teljesen másmilyen karakter. Egy Isten háta mögötti útmenti csehó szakácsaként az egész film alatt csak egyetlen gondolat jár a fejében, megalkotni a tökéletes barbecue szószt. Egész döbbenetes, ahogy még a legszörnyűbb pillanatokban is fel tud kiáltani, hogy vajon a több só-e a világ legjobb recceptjének titka. Rodriguez nagyszerű érzékkel választotta ki a két művészt, akik teljesen hihetővé tudták tenni az amúgy abszurd karaktereket.

Nem szabad szó nélkül elmenni amelett sem, hogy Rodriguez, csakúgy mint Tarantino a Halálbiztos esetében, egyetlen filmkészítési fázist nem hagyott felügyelet nélkül. A rendezés mellett természetesen a forgatókönyv is az őõ tollát dicséri, de a vágás, a fényképezés és persze a zeneszerzés feladatát is magára vállalta. Mit lehet erre mondani? Hála Istennek!

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com